(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Sapperdeflap! Een Syrisch gezin uit Waalre was erg lekker op weg met de inburgering! Ze hadden een mooi onderkomen in een prachtig pand van de gemeente, alwaar ze de stroom vrolijk aftapten om hun wietplanten van licht te kunnen voorzien, integratie geslaagd! Zou je denken…

De gemeente Waalre is deze week maar begonnen met de sloop van de woning, die voor de woningbrand nog zo’n vijf ton waard was. De brand die werd veroorzaakt door de slecht aangesloten kwekerij van de vader van het Syrische gezin, heeft al in 2016 plaatsgevonden en zorgde voor een hoop opschudding in het pittoreske Waalre. Met name natuurlijk omdat het Syrische gezin door de gemeente in een mooi en luxe pand werd gehuisvest, en het bij wijze van dank in de hens liet gaan met hun kwekerij. En daar hebben we trouwens ook beelden van, kijk maar.

Goed geïntegreerd

Op zich zou je dus kunnen stellen dat de Syriër best goed geïntegreerd was, tussen de Hollanders. Hij voorzag de gemeenschap van cannabis. En dat al binnen acht maanden nadat het gezin het luxe stulpje had betrokken. De inburgering had echter nog wel iets beter kunnen gaan als de kwekerij deugdelijk was aangesloten. Tja, in Syrië hanteren ze waarschijnlijk niet helemaal dezelfde veiligheidseisen als in Nederland.

Anyway, de woningbrand begon midden in de nacht van 11 op 12 oktober 2016 met een harde knal, die werd opgemerkt door een buurvrouw. Vrijwel direct sloegen de vlammen uit het dak, en ook de brandweer was snel ter plaatse maar zelfs met twee tankautospuiten en een hoogwerker wisten die het pand niet te redden. Het huis brandde totaal af maar gelukkig wist het hele Syrische gezin het levend vanaf te brengen.
De spreekwoordelijke aap kwam tijdens het blussen uit de mouw, toen de brandweer de resten van de kwekerij aantrof. Hoe groot de kwekerij was en hoeveel planten er gestaan hebben was door de brand niet meer te achterhalen.

Positieve discriminatie?

Al met al is dit natuurlijk best een tragische gebeurtenis. Een Syrisch gezin dat door de kwekerij van de vader in gevaar werd gebracht en daardoor nu op straat staat. Toch? Nee hoor, want de nobele gemeente Waalre hielp het gezin na de brand aan een nieuwe woning. In het belang van de kinderen welteverstaan, volgens de wethouder Brenningmeijer speelde het niet mee dat het gezin statushouders waren. Ze kregen volgens de wethouder geen voorrangspositie en hebben dezelfde rechten als Nederlanders. “Er zijn kinderen in het spel en dit hadden we voor ieder ander ook gedaan.”
Neemt niet weg dat het in de regio gebruikelijk is dat mensen bij wie een kwekerij wordt ontdekt, normaal gesproken vijf jaar lang niet meer bij woningcorporaties mogen huren.

Nou ja, wat je mening daarover ook is; het pand wordt deze week eindelijk gesloopt en de gemeente verkoopt het perceel van 1800 vierkante meter als twee aparte bouwkavels.

[Openingsbeeld: screenschot YouTube]
(advertenties)