(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In Suriname spreken ze Nederlands en dat is dan weer handig voor ons om te volgen hoe de media daar in die voormalige kolonie in Zuid-Amerika omgaan met pak ‘m beet wiet. Welnu, dat blijkt nogal te verschillen per nieuwsmedium. Veelal gaat men netjes om met de verdachten, maar de uitzondering op de regel is Waterkant, een soort tropenvariant van De Telegraaf.

Extra geld verdienen

Bij de Surinaamse politie zijn ze heel beschaafd in de berichtgeving over de cannabis dealende inwoner. Op de website verschijnt het nieuws zaterdag onder de kop: ‘Extra geld verdienen door drugsverkoop komt 48-jarige vrouw duur te staan’.

De vrouw blijft redelijk anoniem: geen foto van haar noch van ‘de drugs’ – die uitsluitend uit wiet en hasj bestaat. Alleen de initialen R.S. en haar leeftijd van 48 jaar worden vermeld. Geen woord over haar dagelijkse beroep. En nu eens kijken hoe de media dit oppikken.

Vrouw wordt zomaar ineens man

DagbladSuriname doet het eenvoudig: ze kopiëren het politiebericht gewoon in zijn geheel. Kan je ook geen fouten maken, mits de politie het zelf goed heeft opgeschreven natuurlijk. En dus lezen we een prachtzin als ‘Op haar werden een hoeveelheid marihuana, hasj, een fijnweger en een geldbedrag in SRD aangetroffen en in beslag genomen’. Ook bij de Suriname Herald gaat het copy-pasten foutloos.

Bij ABC Suriname en Suriname Nieuws nemen ze eigenlijk ook simpelweg de tekst van de politie over, maar beide nieuwsmedia maken wel dezelfde kapitale blunder. De 48-jarige vrouw R.S. is hier ineens een MAN geworden in de kop boven het bericht!

Haha, wellicht zijn dealende vrouwen nog geen gemeengoed in Suriname, althans niet voor de eindredacteuren van de lokale media.

Barbertje moet hangen bij Waterkant

Maar het geslacht verwisselen is slechts klein bier vergeleken met de aanpak van Waterkant. Daar bij de ‘Surinaamse Telegraaf’ maken ze bijvoorbeeld het beroep van R.S. bekend: interieurverzorgster. En wáár zij de boel van anderen schoonhoudt: in Meerzorg.

Ook is er op miraculeuze wijze één jaar van haar leeftijd afgegaan en is ze hier ineens 47 jaar oud. **

Als klapper op de vuurpijl publiceert Waterkant dan ook nog een foto van de gearresteerde dealer. Weliswaar met een zwart balkje voor de ogen, maar het lijkt ons sterk dat je haar niét zou herkennen als je toevallig ook in of nabij Meerzorg je hond uitlaat…

** De alleraardigste webmaster van Waterkant mailde ons: “Die mevrouw wordt op 4 juli 48 dus ze is nu ook 1 juli nog 47”. Waarvan akte hierbij!

 

[openingsbeeld: Shutterstock AI]
(advertentie)