(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dreigt er een nieuwe ‘Van Laarhoven-zaak’ in ons land? Het zou zomaar kunnen, nu justitie heeft beslist dat Rob Siffels (66) uit Zaandam mag worden uitgeleverd aan Polen, een land waar de rechtspraak in opspraak is geraakt door toedoen van de regering. De zaak sleept al 10 jaar voort en draait om het timmeren van schuren voor wietteelt in 2009. 

Klusjes doen in Polen draait uit op nachtmerrie

Het Haarlems Dagblad opende er zaterdag zelfs de krant mee: ‘Uitlevering aan Polen dreigt voor timmerman’, terwijl het Leidsch Dagblad op de website de koe gelijk bij de horens vatte met: ‘Uitlevering aan Polen dreigt voor timmerman Rob (66), maar krijgt hij daar wel een eerlijk proces?‘. Watskeburt?

Na een mislukt franchise-project met Bakker Bart is Rob Siffels in 2008 failliet, met een flinke schuld erbovenop. Een paardenfokker uit Polen biedt hem een baantje aan en de Zaandammer vertrekt. Zijn baas vraagt hem op een gegeven moment of hij ook schuren voor de wietteelt kan maken, en Rob is blij dat hij zo zijn dankbaarheid kan laten zien.

Rob Siffels leeft al 10 jaar in een nachtmerrie, nadat hij in Polen meewerkte aan het bouwen van wiethokken…

In het Haarlems Dagblad zegt hij: ‘Ik heb geen seconde bedacht dat ik iets misdadigs deed. Natuurlijk wist ik dat je geen hennep mag verbouwen, maar daar hield ik me voor mijn gevoel helemaal niet mee bezig. Ik bouwde kamers, legde leidingen en elektriciteit aan. Naïef was het wel ja.’

Polen framen Nederlandse timmerman als ‘criminele mastermind’

December 2009 keert de timmerman weer terug naar Nederland, hij heeft er wel genoeg van. Een brand enige maanden later op de plek – Zmolzino – in Polen waar hij werkte is het echte begin van alle ellende; er wordt een wiethok ontdekt.

De wiet telende Polen wijzen de Nederlandse timmerman snel aan als een belangrijke speler, om zo hun eigen rol te minimaliseren. ‘Tegenover de Poolse politie promoveren zij Siffels van klusjesman tot criminele mastermind’, schrijft het Haarlems Dagblad. Volgens de Poolse politie/justitie ‘geeft hij leiding aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met de handel in drugs’.

Het leidt ertoe dat er op 23 december 2012 bij Rob Siffels in Zaandam een politie-inval komt: acht agenten en twee honden kammen zijn huis uit, op zoek naar contant geld, wapens en drugs (die hij er volgens de Polen zou verbergen). Siffels, die ook hartpatiënt is, is ‘in shock’ maar de politie vindt niets crimineels. Eind goed al goed?

Hartpatiënt Siffels en zijn gezin vrezen de nabije toekomst als Rob zich in Polen moet melden bij een rechtbank… [screenshot website Leidsch Dagblad]

Polen kent geen onafhankelijke rechtspraak, maar dat boeit justitie in Nederland niet

Nee hoor, in januari 2018 – vijf jaar later dus! – wordt de timmerman opgepakt en in de cel gegooid om te worden uitgeleverd aan Polen. Die weet zijn advocaat lang tegen te houden door te wijzen op de slechte situatie in Polen voor wat betreft justitie, maar de Zaandammer moet zijn paspoort inleveren en mag Nederland niet verlaten.

Onlangs oordeelde de Internationale Rechtskamer (IRK) in Amsterdam dat Siffels tóch mag worden uitgeleverd. Ondanks dat de Nederlandse Raad voor rechtspraak in 2017 een brandbrief aan het kabinet stuurt waarin staat dat ‘er grote zorgen zijn over de onafhankelijkheid van de rechters in Polen’.

Maar ondanks alle corruptie en manipulatie van het rechtssysteem vindt het Europese Hof van Justitie dat verdachten gewoon aan Polen moeten worden uitgeleverd, en dus ook Rob Siffels. Die is nu nog slechts ‘een hoopje ellende’ schrijft de krant.

Herhaling van de inktzwarte ‘Van Laarhoven-zaak’?

Eind mei is het zover, dan moet Siffels zich melden bij de rechtbank in het Poolse Stupsk. Vanzelfsprekend zijn Rob, zijn vrouw en kinderen bang dat dit helemaal verkeerd gaat aflopen, nog los van de broze gezondheid van de timmerman. ‘Hoe lang zit ik daar vast? En vooral, wie garandeert een eerlijke rechtsgang? Wij zitten vol ongeloof… Dat dit mij echt overkomt en dat ik er niets tegen kan ondernemen’, zegt Siffels.

Het is ook werkelijk waar om gek van te worden. Sowieso om iemand na 10 jaar nog eens voor de rechter te halen voor het timmeren van wat wiethokken, iets waar je in Nederland waarschijnlijk met een geldboete vanaf komt.

En dan uitgeleverd worden naar Polen, een land waar volgens Nederland en de EU geen onafhankelijke rechtspraak meer bestaat… Het is Johan van Laarhoven all over again, met opnieuw een dieptrieste rol voor justitie in Nederland.

[openingsbeeld: MyraMyra/Shutterstock]
(advertenties)