(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vaak beweren onze tegenstanders dat cannabis slecht is voor de jeugd. Denk aan premier Rutte die het over ‘ongelooflijke rotzooi’ heeft ‘waarvan je IQ minder wordt’. Welnu, speciaal voor al die domoren herplaatsen we dit Brits onderzoek onder 11 tot 20-jarigen. Daaruit blijkt dat het juist de bovengemiddeld presterende tieners zijn die vaker cannabis (en alcohol) gebruiken dan hun minder slimme collega’s. Doen er je voordeel mee en sla er gerust (figuurlijk) een tegenstander mee om de oren!

Zesduizend jongeren jarenlang gevolgd

Voor het onderzoek volgden de researchers het gebruik van tabak, alcohol en cannabis van 6.000 Britse tieners gedurende de leeftijd van 11 tot rond de 20 jaar. Gedurende hun jonge tienerjaren rookten de slimmeriken minder vaak sigaretten dan hun minder academisch begaafde leeftijdgenoten, maar ze gaven wel vaker aan dat ze alcohol dronken gedurende deze periode. Ze waren ook meer geneigd om cannabis te gebruiken, maar dit was niet statistisch significant.

Echter, tegen de tijd dat de scholieren in hun late tienerjaren belandden waren de school-smart ones  50 procent meer geneigd om ‘sporadisch’ wiet te gebruiken en bijna twee keer zo vaak ‘geregelde blowers’ dan degenen die het niet zo goed doen op school! Hetzelfde geldt trouwens voor het drinken van alcohol.

Nieuwe ervaringen

Het onderzoek – met de onmogelijke titel ‘Childhood academic ability in relation to cigarette, alcohol and cannabis use from adolescence into early adulthood: Longitudinal Study of Young People in England‘ – is onlangs gepubliceerd in het vakblad BMJ.

De studie toont een correlatie aan, geen oorzakelijkheid, al speculeren de Britse wetenschappers dat slimheid soms ook gelinkt is aan het openstaan voor nieuwe ervaringen – iets wat hen zou kunnen leiden naar drugs en alcohol. Ook is het goed mogelijk volgens de onderzoekers dat goed-presterende leerlingen uit een rijkere of hogeropgeleide familie komen, waardoor ze makkelijker aan bijvoorbeeld alcohol kunnen komen.

Alcohol en wiet zijn blijvertjes

De auteurs van het onderzoek, James Williams van UCL Medical School in Londen en Gareth Hagger-Johnson van het Administrative Data Research Centre England, zijn helder in hun conclusie. ‘Onze bevinding dat adolescenten met hoge academische capaciteiten minder geneigd zijn om te roken (tabak) maar meer geneigd zijn om regelmatig alcohol te drinken en cannabis te gebruiken is in brede overeenstemming met het bewijs onder volwassenen.’

Ze voegen er nog fijntjes aan toe dat het feit dat alcohol- en cannabisgebruik onder high-achieving pupils voortgezet wordt in hun jongvolwassen leven, ‘bewijs is tegen de stelling dat hoge academische vaardigheden geassocieerd zijn met tijdelijke experimenten met middelengebruik’.

Zo, nu jij weer Mark Rutte!

(advertentie)