(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Misselijkmakend hoe sommige bedrijven mensen financieel naaien, alleen omdat het kan. De weduwe van Adam Lee kan erover meepraten. Omdat er THC in het lichaam van haar overleden man werd gevonden, keert zijn werkgever (die wat ons betreft ook best verantwoordelijk gehouden mag worden voor zijn dood) maar de helft van zijn overlijdensuitkering uit.

Het schokkende verhaal van de weduwe van Adam Lee speelt zich af in Colorado, waar cannabis medicinaal en recreatief al sinds 2014 lang en breed legaal verkrijgbaar is. Zijn weduwe krijgt van zijn werkgever slechts de helft van haar maandelijkse overlijdensuitkering, en vreest dat ze daarmee niet in staat is om in de zorg voor haar kinderen te voorzien.

Adam Lee was als elektricien werkzaam in het Loveland skigebied in Colorado, en overleed in december vorig jaar tijdens zijn werk. Hij kreeg opdracht om een skilift te repareren en kwam om het leven doordat de skilift daarbij op hem terecht kwam. Een autopsie op het lichaam van Lee, toonde later aan dat hij ten tijde van zijn overlijden THC in zijn lichaam had. En dat was reden voor het bedrijf waarvoor Adam Lee werkte, om de overlijdensuitkering waar zijn weduwe Erika Lee recht op heeft, te halveren.

Adam Lee met zijn vrouw Erika en zijn drie jongste kinderen. Foto: Adam Lee via Facebook

THC gevonden

De THC die bij de autopsie gevonden werd, zegt echter niets over het moment van consumeren. Adam Lee kon dagen of zelfs weken voor zijn overlijden, in zijn vrije tijd wiet gerookt hebben. Een volstrekt legale bezigheid want cannabis gaat in Colorado al sinds 2014 legaal over de toonbank.

Het probleem is echter dat wiet op federaal (landelijk) niveau in Amerika nog steeds als illegale drug geclassificeerd staat. Daardoor kunnen bedrijven uitkeringen zoals dat van Adam Lee uitkeringen halveren wanneer er sporen van cannabis in het bloed gevonden worden. Of de cannabis daarbij in de vrije tijd gebruikt is, maakt daarbij niet uit.

Rondkomen van 683 euro

Adams weduwe, Erika Lee maakt zich nu terecht zorgen om rond te komen. Ze heeft drie kinderen te voeden en moet dat nu doen met minder dan 800 dollar (683 euro) per maand! Wettelijk gezien staat het bedrijf helaas in haar recht, het staat bedrijven in de Colorado namelijk vrij om uitkeringen aan werknemers te halveren wanneer er sporen van cannabis of andere verboden middelen worden gevonden. Zelfs wanneer die in de vrije tijd werden geconsumeerd.

Adam Lee met zijn twee oudste kinderen. Foto: Erika Lee via Facebook

Erika zegt tegenover Denver 7 News dat ze gefrustreerd is door het systeem dat zegt: omdat Adam een legaal middel gebruikt heeft gaan we de uitkering voor jou en je kinderen halveren. Ze is bang en heeft geen idee hoe ze nu moet overleven.

Op het moment zoekt Lee uit of ze juridische stappen kan ondernemen die de beslissing om haar uitkering te halveren kunnen terugdraaien. De verzekeringsmaatschappij in kwestie is Pinnacol Assurance uit Colorado.

[Openingsfoto: Adam Lee via Facebook]
(advertenties)