(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Na een kwart eeuw hard ploeteren en alleen maar geld erin pompen, begint het industriële hennepproject van Ben Dronkers – die we kennen van zijn wietzadenbank Sensi Seeds en het Hash Museum – eindelijk vruchten af te werpen. In coronajaar 2020 boekte HempFlax namelijk een recordomzet en zelfs een bescheiden winst!

Idealistische droom wordt (langzaam) werkelijkheid

Henneppionier Ben Dronkers zag 25 jaar geleden al brood in (vezel)hennep als een veelzijdig, milieuvriendelijk en duurzaam product, dat geschikt is voor duizenden toepassingen. Van voedsel (denk aan CBD) tot auto-onderdelen en van bouwmateriaal tot dierenverzorgingsproducten… het gebruik van hennep is letterlijk eindeloos te noemen.

Toch was het vooral een idealistische droom – hennep om de wereld mee te verbeteren – die eerste decennia voor HempFlax. Miljoenen euro’s investeerde Dronkers in de hennepvelden en verwerkingsfabrieken in zowel Nederland als later ook Roemenië. Wat hem bezielt? Nou, dat vertelt Ben zelf even in onderstaande video van het inmiddels ter ziele Cannabis News Network:

Betere resultaten op alle fronten, ook dankzij corona

Soit. Aan al dat investeren en financiële geduld kwam twee jaar geleden een positief einde, toen er na 25 jaar ‘opbouwen’ eindelijk een zeer bescheiden winstje werd gemaakt door HempFlax, dat zetelt in Oude Pekela. En 2020 was nóg beter qua resultaten, meldt het Britse consultancybureau Prohibition Partners. HempFlax heeft inmiddels 3.500 hectare hennep groeien in Nederland, Roemenië en Duitsland.

CEIO Mark Reinders van HempFlax ziet de toekomst positief in, zeker nu het bedrijf na 25 jaar investeren eindelijk winst maakt…

De omzet steeg vorig jaar met 43 procent naar een totaal van 14,5 miljoen euro. Die fijne ontwikkeling werd aangejaagd door het gebruik van hennepvezels in de autoindustrie als alternatief voor glasvezels. Zo rijdt bijvoorbeeld de Porsche Cayman GT4 rond met henneppanelen aan boord.

HempFlax zag ook een flinke stijging van 42% bij de verkoop van CBD-producten via de keten Holland & Barrett en hun merk Jacob Hooy, omdat consumenten meer aan ‘persoonlijke wellness’ deden gedurende de covid-19 pandemie.

Wat goed is voor de aarde is niet langer slecht voor de bedrijfswinst

HempFlax’s CEO Mark Reinders: ‘Wij hebben 25 jaar besteed aan het winstgevend maken van hennep. Door consistent investeren en intensief leren, bereikte HempFlax een verticaal geïntegreerde supply chain. Daarmee zijn we in staat om natuurlijke producten te produceren als alternatief voor niet-duurzame producten in vele branches en industrieën: van de bouw via auto’s naar dierenverzorging.’

De Nederlander vervolgt: ‘Het telen van hennep vermindert de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Veel te lang is het zo geweest dat het goede doen voor de planeet tegelijk de bedrijfswinsten opvrat. Hennep, geteeld en verwerkt door HempFlax, draait deze trend om: 2020 is het vierde jaar dat HempFlax winstgevend is gegroeid. En de handel sinds het begin van dit jaar wijst erop dat dit succes doorgaat in 2021.’

In onderstaande video vertelt o.a. CEO Mark Reinders over de innovaties van HempFlax voor wat betreft het oogsten van de industriële vezelhennep:

HempFlax maakt eindelijk winst

Volgens het Nederlandse bedrijf steeg de omzet afgelopen jaar in alle afdelingen, waaronder CBD, hennepplastics, bouwmaterialen, animal care, tuinbouw en genetica & teelt. Ook lanceerde het Groningse bedrijf vorig jaar een aparte divisie voor bouwmaterialen: HempFlax Building Solutions. Dat gebeurde naar aanleiding van de overname van Thermo Natur, een fabrikant van natuurlijke vezel-isolatie materialen.

Zoals je in bovenstaand YouTube-filmpje kunt zien, heeft HempFlax zelf een oogstcombine ontwikkeld, die in staat is om de toppen, stammen en zaden te scheiden – een vinding die met name in de VS populair is. Al met al genoeg positieve zaken om de verkopen te doen stijgen van 10,1 miljoen euro in 2019 naar 14,5 miljoen euro in 2020. De brutowinst steeg van €1,1 miljoen in 2019 naar €1,8 miljoen vorig jaar.

THC-percentage en overheidsinvesteringen

Volgens CEO Reinders steeg de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw en wel met 27%. In een persbericht maakte HempFlax bekend dat het bezig is om zonnepanelen te installeren op het dak van de fabriek in Oude Pekela zodat men zelfvoorzienend wordt voor energie.

Reinders doet ook een oproep om zo snel mogelijk de 0,3% THC-grens voor hennep in te voeren in heel Europa (nu is die 0,2%). ‘Britse en Europese politici moeten dringend een THC-gehalte van 0,3% toestaan, waardoor er meer variëteiten kunnen worden geteeld en Europa meer in lijn komt met de VS.’ Ook ziet de HempFlax-baas graag dat overheden direct geld investeren in de hennepsector, zodat er gewerkt kan worden aan ‘carbon-negative hemp supply chains’ in de regio.

(advertenties)