(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

En wij maar een beetje prutsen met onze vijf gedoogde wietplantjes. Nee, dat doen ze in Spanje tegenwoordig heel anders en vooral heel veel groter! Spanje is, zoals we laatst al schreven op basis van een EU-drugsrapport, by far het belangrijkste land voor wiet(teelt) en hasj(smokkel). En dat bewijst deze enorme Europol-actie wel weer, waarbij politiemensen uit Spanje, Turkije en Frankrijk werden ingezet.

400 politiemensen, 42 arrestaties

Meer dan 400 (!) agenten van de Franse douane, de afdeling Narcotica van de Turkse Nationale Politie en uiteraard de Spaanse Guardia Civil kwamen op 11 en 12 juni in actie tegen het in Spanje gevestigde ‘crimineel netwerk’.

Volgens Europol, een overkoepelende Europese politiedienst, smokkelde deze bende grote hoeveelheden cannabis door West-Europa en zo nu en dan ook wat zwaarder spul (heroïne).

De grootschalige operatie leidde tot de arrestatie van 42 verdachten – waaronder de leider van de bende, die onder een valse identiteit in Spanje woonde. De Guardia Civil heeft het trouwens over 36 gearresteerde personen, maar zoals jullie weten kijken we bij de war on drugs niet op een cijfertje meer of minder.

Daarnaast werden 28 huiszoekingen gedaan op verschillende locaties in Granada, Málaga en Sevilla, zowel in woningen als in drugsproductiefaciliteiten. Ook werden zes ‘overdekte marihuanaplantages’ oftewel binnenwietkwekerijen ontmanteld.

Wiet, hasj, auto’s en cash

Op de actiedag werd een specialist van het Europees Centrum voor Ernstige Georganiseerde Criminaliteit van Europol ter plaatse ingezet, waar zij samenwerkte met Spaanse, Franse en Turkse autoriteiten.

De overbevolking in de gevangenissen zal voorlopig dus niet afnemen, al zou de overheid iets van de enorme kosten (inzet politie, gevangenissen) kunnen terugverdienen door de in beslag genomen ‘drugs’ en spullen te verpatsen.

Zo sprokkelden de politieagenten meer dan tweeduizend kilo wiet bijeen bij de 28 huiszoekingen plus ‘verschillende hoeveelheden andere drugs zoals hasjiesj’. Ook werden er twaalf luxe voertuigen afgepakt en meer dan 100.000 euro in contanten.

Van heroïne naar cannabis dankzij de Afghaanse Taliban

Uit het onderzoek bleek dat de boeven gespecialiseerd waren in de transnationale handel in verdovende middelen en al jaren drugs importeerden naar Spanje, waaronder heroïne maar ook grote hoeveelheden cannabis en hasj. Eenmaal in Spanje distribueerden ze die door de hele EU.

Onderzoekers denken dat het criminele netwerk is begonnen met cannabishandel nadat het zich aanvankelijk had gericht op heroïne. Deze verschuiving naar andere drugs werd in het rapport EU Drug Markets Analysis 2024 aangemerkt als een mogelijk gevolg van de politieke veranderingen in Afghanistan, de belangrijkste bron van de heroïne die in Europa wordt geconsumeerd.

‘In 2022 kondigde de Taliban een drugsverbod aan dat leidde tot veranderingen op de markt, waardoor er minder heroïne beschikbaar was in de EU, wat ertoe zou kunnen leiden dat gaten in de markt worden opgevuld door andere drugs’, stelt Europol.

Zoals onze persoonlijke favoriet dus, klaarblijkelijk…

LEES OP CNNBS OOKEU-rapport: Spanje met enorme voorsprong hét wiet- en hasj land

(advertentie)