(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hij wordt de ‘Tropische Trump’ genoemd, oud-militair Jair Bolsonaro die vorige zondag tot president van Brazilië is verkozen. Een nogal radicaal-rechts figuur en zijn uitspraken over drugs – cannabis inbegrepen – doen het ergste vrezen voor de 210 miljoen inwoners van het Zuid-Amerikaanse land. Is er een ongekende war on drugs aanstaande?

De verkeerde ‘Messias’

Brazilië is net een beetje op de goede weg voor wat betreft cannabis, nadat het in januari 2016 CBD legaliseerde voor medicinaal gebruik. Daarna klonk er ook in dit immense land een roep om verdere regulering van zowel medicinaal als recreatief gebruik. Maar nadat de linkse president en regerende partij een knoeper van een verkiezingsnederlaag leden, ziet de toekomst voor wiet (en alle andere drugs) er ineens inktzwart uit. Met dank aan de nieuwe, radicale president Jair Messias Bolsonaro (63) die op 1 januari officieel in functie treedt.

‘Uitzonderlijk repressief drugsbeleid’

Behalve een openlijk uitgesproken minachting en soms zelfs regelrechte haat tegen homoseksuelen, zwarten, vrouwen en inheemse minderheden, belooft de extreem-rechtse ‘Tropische Trump’ ook keihard ten strijde te trekken tegen drugs, want iedereen die zich daar mee bezighoudt is een crimineel en een goeie crimineel is een dode crimineel volgens de logica van Bolsonaro. Hij heeft dan ook al gezworen om een ‘uitzonderlijk repressief drugsbeleid’ te gaan invoeren.

Die belofte komt dus in de praktijk neer op een door de militairen geleide war on drugs. De website Talking Drugs meldt bijvoorbeeld dat de politie verdachten van drugssmokkel zou moeten doden – verdachten hè, niet veroordeelden. Zo’n beetje wat die eveneens extreem-rechtse gek Rodrigo Duterte in de Filippijnen doet en wat daar in slechts twee jaar al tot de moord op meer dan 12.000 (!) mensen heeft geleid, zonder enige vorm van rechtspraak. Bolsonaro heeft al openlijk zijn steun voor Duterte uitgesproken en gezegd dat hij ‘het juiste doet voor zijn land’.

Met het bekende ‘pistoolgebaar’ vieren aanhangers van Bolsonaro de overwinning, de nieuwe president belooft keihard op te treden tegen alles wat met drugs van doen heeft… [foto: Massis/Shutterstock]

War on drugs met militairen

De inzet van militairen speelt in de repressieve aanpak van de nieuwe president een hoofdrol. Niet alleen wil hij diverse oud-collega’s – Bolsonaro diende van 1971 tot 1988 zelf in het Braziliaanse leger – benoemen als ministers, hij wil zelfs soldaten op scholen stallen in de strijd tegen drugs. Hij zegt dat ‘het goed zou zijn als er militairen op scholen aanwezig zijn, omdat op de straat en zelfs op school, de bandidos (criminelen, red.) drugs verkopen en openlijk wiet roken’.

Duidelijk dus dat de president niets moet weten van de hervorming van cannabiswetten. Hij waarschuwt op Twitter dat legalisering van wiet – wat buurland Uruguay bijvoorbeeld heeft gedaan – leidt tot ‘voordelen voor smokkelaars, verkrachters en gijzelnemers’. Dat Bolsonaro geen bewijs voor deze stelling levert mag in de huidige tijd geen verbazing wekken… het is ook niet voor niets dat jij de ‘Tropische trump’ wordt genoemd natuurlijk.

Bibberen en bidden

Maar met bovenstaande waanzin houdt het nog niet op helaas. Tijdens een bizar te noemen interview met de Braziliaanse krant El Pais stelt hij zonder blikken of blozen dat drugsgebruik ertoe leidt dat mensen homoseksueel worden! Op het einde van het gesprek beschuldigt hij ook de interviewer ervan dat die een homo is.

Illegaal drugsgebruik is volgens de nieuwe Braziliaanse president de schuld van liberale (linkse) regeringen, waarbij hij stelt dat in landen met zulke regeringen ‘drugsgebruik prominent’ is. Daarbij wijst Bolsonaro op bijvoorbeeld Mexico, Honduras, Venezuela, Nicargua en El Salvador. Krankzinnige beschuldiging en al helemaal omdat in ieder geval in Honduras en Mexico helemaal geen linkse politici het voor het zeggen hebben.

Bibberen en bidden dus tot 1 januari 2019 als Bolsonaro daadwerkelijk de macht krijgt in Brazilië. Nu zijn zijn plannen voor drugs namelijk nog merendeels vage notities, maar de trend is helder: war on drugs zoals we hem waarschijnlijk nog nooit eerder in de wereld hebben gezien…

[openingsbeeld: imagetico/Shutterstock]
(advertenties)