(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vreetkick of geen vreetkick… uit onderzoek van de universiteit van Michigan (VS) blijkt dat zowel regelmatige als incidentele cannabis consumenten minder snel last hebben van overgewicht dan niet-blowers. Inderdaad, dat druist regelrecht tegen het vooroordeel in dat ‘ons soort mensen’ zich graag stoned volpropt, hangend voor de tv op de bank!

 

Vooroordeel de prullenbak in

Het is een hardnekkig stereotype dat over cannabis liefhebbers rondgaat: door de onvermijdelijke vreetkick zouden we niet alleen lui maar ook dik(ker) zijn dan goed voor ons is. Te meer daar we die eetlust vooral stillen met junkfood, snacks, chips, chocolade en meer van dat soort calorierijk (*ahum) voedsel.

Maar zie, ook dat vooroordeel over blowers kan de prullenbak in, zo blijkt uit de wetenschappelijke studie ‘Are cannabis users less likely to gain weight? Results from a national 3-year prospective study‘, die onlangs is gepubliceerd in het vakblad International Journal of Epidemiology.

Blowers versus niet-blowers

Het tegendeel is zelfs het geval: wij zijn over het algemeen juist wat lichter qua gewicht dan mensen die zich nooit aan cannabis wagen. En dat geldt dus zowel voor stevige blowers als de meer onregelmatige wietconsumenten! Cannabis liefhebbers hebben minder snel overgewicht en er komt ook minder obesitas voor onder ons soort mensen, aldus de wetenschappers in Michigan.

Om tot die verheugende conclusie te komen bestudeerden researchers van de Michigan State University data die ze verzamelden via de National Epidemiologic Survey of Alcohol and Related Conditions. Aan de hand daarvan stelden ze ook een lijst op met de body mass index (BMI) van liefst 33.000 participanten.

“Gedurende een periode van drie jaar lieten alle deelnemers gewichtstoename zien, maar interessant genoeg hadden degenen die cannabis gebruikten minder toename vergeleken met mensen die nooit wiet consumeren”, schrijft hoofdonderzoeker en assistent-professor ‘family medicine’ Omayma Alshaarawy in haar persbericht.

Gemiddeld draagt een blower 1 kilo minder lichaamsgewicht vergeleken bij geheelonthouders van wiet en ook hebben ‘wij’ minder kans op obese… [illustratie: 3Dalia/Shutterstock]

Gemiddeld 1 kilo lichter

Alshaarawy: “Ons onderzoek bouwt voort op de groeiende stapel bewijs dat dit tegengestelde effect plaatsvindt. Wij ontdekten dat cannabis gebruikers, zelfs zij die net beginnen, meer kans hebben op een normaal, gezonder gewicht en ook op dat gewicht blijven.”

Voordat je nu van pure blijdschap een doos tompoezen openbreekt, het gemiddelde verschil in gewicht tussen blowers en niet-blowers bedraagt 2 pounds, ofwel een kleine kilo. Maar toch. “Een gemiddelde van 2 pounds (1 pound is 453.5 gram, red.) lijkt niet veel, maar we vonden het wel bij meer dan dertigduizend mensen met allerlei verschillend gedrag en nog steeds met dit resultaat”, verklaart Dr. Alshaarawy. “En van de regelmatige blowers wordt 15 procent beschouwd als obese, tegenover 20% bij niet-blowers.”

Wiet is (nog) geen afvalmiddel

Naar de precieze oorzaak van dit fenomeen moet – zoals wel vaker bij studies – nog meer onderzoek worden gedaan. Al heeft Alshaarawy wel een theorie: het zou wel eens met onze gedragshouding te maken kunnen hebben. “Zoals dat iemand zich meer bewust wordt van zijn voedselinname als hij zich druk maakt over de vreetkick – en gewichtstoename als gevolg daarvan – nadat ie cannabis heeft gebruikt.”

Maar het zou ook heel goed aan de cannabis kunnen liggen! Dr. Alshaarawy: “Het kan ook door de wiet zelf komen, die verandering teweeg kan brengen in hoe bepaalde cellen of receptoren reageren in het lichaam, en zo uiteindelijk effect heeft op gewichtstoename.”

Nogmaals, wacht nog even met die tompoezen. Cannabis consumeren staat namelijk ook weer niet gelijk aan afvallen, tenminste dat is nog niet wetenschappelijk vastgesteld. “Mensen moeten niet overwegen dat blowen een manier is om op gewicht te blijven of zelfs af te vallen”, stelt de Amerikaanse.

[openingsfoto: Shidlovski/Shutterstock]
(advertenties)