(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Nee, het is geen tikfout, de actie van de politie, ZOwonen, Enexis Netbeheer en gemeente Sittard-Geleen in de wijk Limbrichterveld afgelopen maandag heet echt ‘Hensplantages de woonwijk uit’. Een soort van woordgrapje dus, want bedoeld worden hennepplantages die volgens de politie nu eenmaal per definitie brandgevaarlijk zijn en dus in de hens kunnen vliegen. Minder grappig is dat dit ruim duizend dames de kop heeft gekost.

Politiebezoek voor wietteler, gratis rookmelder voor burger

Corona of geen corona, de strijd tegen de levensgevaarlijke wietplantjes gaat altijd door. Op de actiedag bezocht bovengenoemde delegatie van vier partijen liefst 350 woningen in het zuidelijke gedeelte van de wijk Limbrichterveld. ‘Uiteraard met inachtneming van de landelijke coronamaatregelen’, schrijft de politie er voor de zekerheid maar bij in hun nieuwsbericht op de landelijke politiewebsite.

Behalve snuffelen in andermans huizen op zoek naar planten, was er ook nog een speciaal informatiepunt ingericht waar buurtbewoners met vragen over veiligheid terecht konden. Bezoekers kregen zelfs een cadeautje van de organisatoren van ‘Hensplantages de woonwijk uit’: een preventiepakket met rookmelder. Tja, de war on drugs mag gerust wat extra’s kosten nietwaar?

350 huizen doorzoeken levert 3 keer wiet op

Dan de resultaten van al dit peperdure gedoe in de Sittardse wijk. Volgens de politie zijn er meerdere brandonveilige situaties aangetroffen, ‘situaties die ‘in de hens’ kunnen vliegen’. Dit laatste is een citaat hè, dat verzinnen wij niet.

Dat ‘meerdere’ blijkt uiteindelijk drie te zijn. Drie wietplantages voor de helderheid, over lekkende frietpannen of ander brandonveilig gevaar wordt verder niets gezegd. Drie wiethokken dus op 350 huizen, huizen die zeker en vast ook niet volstrekt willekeurig zijn uitgezocht denken wij.

Het speciaal voor bange burgers ingerichte informatiepunt tijdens de actiedag ‘Hensplantages de wijk uit’

We gaan de politie weer citeren nu: ‘In woningen in de Akkerstraat en de Tunnelstraat trof de politie een hennepplantage aan. Een kleinere plantage werd aangetroffen in een garage aan de Valkstraat. Bij een van de hennepplantages was sprake van illegaal stroom- en watergebruik. Ook was er met de elektriciteitsaansluitingen gerommeld. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Op beide andere adressen was sprake van illegale stroomaftap.’

Blijven bellen mensen

Nou nou, wat een klinkend succes toch weer, succes dat ook nog behoorlijk suggestief wordt voorgespiegeld, want van echt groot gevaar is hier natuurlijk helemaal geen sprake. Wel zijn er ruim duizend wietplanten vernietigd, evenals alle aangetroffen apparatuur.

Vanzelfsprekend worden de getroffen telers ook alvast bedreigd met ‘bestuursrechtelijke stappen’ door de gemeente (lees; drie tot zes maanden je huis uit worden gezet). Gek genoeg is er dan weer helemaal niemand aangehouden.

Even vanzelfsprekend wordt het politiebericht afgesloten met een oproep aan iedereen om lekker over plantenvrienden in de buurt te gaan klikken bij Meld Misdaad Anoniem. Oh ja, die actie ‘Hensplantages de wijk uit’ wordt vervolgd in de toekomst. Want successen, daar kun je nu eenmaal niet te lang op teren…

(advertenties)