(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Afgaande op bestaande data uit gebieden die al zo verstandig zijn geweest om cannabis uit het strafrecht te halen – Canada en de VS voorop – lijkt het zo dat er niet meer mensen cannabis gaan gebruiken na legalisering, inclusief de jongeren. Echter, een Australische studie claimt nu dat er wel degelijk een toename van het aantal blowers komt als wiet niet langer verboden wordt.

Tegendraadse studie

Het Australische onderzoek gaat dus lijnrecht in tegen de conclusies die wetenschappers tot nu toe hebben getrokken uit de legalisering van recreatieve en/of medicinale cannabis in bijvoorbeeld Canada, Uruguay en de tientallen Amerikaanse staten waar het al zover is. Zeker de jeugd, waarover tegenstanders van vrije wiet zich altijd zo druk maken, gaat niet massaal aan de joint, bong of dab hangen als het mag zo blijkt steeds opnieuw.

LEES OOKStudie • Legalisering zet tieners niét aan tot blowen

LEES OOK:  Legalisering Canada leidt niét tot meer wietconsumenten

LEES OOKDefinitief bewijs: legale wiet = minder blowende jongeren

Australiërs gaan wél meer blowen als het mag

Maar in Australië zagen ze nu dus een pootje weg onder die ‘definitieve’ bewijsstoel. Dat blijkt uit het onderzoek met de titel ‘Who would try (or use more) cannabis if it were legal?‘ dat op 25 juli is gepubliceerd in het vaktijdschrift Drug and Alcohol Review. De onderzoekers zijn afkomstig van het National Drug and Alcohol Research Centre (NDARC) en UNSW Sydney.

Volgens de studie gaat naar schatting 4,2 procent van de bevolking van 14 jaar en ouder – die nog nooit eerder cannabis heeft geprobeerd – wiet proberen wanneer die legaal zou zijn. Daarnaast zegt 2,6% van de mensen dat ze méér cannabis zullen gaan consumeren als het van de overheid wél mag (nu is alleen medicinale cannabis onder strenge voorwaarden toegestaan in Australië).

Wie gaat meer cannabis gebruiken als het legaal is?

Hoofdonderzoeker professor Don Weatherburn van het NDARC: “Deze bevindingen conflicteren duidelijk met het populaire idee dat legalisering van cannabis de consumptie niet zou aanjagen.”

Voor deze studie werden gegevens gebruikt van 22.000 mensen van 14 jaar en ouder uit de Australian National Drug Strategy Household survey van 2019. Ook werden eerdere gegevens van de enquêtes uit 2013 en 2016 meegenomen. Daaruit bleek dat een derde van alle Australiërs ‘ooit’ cannabis heeft gebruikt en 1 op de 10 deed dat ‘in het afgelopen jaar’.

Hoewel dit Australische onderzoek anders suggereert zouden wij toch durven zweren dat je van wiet relaxed wordt en het prima helpt tegen alle vormen van (psychologische) stress… [foto: Joshua Resnick/Shutterstock]

Professor Weatherburn: “Consumptie van cannabis zou na legalisering substantieel hoger zijn onder mannen, jongere mensen en mensen die lijden aan milde, matige en/of ernstige psychologische stress.” Overt die laatste groep zegt de deskundige van dienst wel dat het niet bekend is of mensen met mentale (stress)problemen meer geneigd zijn om cannabis als zelfmedicatie te gebruiken of dat er andere factoren verantwoordelijk zijn voor zowel wietgebruik als psychologische angst.

Professor wil meer voorlichting en voorziet stijging ‘drugsbehandelingen’

Uiteindelijk leidt dit ‘tegendraadse’ Australische onderzoek naar de vaststelling dat de overgrote meerderheid van de mensen niet wordt beïnvloed door verandering van de wettelijke status van wiet, maar dat ‘kleine veranderingen in het aantal zware cannabisgebruikers een significant effect zouden kunnen hebben op de vraag naar behandelingen en drugsgerelateerde schade’.

“Dit is met name waar wanneer, zoals in het huidige geval, kwetsbare adolescenten en tieners onder de mensen zitten die meer geneigd zijn om meer cannabis te gaan gebruiken wanneer het is gedecriminaliseerd”, stelt Weatherburn. Hij pleit er daarom voor dat Australische deelstaten zich voorbereiden op meer (vraag naar) drugsbehandelingen en hij raadt ze aan om meer te doen aan ‘publieke voorlichting over de risico’s die geassocieerd worden met frequent/langdurig cannabisgebruik’.

Wat is nu echt het verband tussen cannabis en stress?

De echte kernvraag die uit deze studie rolt, is volgens deze professor nog niet beantwoord: wat is de relatie tussen cannabisgebruik en psychologische stress? Zelf suggereren de onderzoekers dat wietconsumptie ‘zowel positieve als negatieve effecten heeft op angst, afhankelijk van de karakteristieken van de gebruiker’.

Tja, zo kan je overal wel een punt aan lullen natuurlijk. En alsof het zo erg is als er méér mensen zouden gaan blowen? Gelukkig is er al heel wat ander wetenschappelijk materiaal beschikbaar over die genoemde relatie. We schotelen je er een paar voor en zullen die studies ook even forwarden naar de professor aan de andere kant van de wereld…

LEES OOK4 voordelen van medicinale cannabis bij posttraumatische stressstoornis (PTSS)

LEES OOKArts onthult hoe je cannabis gebruikt tegen angst en stress

LEES OOKZo werkt stress verminderen met cannabis

LEES OOKDagelijks cannabisgebruik vermindert stress-respons

[openingsbeeld: HTWE/Shutterstock]
(advertenties)