(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De laatste jaren zijn cannabis concentraten in opmars. Een deel van het succes is ongetwijfeld te danken aan de enorm hoge THC-percentages van de loepzuivere hasjolie, soms tot wel tachtig, negentig procent! Maar uit een wetenschappelijk onderzoek dat de high-impact van gewone toppen wiet vergelijkt met die van concentraten, blijkt nu dat je van die laatste niet per se een heftigere high krijgt.

Opmars van concentraten

In Noord-Amerika nemen de concentraten – die je bij voorkeur dabt of verdampt – inmiddels al net zo’n groot marktaandeel in als de goeie ouwe wiettoppen. Bij ons is het nog niet zover, maar ook hier worden concentraten snel populairder en nemen ze bij de cannabis cups al een aparte categorie voor hun rekening. Niet erg verrassend dus dat er tegenwoordig ook onderzoek naar wordt gedaan door wetenschappers.

Neem de in 2020 gepubliceerde studie ‘Association of Naturalistic Administration of Cannabis Flower and Concentrates With Intoxication and Impairment‘ in het vakblad JAMA Psychiatry. Zoals de titel aan zegt worden hierin de psychoactieve invloed (de mate waarin iemand high/stoned wordt) van toppen wiet en concentraten vergeleken.

Je wordt niet méér high/stoned van sterkere wiet

Het zal geen verwondering wekken dat de concentraten met hun gigantische THC-percentages de hoeveelheid THC in het bloed meer ‘boosten’ dan dat je een old school top op rookt. Maar ze produceren dus niet per definitie een sterkere high, aldus de studie.

Het gebruik van hasjolie (zoals concentraten ook wel worden aangeduid) produceert significant hogere gehaltes THC in bloedplasma, zo ontdekten de onderzoekers van de twee universiteiten in Colorado die de studie voor hun rekening namen. Echter, participanten die toppen rookten en participanten die concentraten consumeerden ‘vertoonden vergelijkbare neurogedragspatronen direct na hun cannabisgebruik’. Een serie kortetermijn-metingen van de waardeverminderingen veranderde niet met de sterkte van de wiet die werd geconsumeerd.

Tolerantie en verzadiging

De researchers in Colorado vermoeden dat dit komt doordat concentratengebruikers een hogere tolerantie hebben voor de effecten van THC, of dat de ‘cannabinoïden-receptoren wellicht verzadigd raken met THC’ wanneer je supersterke cannabis consumeert.

De onderzoekers observeerden 121 cannabisconsumenten tussen de 21 en 70 jaar oud – 55 toppenrokers en 66 concentratendabbers – die willekeurig geïnstrueerd werden om producten met hoge en lage THC-waardes te gebruiken. Alle deelnemers moesten minimaal 4 keer cannabis hebben gebruikt in de voorafgaande maand, ze mochten geen tabak op dagelijkse basis gebruiken en ze moesten ervaring met concentraten hebben zonder vervelende bijwerkingen te hebben ervaren.

Je zou denken dat je van het dabben van een concentraat met 70 of zelfs 90% THC een stuk heftiger stoned/high wordt dan van het roken van een ouderwetse top wiet met ronde de 20% THC erin, maar niets daarvan…

Studiedeelnemers moeten zelf hun wiet kopen

De toppen-testers kregen de instructie om 3 gram wiet van 16% THC te kopen of 3 gram van een strain met 24% THC, de concentraten-testers mochten 1 gram aanschaffen met 70 of 90% THC.

Kopen? Zijn die wetenschappers zo gierig dat participanten aan hun studie zelf hun cannabis moeten kopen?! Nou nee, volgens de federale wetgeving in de VS is het voor researchers verboden om wat voor cannabis dan ook te geven die niet wordt geproduceerd op één boerderij in Mississippi. Op die staatswiet is overigens heel veel kritiek van wetenschappers vanwege de abominabele kwaliteit en een THC-gehalte dat ver beneden dat van het aanbod op de legale en illegale markt ligt.

LEES OOK:   Wetenschappers in VS slepen DEA voor rechter

Geen wonder dat sommige onderzoekers hun onderzoekswiet liever in een dispensary kopen – of zoals in deze studie laten kopen – dan te werken met de overheidsmeuk uit Mississippi.

Hoe worden wiettoppen en concentraten vergeleken?

Tussen de basistest en de experimentele sessie kregen de deelnemers aan de studie 5 dagen de tijd om ’te wennen aan hun studiewiet’. Op de dag van het experiment gebruikten de participanten de aangekochte cannabis thuis op hun eigen favoriete manier. Vervolgens werden ze getest in een mobiel laboratorium, om hun kortetermijn beïnvloeding te meten.

Het onderzoek wilde drie belangrijke vragen beantwoorden. De eerste: hoe verhoudt gebruik van toppen en concentraten zich (op korte termijn) met THC plasma-gehaltes, subjectieve bedwelming en humeur, cognitieve prestaties en balans? Verder of deze associaties verschillen tussen toppen- en concentratengebruikers en of deze associaties verschillen in relatie tot de THC-potentie.

De bedwelming (zeg maar gerust hoe stoned of high je wordt) werd gemeten door gebruik te maken van de 12 punten op de ‘Addiction Research Center Inventory-marijuana effects scale’, als ook de 3 punten van de ‘cannabis intoxication scale’. Bij die laatste worden 3 sensaties gewaardeerd: mentaal stoned, fysiek stoned en je high voelen. Verder moesten de deelnemers 4 cognitieve taken vervullen, waaronder drie verschillende geheugentests en een ‘stilstaan-balanceer-test’.

Invloed op gedrag en hersenen

De  concentraten-proefkonijnen ‘rapporteerden meer frequent huidig concentratengebruik en ze vertoonden hogere bloedwaarden THC en metabolieten bij het startpunt’. Metabolieten zijn de organische tussen- of eindproducten die ontstaan na verwerking van een gegeven stof in een biologisch systeem. Denk aan aminozuren, koolhydraten en hormonen bijvoorbeeld. ‘Desalniettemin, ondanks deze hogere THC-blootstelling vertoonden de concentratengebruikers géén grotere  subjectieve, cognitieve of balansvermindering’, aldus de onderzoekers.

Overigens is een deel van de motivatie voor deze wetenschappers ook om te achterhalen of er potentieel negatieve effecten van THC op de hersenen zijn. ‘Bestaand onderzoek is gelimiteerd door het gebruik van laag-THC producten die niet het huidige cannabisgebruik op de markt reflecteren.’ Nou ja, dat horen we dus in de toekomst vast nog wel; of het gebruik van de THC-toppers die concentraten zijn op lange(re) termijn consequenties heeft voor onze hersenpan en/of gedrag…

Voorlopig is het verhelderend om te weten dat je dus net zo stoned of high wordt van een goeie ouwe wiettop dan van supergeconcentreerde wax, shatter, budder, honeycomb, rosin, BHO of hoe je je hasjolie ook wilt noemen!

LEES OOK:   CNNBS Basics: concentraten voor beginners

[Foto’s: Roxana Gonzalez/Shutterstock]
(advertentie)