(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Tegenstanders van legale wiet roepen steevast dat legalisering een verkeerd signaal afgeeft en het mensen – kwetsbare jongeren voorop – aanzet tot cannabis consumptie. En wat is het dan toch fijn dat er nu een groot westers land is dat wiet gelegaliseerd heeft, zodat we eindelijk eens naar de FEITEN kunnen kijken. Welnu, daaruit blijkt dat er na de landelijke legalisering in Canada afgelopen oktober niet ineens meer mensen wiet zijn gaan consumeren! NIET DUS.

 

Feiten versus propaganda

Wat zullen ze balen, de volksmenners bij het CDA, de ChristenUnie en VVD. Kabinetspartijen die tegen legalisering van (recreatieve) cannabis zijn en met zichtbare tegenzin akkoord gaan met een halfzacht experimentje in een klein aantal gemeenten. Voorheen werd hun anti-cannabis propaganda wellicht nog als zoete koek geslikt door Henk en Ingrid, maar sinds er daadwerkelijk landen zijn waar wiet legaal is gaat die valse vlieger mooi niet meer op.

Over naar Canada dus, waar het hele land sinds woensdag 17 oktober 2018 kan genieten van legale recreatieve wiet. En waar feiten over cannabis propaganda vervangen, zoals het hoort.

Legalisering beïnvloedt aantal wietconsumenten niet

Uit het nieuwste rapport van StatCan, een overheidsorganisatie die data verzamelt en analyseert van cannabis consumenten, blijkt hoe ongefundeerd de bewering is dat legalisering leidt tot meer gebruik. Uit de cijfers over het vierde kwartaal van 2018 – afkomstig van het National Cannabis Survey – blijkt hier namelijk niets van. Het aantal blowers is gelijk gebleven na die historische woensdag in oktober.

Gedurende die periode rapporteerde ongeveer 4,6 miljoen Canadezen van 15 jaar en ouder dat ze in de laatste drie maanden cannabis hebben gebruikt. Overigens is de officiële minimum leeftijd waarop je in Canada legaal wiet mag kopen 18 jaar, net als in Nederland (in de VS is het 21 jaar).

Fraai beeld van een blije blower op de historische 17e oktober 2018: mensen komen samen in het Trinity Bellwoods park in Toronto om de legalisering te vieren… [foto: Mariana Topfstedt/Shutterstock]

Hoe dan ook, die 4,6 miljoen inwoners zijn goed voor ongeveer 15 procent van alle Canadezen van 15+, waarmee het land hoog scoort op de wereldranglijst. Maar legalisering heeft daarop (nog) geen invloed, aangezien eveneens 4,6 miljoen Canadezen in het kwartaal ervoor rapporteerden dat ze wiet hadden genuttigd…

Blowers zijn gewoontediertjes

Toch zouden de dingen wellicht iets kunnen gaan veranderen. Volgens de StatCan cijfers zegt 19% van de Canadezen van 15 jaar en ouder dat ze verwachten in de komende drie maanden cannabis te gaan gebruiken. Deze data kan suggereren dat de impact van de legalisering op de gebruikersaantallen net is begonnen.

Echter, het toont eveneens aan dat mensen die zelden tot nooit wiet consumeren en zij die dat wel frequent doen, hun gewoonte niet gaan veranderen in de komende drie maanden. Sterker nog; het zijn met name voormalige cannabis consumenten en zij die zeggen ‘af en toe’ wiet te roken die het meest geneigd zijn om hun consumptie te gaan verhogen.

Belangrijker dan legalisering: medicinaal of niet-medicinaal

Vooralsnog blijft het aantal Canadezen dat wiet consumeert na de landelijke legalisering echter gelijk aan het aantal dat dit voor de 17e oktober al deed. Volgens analisten speelt niet zozeer legalisering een rol bij het veranderen van consumentengedrag, maar ‘medicinaal versus niet-medicinaal cannabisgebruik’.

Volgens StatCan zijn medicinale consumenten veel meer geneigd om dagelijks of bijna dagelijks cannabis te gebruiken. Ze willen ook liever niet blowen, maar verkiezen edibles of andere delivery methods. Bovendien geven medicinale consumenten aan dat ze meer geld aan wiet willen uitgeven dan recreatieve consumenten.

En er zijn nog meer interessante consumptiepatronen te ontdekken als je de scheidslijn medicinaal en niet-medicinaal hanteert. Bijna de helft van die 15% die wietconsumptie meldt zegt dat puur voor recreatieve doeleinden te doen. Slechts een kwart zegt dat hun cannabisgebruik uitsluitend vanwege medische redenen is (of ze nu wel of niet een officieel artsendocument bezitten). De overige 25 procent gebruikt wiet voor beide doeleinden.

Degenen met een officiële verwijzing – met een goedgekeurd wietrecept op zak – nuttigen het meeste cannabis. Of ze rapporteren hun gebruik het meeste. Mannen gebruiken nog steeds vaker wiet dan vrouwen, en ze zijn minder dan vrouwen geneigd dat om medicinale redenen te doen. En het hoogste wietgebruik vindt plaats in de leeftijdsgroep 18 tot 24 jaar…

[openingsfoto:  CAPJAH/Shutterstock]
(advertentie)