(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De steun van de Amerikaanse bevolking voor legalisering van medicinale én recreatieve cannabis is op dit moment historisch hoog. En hoewel de regering Trump harde taal uit en met overheidsingrijpen dreigt in staten die (medi)wiet reeds hebben gelegaliseerd, moet een overgrote meerderheid van de Amerikanen daar niets van weten.

All time high

Dat de support voor legale cannabis op een all time high staat, blijkt uit een recente opiniepeiling van Quinnipiac University onder ruim 1200 volwassen Amerikanen. Met name legalisering van medicinale cannabis  krijgt brede steun: liefst 94 procent steunt de stelling ‘dat volwassenen legaal wiet voor medische redenen mogen gebruiken wanneer hun dokter dat voorschrijft’. De toch al grote steun voor legale mediwiet steeg daarmee in het afgelopen jaar nog eens met 5%.

Medicinaal en recreatief

Maar ook de steun voor niet-medicinale cannabis (ofwel recreatieve wiet) groeit. Zo vindt 61% van de Amerikanen dat ‘het gebruik van cannabis legaal zou moeten worden gemaakt in de Verenigde Staten’. Sinds december 2012 is dat percentage met liefst 10 punten gestegen!

De grootste support voor legalisering is in de leeftijdsgroep 35 tot 49 jaar. Ruim driekwart van hen is voor legale recreatieve wiet en 97% voor legale mediwiet. Opvallend(er) is de mening van de senioren in de U.S.A., want die zijn eveneens in zeer ruime mate voor legale medicinale cannabis (92%), maar willen voorlopig nog liever niet dat de funwiet legaal wordt – slechts 42% wil dat wél.

Net zoals op veel andere politieke onderwerpen loopt er een scherpe scheidslijn tussen de Democraten en Republikeinen (waartoe president Trump behoort). Slechts 37% van laatstgenoemde partij is voor legalisering, terwijl bij de democraten 70% voorstander van legale funwiet is. Bij medicinale cannabis is het aantal voorstanders ongeveer gelijk, want dan vindt ineens 90% (!) van de Republikeinen legalisering een goed idee…

Volk wil geen bemoeienis uit Washington

Uiteraard vroegen de enquêteurs over de telefoon ook naar een reactie op de stevige anti-cannabis taal vanuit de regering Trump. Zijn minister van justitie Jeff Sessions heeft al meerder malen gedreigd een einde te maken aan de legalisering in diverse staten, medicinale wiet inbegrepen. Vorige week nog stuurde Sessions een brief naar alle 50 gouverneurs waarin hij namens het land (*ahum) zijn zorgen over cannabis deelde en de staten opriep om gezamenlijk met de federale regering het probleem aan te pakken.

Tja, jammer voor Trump en Sessions maar slechts een schamele 20 procent van het volk is het hiermee eens en wil dat de regering de federale drugswetten handhaaft in staten die reeds zijn overgegaan tot legalisering van (medicinale) cannabis. En dan daalt dit percentage ook nog eens, want in februari toen deze vraag voor het eerst in een opiniepeiling werd gesteld vond nog 23% het een goede zaak… En ja, ook binnen zijn eigen Republikeinse partij vindt 59% dat Washington niet mag optreden tegen liberale wietstaten in de VS!

[openingsbeeld: Rena Schild/Shutterstock, illustratie: angkrit/Shutterstock]
(advertenties)