(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een van de beste wietsoorten om in de lage landen te kweken is nog altijd Frisian Dew. Een sterke hybride op basis van Super Skunk en Purple Star die snel en uitbundig bloeit, heerlijk smaakt en prachtig paars kleurt. In België kweekten een groep kwekers er 16 in een grote kas, met spectaculaire resultaten zoals we die we tegenwoordig vooral uit Amerika kennen. Kweekverslag coming up!

Frisian Dew is een sterke wietsoort. Ze werd speciaal voor ons waterige klimaat in Friesland veredeld om de meest schimmel bestendige en sterkste exemplaren te kunnen selecteren. Dit maakte Frisian Dew tot een stabiele variëteit die het ook in België geweldig doet. Daar kweekten een groep kwekers 16 Frisian Dew planten van een formaat dat we tegenwoordig niet vaak meer zien.

De Frisian Dew planten floreerden in de handen van de ervaren Belgen, die de planten in een grote kas onder topcondities letterlijk grootbrachten.  De 16 planten namen een enorm formaat aan: 4 meter hoog met een doorsnee van 3,5 meter en een gemiddelde opbrengst van 2 kilo topwiet per plant. Indrukwekkende resultaten van sommige van de mooiste Frisian Dew planten die we ooit zagen, en laten zien dat je met de juiste soort ook in Noord-Europa enorme wietplanten kunt kweken.

16 Frisian Dew planten in België

Een kas combineert de kwaliteit van binnenwiet met de opbrengsten van enorme buitenplanten, tegen minimale kosten. Sommige fijnproevers gaan zelfs zo ver dat ze menen dat de kwaliteit van wiet beter is wanneer het onder de zon gekweekt is. Hoewel dit natuurlijk best subjectief is, is het een feit dat de zon voor een completer terpenen-, flavonoïden- en cannabinoïdenspectrum in wietplanten zorgt, in vergelijking met binnen onder HPS lampen gekweekte cannabis.

Ik (één van de Belgische kwekers, red.) heb kaswiet gezien die kan concurreren met de beste binnen gekweekte wiet (en geloof me als ik zeg dat ik meer dan genoeg ervaring heb met superieure binnenwiet). Dus waarom zouden we al die energie verkwisten? Je wil niet weten wat de ecologische voetafdruk van een gram binnen gekweekte wiet is. Serieus.

Aarde, kalk, vleermuizenmest & klavers

Voor we konden beginnen, hadden we een flinke klus aan het opruimen van de kas. De aarde bestond uit kalk, klei- en zandgrond. Harde aarde maar zeer vruchtbaar en de hemel voor onze planten, nadat we het aanvulden met goede organische grond.

Eerst hebben we de boel goed omgeschept en de zoutige toplaag verwijderd. Vervolgens hebben we zand toegevoegd zodat water beter kon draineren. Vervolgens hebben we een laag organische aarde aangebracht met daarop nog eens twee lagen met een mix van kalk, vleermuizenmest, mycorrhizae, perliet en nog meer organische aarde. Als laatste brachten we de bovenste toplaag aan, waarin we klaverplantjes lieten groeien.

Rode en witte klaver haalt stikstof uit de lucht en geeft dat af aan de aarde, voor onze Frisian Dew planten. De wortels van de klaver vormen een symbiose met die van de wietplanten, en na de oogst kun je de klaver simpelweg door de aarde scheppen, er nieuwe aarde aan toevoegen. Terwijl de klaver verteert zorgt het weer voor nieuwe voedingsstoffen (groene mest). Nog een goede bijkomstigheid van de laag klavers is dat het voorkomt dat de aarde op hete dagen uitdroogt en dat droge stof van de aarde opwaait en door de kas heen vliegt.

Mycorrhiza

Mycorrhiza schimmels zijn nuttig voor de wortels van wietplanten. Ook zij leven in symbiose met de wortels en vormen een aanvulling op het wortelstelsel. De schimmels stimuleren zo een gezonde opname van voedingsstoffen, een beter watermanagement en de productie van meer plantmassa. Bovendien beschermen ze de wortels tegen ziekten, insecten en andere (schadelijke) schimmels. Onderschat de waarde van de kleinste bodembewoners niet!

De werkzaamheden bestonden uit: – Het weghalen van oude dode planten en oude aarde. – Het recyclen van de gebruikte aarde en het composteren van dood plantmateriaal voor volgend jaar. – Alle rommel uit de kas verwijderen. – De binnenkant van de kas desinfecteren met een eco-vriendelijk desinfecterend middel. – Bedden maken voor de planten en de aarde voorbewerken. – Het klimaat checken. – Ventilators en koolstoffilters installeren. – Combinatieplanten zoals munt, peper, tijm, rozemarijn en klaver inzaaien.

Er stonden 16 Frisian Dew planten, sommigen werden 4 meter hoog en hadden een doorsnee van 3,5 meter. De gemiddelde oogst was 2 kilo wiet per plant, de beste plant leverde meer dan 3 kilo op en de minste 765 gram

De reden dat een van de planten ‘slechts’ 765 gram oogstte was omdat deze helemaal aan het einde van de rij planten stond. Daar kon ze aanzienlijk minder verse lucht opnemen als de voorste planten. Ik kan jullie verzekeren dat je het klimaat en de beluchting niet moet onderschatten. Een goede airflow is erg belangrijk om grote en gezonde wietplanten te kweken. Binnen de 30 meter afstand van de kas maakte dat een verschil van meer dan 1500 gram Frisian Dew.

Rookverslag Frisian Dew

Ik voeg een kort rookverslag in, want Frisian Dew heeft een indringende en sterke smaak. De wiet ziet er mooi uit met veel paarse kleuren. De verschillende fenotypen variëren van helemaal groen tot totaal paars tot een fifty-fifty mix van kleuren. Voor ons waren het de laatste fenotypes waarnaar we zochten, we vonden het in plant #11 en #12. Mooie compacte toppen met een ontelbare hoeveelheid kleine trichomen, een juweel voor het oog.

Qua geur doet Frisian Dew ons nog het meest denken aan fruitige bosvruchten, cassis en bosbessen. Het is een aardse en kruidige geur. Zoet, indringend en diep met een licht aroma van sinaasappels en koffiebonen.

De smaak is precies zoals de geur. Krachtig en een sterk aroma. Blijft lang op de tong hangen en is goed te proeven terwijl je uitblaast. Zacht voor je keel als smakelijke zijde.

Het effect is als dat van een krachtige hybride. Een goede kwaliteit en een lekkere ontspannen body-stone. Deze wietsoort heeft meer dan eens vrienden van me onder de tafel (of op de bank) gekregen. En die zijn doorgaans best veel gewend. Over het algemeen een hele lekkere old-school high.

De soort was gemakkelijk en meegaand om te kweken, we hebben geen last gehad van schimmels zoals toprot en meeldauw maar kijk uit voor spint want ook zij zijn gek op deze mooie wietsoort. De planten strekten behoorlijk voorafgaand aan de bloei die rond 15 augustus begon. Frisian Dew is een goede wietsoort om te trainen en ze hersteld snel van snoei werkzaamheden. Ze kan het allemaal gemakkelijk hebben.

Alle 16 de Frisian Dew planten zijn gekweekt zonder extra voedingsstoffen of biologische supplementen. We hebben simpelweg de grond goed verrijkt met wormenmest en wat vleermuizenmest. Toen de planten de bloeifase ingingen heb ik nog een extra laag verse grond aangebracht, dat is het enige.

[Dit is een door CNNBS uit het Engels vertaald artikel dat eerder op het Dutch-Passion blog verscheen]
(advertentie)