(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Op zich zou elk logisch denkend mens het kunnen bedenken: wanneer de politie eens wat minder tijd, moeite en geld zou besteden aan het opsporen van wiet(plantjes) in het kader van de war on drugs, dan zou er veel meer tijd zijn voor het oplossen van echte misdaden en het pakken van echte misdadigers. Nu is die ’theoretische logica’ ook vertaald in harde wetenschappelijke data. Over naar Oregon, USA.

Politiek en politie doen niet wat het volk wil

Ook wij hebben hier bij CNNBS al tientallen keren opgeschreven dat de politie beter achter zaken en criminelen aan kan jagen die het volk echt verontrusten. Denk aan zedendeliquenten, gewelddadige overvallers of inbrekers, terroristen, kopschoppers tijdens het uitgaan, zogenaamde voetbalsupporters die de stad slopen voor de lol, et cetera.

Twee derde van de Nederlanders is bovendien voor legale wiet; dus al die uren en middelen – ongeveer de helft van alle capaciteit – die onze politie nu aan drugs besteedt kan veel beter worden ingezet op ‘echte misdaden’ en dan met name die waarbij geweld komt kijken. Maar ja, aangezien Nederland koppig de kop in het zand steekt en wiet blijft verbieden, is het een zuiver theoretisch verhaal helaas.

Theorie wordt werkelijkheid in Oregon

Maar hoe anders is dat in bijvoorbeeld de Amerikaanse staat Oregon, waar cannabis al een jaar of vijf volledig legaal is. Daar is bovenstaande gezond-verstand-theorie werkelijkheid geworden, dankzij een studie die gepubliceerd wordt in het februari 2022 nummer van het vaktijdschrift International Journal of Drug Policy.

Nu al echter kun je de data van de studie online bekijken: ‘Effects of recreational marijuana legalization on clearance rates for violent crimes: Evidence from Oregon‘. De conclusie is glashelder: de legalisering van recreatieve wiet wordt geassocieerd met hogere oplossingspercentages voor diverse types gewelddadige misdrijven!

Het leven in Oregon is er sinds 2016 alleen maar mooier op geworden: legale wiet en meer opgeloste geweldsmisdrijven! [foto: Jay Juno/Shutterstock]

Politie lost meer geweldsmisdrijven en mishandelingen op nadat wiet legaal is

Onderzoekers van de University of Utah en de University of China bestudeerden de criminaliteitscijfers in Oregon en in controle-staten vóór en ná de legalisering van adult-use cannabis, zoals de Amerikanen recreatieve wiet noemen. In 2014 stemden de inwoners van Oregon in meerderheid voor die legalisering en vanaf 2016 kan je er ook daadwerkelijk legaal funwiet kopen in de dispensaries.

Centraal in de studie staat het begrip ‘clearance rate for violent crime’. Dat is het aantal geweldsmisdrijven dat is opgelost – dat wil zeggen dat er een arrestatie is verricht én er officieel een aanklacht is ingediend – versus alle gewelddadige misdrijven die bij de politie worden gerapporteerd.

De onderzoekers vonden ‘significante stijgingen van het oplossingspercentage voor geweldsmisdrijven in het algemeen en voor zware mishandeling in de gemeenten van Oregon na legalisering, vergeleken bij gemeenten in niet-legale staten’.

‘Legale wiet heeft positieve invloed op de politie’

Onze Amerikaanse collega’s van de website NORML, die de primeur van de nieuwe wetenschappelijke studie hadden, zien in de resultaten ‘opnieuw bevestiging dat staten op een verstandige manier de consumptie en verkoop van recreatieve cannabis kunnen reguleren, op een manier die de openbare veiligheid niet negatief beïnvloedt’.

Maar niet alleen dat, het is zelfs omgekeerd in een aantal gevallen volgens NORML-directeur Paul Armentano. ‘Legalisering zou kunnen bijdragen aan een omgeving die de pogingen van politieagenten om serieuze misdaden op te lossen positief beïnvloedt.’

Zo’n positief cannabiseffect op gewelddadige misdrijven is trouwens ook al vastgesteld bij een eerder onderzoek in 2019 dat werd gehouden in de staten Washington en Colorado. Van een incidenteel of toevallig Oregon-effect is dus geen sprake hier…

LEES OOKStudie bewijst dat legalisering wiet criminaliteit wél drukt

LEES OOKAmerikaanse studie: politie effectiever na legalisering wiet

Meer onderzoek nodig

Is er nog ergens een minder positief puntje te melden over het onderzoek? Ja toch wel; het positieve effect van legalisering van recreatieve wiet op de politieprestaties en oplossingspercentages lijkt op de langere termijn te verminderen.

En dus sluit ook deze studie bijna traditiegetrouw af met een oproep tot meer onderzoek. Maar laten wij hier anders eens eerst beginnen met stap 1: de legalisering van recreatieve cannabis!

[openingsbeeld: doomu/Shutterstock]
(advertentie)