(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zinloos – en in dit geval zelfs dodelijk geweld – dat zijn we toch echt niet gewend als het om 10 buitenwietplanten gaat. Maar op maandag 9 juli kwam er door toedoen van twee overheidsdienaren, een jachtopziener en een politieman, op verschrikkelijke wijze een einde aan het leven van Gregory Longenecker (51). Hij werd tijdens een achtervolging met een bulldozer (!) verpletterd. En dit speelt zich dus niet af in Mexico of Colombia, maar in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

War on drugs leeft nog

Dat het in de Verenigde Staten nog lang niet overal gedaan is met de war on drugs moge duidelijk zijn. Maar dat je in de bloei van je leven op gruwelijke wijze moet sterven omdat je verdacht wordt van het kweken van 10 wietplantjes… dat is ongehoord.

Het drama speelde zich af in Penn Township in de staat Pennsylvania. Gregory Longenecker werd op die maandag achtervolgd door de autoriteiten omdat hij ervan verdacht werd 10 wietplanten te kweken op overheidsterrein. Normaal gesproken levert een veroordeling daarvoor hem hoogstens een voorwaardelijke gevangenisstraf op, dus waarom in godsnaam sterft hij even later onder de wielen en het enorme gewicht van een bulldozer?!

Bulldozer én helikopter om wietteler te pakken

De bulldozer werd bestuurd door een ‘Pennsylvania Game Commission worker’, dus een ambtenaar van de jachtcommissie, zeg maar een soort boswachter/jachtopziener. Als bijrijder tijdens de achtervolging van Gregory zat er ook nog een ‘state trooper’ in de cabine, een politieagent van de staat Pennsylvania.

En alsof een bulldozer nog niet genoeg was, werd er ook nog een helikopter ingezet om de voortvluchtige buitenwietkweker te pakken, zo meldt The Marijuana Times.

Volgens diverse en soms onduidelijke rapporten waren Longenecker en zijn compagnon David B. Light (54) betrapt met hun tien wietplanten op grond van de staat. De boswachter belde de politie toen hij een vreemd voertuig geparkeerd zag staan vlakbij de plek waar hij bezig was om struikgewas te verwijderen.

Verpletterd in het struikgewas

Toen hij betrapt werd rende Gregory Longenecker er vandoor en verstopte zich in het struikgewas. De inmiddels ingeschakelde helikopter kon hem vanuit de lucht niet meer spotten. Dit zou dus de oorzaak zijn van het feit dat de guerrillakweker even later werd verpletterd door de hem eveneens achtervolgende bulldozer; de boswachter en politieagent konden hem namelijk niet zien in dat struikgewas…

Tja, misschien had de arme kerel er niet vandoor moeten gaan. Maar is een achtervolging met een helikopter en een bulldozer door dicht struikgewas een gerechtvaardigd optreden wanneer iemand ervan verdacht wordt om 10 wietplanten te cultiveren? In onderstaande video zie je de staatspolitie reageren op de kwestie.

‘Onwettelijke doodstraf’

Namens NORML, wellicht de bekendste Amerikaanse lobbyorganisatie voor legalisering van cannabis, niet. ‘Dit afschuwelijke drama had kunnen en moeten voorkomen worden’, verklaart directeur Erik Altieri. ‘Deze tragedie is een direct gevolg van de draconische en falende criminalisering van cannabis door ons land. Niet alleen waren de middelen die werden ingezet in deze zaak buitensporig en de tactiek hoogst twijfelachtig, belangrijker is dat een man zijn leven verloor vanwege het kweken van een plant die nu gereguleerd en legaal is in een meerderheid van de Amerikaanse staten. Het maakt niet uit wat je mening is over legalisering van cannabis, de straf voor het kweken ervan zou nooit een onwettelijke doodstraf mogen zijn.’

[openingsbeeld: Brandon Bourdages/Shutterstock]
(advertentie)