(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Mooie foto’s, maar helaas wel weer van de War on Drugs. Die woedt nog steeds op bijna alle continenten en onlangs pakten Brazilië en buurland Paraguay in Zuid-Amerika eens lekker groot uit met ‘Operación Nueva Alianza XXV’. Die anti-wiet operatie duurde maar liefst twee weken, met als treurig resultaat 635 hectare vernietigde wietplantages en bijna 20 ton toppen naar de vaantjes.

Paraguay en Brazilië komen in actie

Het spektakel was een gezamenlijke actie van het Secretaría Nacional Antidrogas (SENAD) in Paraguay en hun Braziliaanse vriendjes van de Polícia Federal (PF). Woensdag traden beide landen met de resultaten in de openbaarheid, nadat ze dus in de laatste twee weken van maart tekeer waren gegaan in regio Pedro Juan Caballero. Dat is een stad en een gemeente in het noordoosten van Paraguay, op de grens met het Braziliaanse Mato Grosso do Sul.

6,3 miljoen vierkante meter wietplanten uitgeroeid

In een statement verklaarde SENAD dat Operación Nueva Alianza XXV zeer succesvol is verlopen. Succes betekent hier het ‘uit de circulatie halen’ van 635 hectare ofwel 6.350.000 vierkante meter wietvelden, plus nog eens meer dan 23 ton ‘geprepareerde drugs’ (waarvan 19.280 kilo uit wiet bestond).

De Paraguayaanse anti-drugs agenten kregen bij hun dagenlange sloopwerk steun van helicopters van de luchtmacht en dus ook van agenten van de Braziliaanse federale politie. Het voetvolk trok de bossen in waar illegale wiettelers hun velden hebben verstopt.

‘Gedurende de 15 dagen durende operatie werden de narco-sectoren in de gebieden Cerro Kuatiá, Alpasa en Bella Vista Norte in het departement Amambay overvallen’, schrijft de Paraguayaanse krant Hoy. Die weet ook te melden dat hierbij in totaal 104 narco-kampen zijn vernietigd.

En de drugsoorlog die dendert voort…

Zoals de naam van de anti-drugsactie al aangeeft, is dit bepaald niet de eerste keer maar al de 25e (!) keer dat er door de grenstroepen van beide Zuid-Amerikaanse landen gezamenlijk onder deze specifieke vlag wordt opgetreden tegen de narcos.

Wat ook gevierd wordt door Brazilië en Paraguay, is de arrestatie van Jorge Teófilo Samudio a.k.a. Samura. Deze Paraguayaan werd op 29 maart gepakt en is naar verluidt één van de belangrijkste drugssmokkelaars in zijn land, die bovendien innig samenwerkte voor coke en wiet met een bende in Rio de Janeiro in buurland Brazilië, aldus de federale politie aldaar.

Nog wat cijfers van SENAD-minister Zully Rolón tot slot, over de nu zeven jaar durende samenwerking met de Brazilianen. De bobo zegt dat er tot dusver 177 ‘joint operations’ (duh) zijn uitgevoerd, waarbij 6.939 kilo cocaïne en 48.420 kilo wiet is vernietigd. Daarbij zijn 277 mensen – daarginds noemt men ze dus liever narcos – gearresteerd en zijn er 16 Brazilianen door Paraguay uitgeleverd…

(advertenties)