(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Niet dat Zimbabwe nu per se een heel fijn landje is – dictator Mugabe (93 jaar oud!) zwaait er al met het kapmes sinds 1980 – maar wat betreft cannabis en hennep zijn ze er toch onmiskenbaar goed bezig. Behalve legale mediwiet overweegt men nu namelijk ook de productie van hennep om de ingestorte economie nieuw leven in te blazen.

Trekt hennep economie uit slop?

Het gaat dus ineens best wel hard in Zimbabwe, een voormalige Britse kolonie die ooit bekend stond als de graanschuur van Afrika vanwege het vruchtbare boerenland. Alleen waren dat dus vooral blanken en die zijn onder het dictatoriale regime van president Robert Gabriel Mugabe grotendeels verjaagd (en soms vermoord). Vriendjes van Mugabe kregen het land toebedeeld, maar die weten het verschil tussen een plant en een koe niet eens, dus het is tegenwoordig kommer en kwel in Zimbabwe.

De economie heeft het hoogste krimppercentage en de hoogste inflatie ter wereld; daardoor kent Zimbabwe een werkloosheid van ca. 94 procent! Niet alleen de landbouw is ingestort, maar bijvoorbeeld ook de toeristenindustrie. Maar wellicht dat de hervormingen van het cannabis- en hennepbeleid het land weer wat kunnen helpen. Vorige maand nog kwam naar buiten dat het Afrikaanse land de cultivatie en het gebruik van medicinale cannabis overweegt.

 

Industriële vezelhennep

En deze week is bekend geworden dat een lokale organisatie een verzoek heeft ingediend bij de overheid om hennep te gaan produceren. Industriële vezelhennep voor de duidelijkheid, waar o.a. kleding, meubels, papier  en voedingsmiddelen of medicinale supplementen van kunnen worden gemaakt (denk CBD). De grote aanjager van het legaliseringsidee is Dr. Zorodzai Maroveke, de baas van de Zimbabwe Industrial Hemp Trust.

Een veld met industriële hennep, geen drugs dus… [foto: J. Lekavicius/Shutterstock]

‘Dit is een route die we serieus moeten overwegen omdat we waarde toevoegen als industrie’, zei Maroveke onlangs op een economisch congres. ‘Tot nu toe is de uitdaging legalisering. Wij hebben de regering benaderd en we onderhandelen nog steeds over een vergunning. We zijn hoopvol gestemd omdat de toenadering veelbelovend is.’ Bovendien heeft haar organisatie alvast de steun op zak van Mike Bimha, de minister van Industrie & Handel in Zimbabwe.

Voorbeeld voor Afrika

Maar na tientallen jaren van verbieden heeft Maroveke natuurlijk wel een en ander uit te leggen, bijvoorbeeld het verschil tussen hennep en cannabis. In Zimbabwe heerst nog een enorm stigma rondom wiet en hennep, net als in heel veel andere Afrikaanse landen trouwens. ‘Dit is een niet-narcotisch gewas en is anders dan mbanje (wiet) in wat betreft concentratie. ofwel: het kan niet gerookt worden en het is geen drug.’

Vervolgens liet de hennepvrouw het publiek schoenen, touw, bakstenen en eetbare olie zien… gemaakt van hennep. Het zou mooi zijn als Zimbabwe de weg van hervormingen inslaat, waarmee het ook nog eens een voorbeeld voor het Afrikaanse continent kan worden. En het is hard nodig ook, want voor het simpele feit van cannabisbezit kan iemand nu nog tot 12 jaar gevangenisstraf krijgen…

[openingsfoto:  Hasanov Jeyhun/Shutterstock]

 

Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)