(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is een belangrijke doelstelling van het wietteelt experiment van de Nederlandse regering: het terugdringen van de criminaliteit door cannabis te reguleren. Bijkomend voordeel: de politie krijgt tijd voor het oplossen van andere zaken dan planten. Uit een onderzoek van Washington State University blijkt nu inderdaad dat gewenste effect: in de staten Colorado en Washington – de twee eerste in de VS de cannabis volledig legaliseerden – is de politie sindsdien effectiever geworden!

Blijvende voordelen na legalisering cannabis

Onderzoekers van de Washington State University publiceerden hun bevindingen over de doeltreffendheid en efficiency van de politiedepartementen in de ‘vrije wietstaten’ Colorado en Washington State in het vakblad Police Quarterly.

Onder de kop ‘Marijuana Legalization and Crime Clearance Rates: Testing Proponent Assertions in Colorado and Washington State‘, stellen de researchers dat er bewijs is gevonden van ‘aantoonbare en blijvende voordelen’ nadat de kiezers in genoemde staten in 2012 besloten dat cannabis volledig gelegaliseerd moest worden.

Data van de FBI

De onderzoekers gebruikten de maandelijkse data van de FBI om de ‘crime clearance rates’ (het oplossingspercentage van misdrijven) te bestuderen van 2010 tot 2015 in de twee staten. Een misdrijf wordt doorgaans als opgelost in de boeken gezet als er een verdachte is geïdentificeerd, gearresteerd en afgeleverd wordt in het strafrechtelijke systeem voor vervolging.

‘Onze modellen laten geen negatieve effecten van legalisering van cannabis zien. Integendeel; ze wijzen er wel op dat het oplossingscijfer voor tenminste sommige typen misdrijven sneller daalt in staten die gelegaliseerd hebben dan in staten die dat niet gedaan hebben’, verklaren de onderzoekers tegenover de krant The Washington Post.

Gewelds- en vermogensmisdrijven

Ze keken op de universiteit naar geweldsmisdrijven en vermogensdelicten, en dan in het bijzonder naar inbraken en autodiefstal. Die bleken dus aanzienlijk vaker te worden opgelost door de politie nadat de legalisering in Colorado en Washington daadwerkelijk effectief werd (respectievelijk op 1 januari 2014 en op 1 juli 2014) in vergelijking met de rest van de Verenigde Staten.

‘Het oplossingspercentage voor deze twee misdrijven steeg dramatisch na legalisering. In contrast met de nationale trend die in essentie gelijk bleef’, concluderen de onderzoekers in Amerika.

Cannabis en misdaad hebben met elkaar te maken, maar dan andersom als dat wiethaters altijd zeggen: de maatschappij wordt juist veiliger met legale cannabis! [foto: Zapylaiev Kostiantyn/Shutterstock]

Boost in politie-effectiviteit

Uiteraard, het blijven wetenschappers, valt het (nog) niet met 100% zekerheid te zeggen dat legalisering de directe oorzaak is van de veranderingen in oplossingspercentages bij de politie. Andere variabelen zoals ‘nieuwe politietactieken’ of ‘een stijging van de overuren’ zouden ook een rol kunnen spelen.

Echter, tegelijk stellen de onderzoekers vast dat er ‘geen andere grote beleidsveranderingen waren in die tijd in die staten’ die als verklaring kunnen dienen voor de boost in politie-effectiviteit. ‘Wij denken dat het argument dat legalisering van cannabis in feite een meetbare impact heeft op de oplossingscijfers plausibel is’, aldus de wetenschappers van Washington State University…

Ook misdaad zelf daalt in legale wietstaten

Uit een eerder onderzoek begin dit jaar bleek al dat de misdaadcijfers zelf – en dan met name de gewelddadige – met 13 procent waren afgenomen in Amerikaanse staten die medicinale cannabis hebben gelegaliseerd. Voor meer info daarover verwijzen we je graag naar ons artikel ‘Studie: legale (medicinale) wiet drukt geweldsmisdrijven‘.

Kortom, mínder misdaad en de politie die méér zaken oplost… waarom zou je cannabis dan niet legaal maken?!

[openingsbeeld:  GraphicsRF/Shutterstock]
(advertenties)