(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Mexico staat op de drempel om ’s werelds grootste legale cannabismarkt te worden, nu de Kamer van Afgevaardigden (zeg maar de Tweede Kamer daarginds) woensdag akkoord is gegaan met een wetsvoorstel dat de productie, distributie, bezit en het recreatief gebruik van wiet legaliseert. Goedkeuring in de Senaat en ondertekening van de wietwet door president Andrés Manuel López Obrador zijn naar ieders verwachting nog slechts formaliteiten.

Ruime politiek meerderheid voor legalisering funwiet

De Cámara de Diputados  in Mexico ofwel de Kamer van Afgevaardigden nam het wetsvoorstel aan met 316 tegen 129 stemmen en 23 onthoudingen, dus niet echt nipt of zo.  De herziene wet gaat nu terug naar de Senaat (de Eerste Kamer daarginds), maar die zal er geen moeite mee hebben verwachten vriend en vijand in Mexico. Vooral niet omdat de wet oorspronkelijk daar vandaan komt. De laatste klap op de legalisering moet dan komen van de president, maar ook daar verwacht niemand nog een probleem.

En dat betekent dat de ruim 128 miljoen inwoners van Mexico zeer binnenkort niet meer snel in de problemen zullen geraken door wiet. Volwassenen, en dat betekent in Mexico iedereen van 18 jaar en ouder, mogen straks legaal 28 gram (niet toevallig 1 ounce) wiet bezitten. De minimumleeftijd voor het starten van een cannabisbedrijf met overheidslicentie is ook 18 jaar. Alles wat betreft medicinale cannabis zal door het Ministerie van Volksgezondheid worden afgehandeld.

Elke Mexicaan mag thuis zes wietplanten kweken

Maar het leukste van alles – vinden wij dan toch – is dat je ook thuis straffeloos 6 wietplanten mag gaan kweken! En zo hoort het ook; als je serieus bent met reguleren/legaliseren dan vergeet je de thuisteelt niet. Minpuntje is volgens activisten in Mexico wel dat je je moet laten registeren als thuiskweker.

‘Vandaag beleven we een historisch moment. Hiermee laten we het idee dat cannabis een onderdeel is van Mexico’s serieuze gezondheidsproblemen achter ons’, zegt parlementslid Simey Olvera tegen The New York Times. Historisch was echter vooral het oordeel van het Hooggerechtshof in Mexico ruim twee jaar geleden. Dat oordeelde toen dat het cannabisverbod ongrondwettelijk is. Binnen één jaar moest de politiek die fout herstellen ofwel wiet legaliseren.

In april wordt Mexico de grootste legale wietmarkt op aarde

Die deadline werd niet gehaald door o.a. complicaties en de corona pandemie, zodat de nieuwe deadline is vastgesteld op april 2021. De Senaat keurde vorige november al een vroeger versie van het wetsvoorstel goed, vandaar dat er nu echt niemand meer is die niet gelooft dat Mexico op de drempel staat om ’s werelds grootste legale wietmarkt (volgens een recent rapport van Headset goed voor meer dan 840 miljoen dollar per jaar) te worden…

[openingsbeeld: Aleksey Klints/Shutterstock]
(advertentie)