(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Rechters in Assen blijken niet bepaald mild voor mensen die hun geld met cannabis verdienen. Eerder deze week werd daar al een vrouw dubbeldik gestraft voor het inpakken van wiet, en gisteren legde een Assense rechter een stel uit De Kiel een megaboete van 3,4 miljoen euro op, voor de wietkwekerij onder hun woning.

Helaas hebben we er geen foto’s van maar het moet een flinke wietkwekerij geweest zijn in de ruimte onder het huis van het stel, samen moeten ze ruim 3,4 miljoen euro terugbetalen! In juli van 2013 al, werd de kwekerij met 1340 planten, van de 67-jarige man en zij 57-jarige vriendin, in een ruimte onder hun woning in De Kiel ontdekt. Saillant detail: de man wás al bezig met het terugbetalen van een vordering van 81.000 euro, voor eerdere kwekerijen.

Familiebedrijf

In de woning boven de kwekerij woonde de 57-jarige vriendin van de kweker met haar 20-jarige zoon, een bekende ondernemer die niet voor de kwekerij maar wel voor faillissementsfraude en verduistering werd veroordeeld tot een werkstraf. Hoewel hij niet in het huis in De Kiel woonde, werd zijn stiefvader, de 67-jarige man door de rechter gezien als het brein achter de kwekerij. Hij verklaarde ook zelf dat hij de planten alleen verzorgde, en moet het grootste deel van de vordering terugbetalen: 3,1 miljoen euro.

De vrouw bleef echter niet helemaal buiten schot, en moet ook ruim 320.000 euro terugbetalen aan de staat. Zij kreeg namelijk regelmatig grote bedragen op haar rekening gestort, volgens de rechter geld dat de man verdiende met de verkoop van zijn wiet. Daarover verklaarde de vrouw dat dat geld was dat ze verdiende met de handel in auto’s en kleding, maar daarin ging de rechter niet mee.

Kale kip?

Volgens de advocaten heeft deze wietfamilie helemaal geen 3,4 miljoen euro om terug te betalen. Wel is er beslag gelegd op de twee huizen van de vrouw en dure auto’s. Daaruit kan wellicht de 320.000 euro van haar vonnis worden terugbetaald. De man gaf aan geen vermogen te hebben maar de rechter geloofde dat niet. Hij had volgens die laatste immers ook geld om de kwekerij op te zetten. De rechbank kan niet uitsluiten dat de man geen verborgen vermogen bezit.

[Openingsfoto puur illustratief: Canna Obscura, Shutterstock]
(advertenties)