(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Over de hele wereld zoeken wetenschappers naar een medicijn, behandelmethode of vaccin tegen het covid-19 virus. Ook naar cannabis wordt gekeken als mogelijke remedie. Canadese onderzoekers aan de University of Lethbridge zien nu potentie in enkele specifieke wietsoorten, die wellicht in staat zijn om het immuunsysteem te onderdrukken te midden van een cytokine-storm. Die vindt plaats bij sommige covid-19 patiënten en leidt tot het respiratory distress syndrome (ARDS). Een levensbedreigende plotselinge ontstekingsreactie in de longen, waarbij zich vocht ophoopt dat zuurstofopname bemoeilijkt.

Overreactie immuunsysteem bij deel corona-patiënten

Bij sommige corona-patiënten schiet het immuunsysteem in standje ‘OVERDRIVE’ en dan valt het het lichaam zelf aan in plaats van eventuele indringers (zoals virussen). Deze overreactie van het immuunsysteem wordt  een cytokine-storm genoemd. Wanneer longweefsel wordt aangevallen kan dit leiden tot acuut respiratory distress syndrome (ARDS) en de noodzaak om een patiënt op de IC aan de beademingsapparatuur te leggen.

Voor hun corona onderzoek werken de wetenschappers van het Department of Biological Sciences van genoemde Canadese universiteit samen met Pathway RX, een bedrijf dat cannabis therapieën ontwikkelt. De nu gepubliceerde gegevens, waarover de Lethbridge Herald maandag bericht, zijn een vervolg op eerder onderzoek dat in april werd gepubliceerd. Daaruit bleek dat THC en CBD-extracten zouden kunnen helpen om te voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt en mensen besmet.

LEES OOK:   Studie • Mens resistenter tegen corona dankzij wiet? 

Wietsoorten controleren de immuun-respons

Dr. Olga Kovalchuk, betrokken bij beide studies, zegt tegen de media dat nieuw onderzoek ‘drie extracten heeft geïdentificeerd die heel erg goede strains zijn’ en dat de onderzoekers in totaal ‘vijf wietsoorten hebben waarmee we per direct een klinische test kunnen gaan doen’.

De specifieke strains die door de researchers geïdentificeerd zijn, lijken in staat te zijn de immuunreactie te controleren. Ze werken zo dat ze de gevreesde cytokine-storm kunnen voorkomen terwijl ze tegelijkertijd wel een deel van de moleculen die nodig zijn om het virus te bevechten in stand houden. Volgens Kovalchuk werken de extracten via het endocannabinoïden-systeem, dat veel lichaamsreacties reguleert en receptoren bezit die samenwerken met cannabinoïden (de werkzame stoffen in cannabis zoals bijvoorbeeld THC en CBD).

LEES OOK:  Wat je móet weten over het endocannabinoïden-systeem (ECS)

Wiet tegen corona-gerelateerd respiratory distress syndrome

In hun eerste studie poneerden de onderzoekers cannabis-extracten niet als een geneesmiddel voor het coronavirus, maar dat zij als ‘hulptherapie’ kunnen worden ingezet in het bestrijden van de verspreiding ervan. In de vervolgstudie gaan de Canadezen dus een stapje verder; cannabis-extracten zouden ook therapeutisch kunnen worden ingezet (als behandeling dus) bij patiënten die lijden aan corona-gerelateerd respiratory distress syndrome.

De studie ondergaat momenteel nog de vereiste peer review, maar is wel al beschikbaar als ‘preprint’ op Research Square. De volgende stap is dan een klinisch onderzoek. De wetenschappers zoeken nu naar partners en support om een gerandomiseerd controle-onderzoek uit te kunnen voeren. Dat moet definitief de vraag beantwoorden of deze cannabis-extracten de ernst van de covid-longontsteking en de cytokine-storm kunnen verminderen…

[foto: Jair Fonseca/Shutterstock]
(advertentie)