(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De legalisering van recreatieve cannabis in Canada zorgt voor een tekort aan voorraad, zo groot is de belangstelling! Maar dat trekt wel weer bij als de productie eenmaal op volle toeren draait, al voorspellen sommige pessimisten dat de droogte misschien nog wel een jaar kan duren. Ondertussen omarmt het bedrijfsleven wiet als het nieuwe goud. Ook de banken doen mee en beleggen miljoenen in de cannabisbranche. Uitzonderlijk in de wereld, aangezien ze bijvoorbeeld in Nederland en de VS nog altijd behoorlijk hypocriet wiet de rug toekeren.

Nederlandse banken doen niks met cannabis

In september vroeg De Volkskrant of Nederlandse banken geld wilden steken in de wietmarkt. Niet één bank zei dit te overwegen, een staaltje domheid/hypocrisie waarvoor Donald Trump zich geenszins zou schamen. Beleggen in wapens, chemische fabrieken en rommelhypotheken is allemaal geen probleem voor de banken, maar bij wiet steken ze het corrupte hoofd in het zand. Trouwens, ook ondernemers in de legale of gedoogde cannabisbranche in Nederland ondervinden al jaren ellende met de banken, tot en met het weigeren van zakelijke rekeningen aan toe.

In de VS is het een soortgelijk verhaal. Dankzij het nog steeds overeind staande federale verbod op cannabis onthouden de banken zich van zakelijke relaties met de legale industrie in staten die het overheidsverbod hebben afgezworen (10 staten met recreatieve wiet en 32 met medicinale wiet). Het gevolg is dat er een gigantische berg cash geld rondzwerft in de branche en dat de cryptomunten – waaronder de ‘potcoin’ – goed boeren.

Wietkoorts

Hoe anders is dit allemaal in Canada. Er was al een bloeiende medicinale cannabisindustrie maar sinds op 17 oktober ook recreatieve wiet is gelegaliseerd is het hele land in de ban van de wietkoorts, de banken inbegrepen!

De website Barron’s houdt de financiële markten goed in de gaten en ziet dat het totaal van de investeringen van de Canadese Bank of Montreal in Amerikaanse cannabisaandelen op 30 september al op 73,2 miljoen dollar werd gewaardeerd. De Canadian Imperial Bank of Commerce bezat voor 5,17 miljoen dollar aan wietaandelen, terwijl de US Bank National Association (onderdeel van U.S. Bancorp) voor 2,22 miljoen in bezit had. En dit zijn nog maar de investeringen in wietaandelen die NIET in Canada maar in de VS staan genoteerd!

Canadese banken zitten goed in de legale wiet

Maar natuurlijk klotst het beleggingsgeld ook in Canada zelf tegen de plinten. De Toronto Dominion bank verhoogde afgelopen week nog haar aandeel in wietteler Canopy Growth, een bedrijf waarin ook drankengigant Constellation Brands honderden miljoenen in heeft gestoken. Ook de Bank of Montreal kocht meer aandelen Canopy Growth, waarmee hun aantal aandelen zowat verdubbelde naar 1,37 miljoen stuks.

Dezelfde bank begeleidde overigens in juli ook al de beursgang in Canada en de VS van een andere grote wietkweker uit Canada: Tilray. En zie; op het einde van het derde kwartaal bezat deze bank 17.179 aandelen Tilray. En ze zitten nog dieper in de legale wietbranche: Bank of Montreal bezit namelijk 312.737 aandelen van Cronos Group (ook een grote wietteler met internationale ambities) en het bekende Britse farmaceutische wietbedrijf GW Pharmaceuticals dat o.a Sativex op de markt brengt. De bank heeft zelfs duizenden aandelen van New Age Beverages, een brouwerij die onlangs CBD-drankjes lanceerde…

Stijgende aandelenkoersen

De koersen van de wietbedrijven schoten na de verkiezingen in de VS dinsdag weer flink omhoog. Reden voor de website Barron’s om te koppen: “Marijuana Stocks Are the Election’s Big Winners”.

Maar dat waren de cannabisbedrijven – en dus ook de banken die wél durven investeren in wiet – eigenlijk al. Toen Tilray naar de beurs ging werden hun aandelen aangeboden voor $17. Afgelopen dinsdag sloot het aandeel Tilray op 106,86 dollar, meer dan een verzesvoudiging van de aandelenkoers in minder dan 4 maanden…

[openingsfoto: p_saranya/Shutterstock, illustratie: Artist_R/Shutterstock]
(advertentie)