(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De onoverzichtelijke situatie rond het handhaven van het buitenlanderverbod in Nederlandse coffeeshops wordt weer iets overzichtelijker nu Tilburg besloten heeft dat de wietpas vanaf maart verleden tijd is. Dat betekent dat ook Tilburg weer Belgen, Fransen, Engelsen en Duitsers verwelkomt in de shops, vooralsnog voor een proefperiode van een half jaar!

Gedrocht van ex-minister Opstelten

Officieel gaat de wietpas of het buitenlanderverbod als het ‘ingezetenencriterium’ door het leven, een gedrocht uit de koker van de liegende en bedriegende oud-minsister van justitie Ivo Opstelten (van de VVD uiteraard, wat dacht u dan?) Sinds 1 mei 2012, de dag dat de wietpas van kracht werd in de drie zuidelijke provincies, is het handhaven ervan al een compleet zootje. In de ene stad zijn buitenlanders gewoon welkom, in de volgende stad ineens weer niet. En waar de provincie Zeeland geen enkele uitzondering kent, daar is het in Brabant en Limburg puzzelen voor de buitenlandse cannabistoerist.

Cartoon van het VOC – gemaakt door WillemLuiten – over minister Opstelten en de vermaledijde wietpas…

Tilburg de allergekste

Tilburg behoorde lange tijd tot de strenge steden, waar geen buitenlander welkom was in de 13 coffeeshops (die altijd prima zaken hadden gedaan dankzij met name Belgisch en Frans bezoek). Maar toen begon de schimmigheid: ineens werd er voor 2 muziekfestivals en 1 rockconcert die veel buitenlandse fans trekken – een stonerrock, een hiphop festijn en een gig van Ayreon – een uitzondering gemaakt. In de rest van het jaar bleven de shops wel gewoon dicht voor niet-Nederlands blowersvolk.

CNNBS schreef er vorige zomer nog een artikel over met de welluidende kop: ‘Cannabisbeleid Tilburg grenst aan waanzin‘.

Proef van half jaar

Goed, aan die waanzin komt dus gelukkig een einde nu de burgemeester Weterings – na overleg met politie en justitie – een half jaar lang het i-criterium NIET zal handhaven. Als de proef goed uitpakt zal hij de wietpas definitief bij het grofvuil zetten.

Daar hebben wij dan weer alle vertrouwen in, want eerder deed bijvoorbeeld Eindhoven precies hetzelfde en daar is de overlast op straat door dealers die aan buitenlanders verkopen zo goed als helemaal verdwenen, nadat de stad de deuren van de coffeeshops voor buitenlanders open gooide…

[openingsbeeld: KIRAYONAK YULIYA/Shutterstock]
(advertenties)