(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na jaren halfslachtig beleid en de andere kant op kijken, is het nu toch echt serieus met de bestrijding van illegale wietwinkels in New York. De autoriteiten rolde in drie weken tijd liefst 114 ‘illegally operating cannabis dispensaries’ op en dat voelen de legale wietwinkels direct positief in hun portemonnee!

Speciale taskforce moet zwarte markt aanpakken

Om de prille legalisatie van recreatieve cannabis in de staat New York niet ten onder te zien gaan door het overweldigende illegale aanbod – waartegen dan ook niet of nauwelijks werd opgetreden bovendien – zette men onlangs een speciale taskforce aan het werk.

En deze Cannabis Enforcement Task Force laat er geen gras (hihi) over groeien ook. In de eerste drie weken sinds de start van de handhavingsacties zijn er al 114 ‘storefronts’ gesloten, waarbij volgens de ambtenaren voor meer dan 29 miljoen dollar aan cannabisproducten in beslag is genomen bij deze winkels.

Een deel van de illegale cannabisproducten in New York…

Waarom New York in actie komt tegen illegale wietwinkels

In een verklaring zei Felicia Reid, directeur van het Office of Cannabis Management (OCM), dat wietswinkels zonder vergunning “het ongelooflijke werk dat New York heeft verricht om gelijkheid te centreren, banen te creëren en de integriteit van producten te waarborgen naarmate de cannabismarkt zich uitbreidt, teniet dreigen te doen”.

Burgemeester Eric Adams van New York City, die vorige maand aankondigde dat stadsambtenaren van plan waren om illegale dispensaries hard aan te pakken, voegde eraan toe dat de shops “bijdroegen aan een gevoel dat alles kan” in New York City. Enter Operation Padlock to Protect.

Die nieuwe aanpak laat nu dus al resultaten zien. Adams: “In een paar weken tijd hebben we bijna 400 smoke shops gesloten, voor 13,3 miljoen dollar aan illegale producten in beslag genomen en meer dan 30 miljoen dollar aan boetes en straffen opgelegd. Ons werk zal kinderen beschermen, onze straten veilig houden en bijdragen aan de bloeiende legale markt die New York verdient.”

Harde aanpak leidt tot meer omzet legale cannabiswinkels

Gouverneur Hochul lanceerde de Cannabis Enforcement Task Force op 21 mei. De taskforce is een staatsbrede club met als enige doel: de illegale cannabismarkt te bestrijden. De taskforce heeft samengewerkt met verhuurders om illegale coffeeshops uit te zetten én straft verhuurders die geen stappen ondernemen om huurders uit te zetten nadat ze hebben gehoord dat ze illegaal werken. Tja, dan ga je wel netjes binnen de lijntjes kleuren nietwaar?

Het resultaat van de harde aanpak zien we ook op een ander gebied terug. Legale wietwinkels rapporteerden een 27% hogere omzet van begin mei tot begin juni, zo meldt het kantoor van gouverneur Kathy Hochul. En dat is bijna zeven keer zo hoog als de vorige gegevens van maand tot maand!

(advertentie)