(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

ROLLING STONED TOP 50 #49   Hij werd dit jaar in 1 klap een soort Bekende Nederlander, de biologische wietkweker Doede de Jong. De Fries kweekt al zijn hele leven wiet met een principiële inslag, maar wordt daarvoor door Justitie flink aangepakt. Voorlopig dieptepunt is de rechtszaak in april, waarbij de bloedhonden van minister Opstelten hem dreigen zijn boerderijtje af te pakken. Gelukkig steunt iedereen die cannabis een warm hart toedraagt Doede bij zijn strijd tegen de staat. Er is naderhand zelfs een soort crowdfunding actie gestart om de geldboete voor Doede te betalen!

top50-49

De bekendste wietkweker van Nederland – omdat hij er openlijk voor uitkomt – is de Fries Doede de Jong. Vrijdag staat hij voor de rechtbank in Leeuwarden. Straf dreigt voor hennepteelt en hij kan zijn huis kwijtraken. Ga hem daarom steunen deze week!

Voor zijn strijd dreigt Doede zwaar gepakt te worden door een wraakzuchtig O.M.

Voor zijn strijd dreigt Doede zwaar gepakt te worden door een wraakzuchtig O.M.

Twee decennia strijden

Al twee decennia is biologisch wietkweker Doede de Jong verwikkeld in een bikkelharde strijd met justitie. Vooral van de zijde van de overheid probeert men de Fries ‘niet tegen maar ver onder de grond te trappen’, zoals hij het zelf voelt. Omdat Doede er in alle openheid voor uitkomt dat hij wiet kweekt – waarmee hij praktisch de enige in Nederland is – wil het Openbaar Ministerie er alles aan doen zijn kop eraf te hakken. En zeker sinds Doede prominent figureerde in de tv-documentaire ‘Nederwiet’ is de jacht op hem in alle hevigheid ingezet. Komende vrijdag volgt het nieuwste hoofdstuk in de schandalige manier waarop justitie met deze man omgaat: dan dient de allesbeslissende rechtszaak voor de rechtbank in Leeuwarden.

Principiële strijd

Doede de Jong dreigt allereerst veroordeeld te worden voor wietteelt. Het betreft 30 kilo (natte) wiet in 2010 en 11,3 kg wiet van 16 buitenplanten (nat of droog, de manier waarop het OM rekent is niet helder) in 2011. Zulke hoeveelheden beschouwt de overheid als grootschalige hennepteelt. Doede vecht echter al jarenlang een principiële strijd uit, hij vindt het gedoogbeleid hypocriet en wil gewoon zijn biowietje kunnen kweken, of hij dat nou aan een coffeeshop doorverkoopt of niet… “Natuur, hennep, in oorlog met de wet. Het is geen oorlog tegen de planten maar tegen de genieters hiervan”, aldus Doede.

Doede in de (leeggehaalde) kas, waar hij volgens de aanklager maar liefst 7 wietoogsten per jaar vandaan haalde, zonder groeilampen nog wel!

Doede in de (leeggehaalde) kas, waar hij volgens de aanklager maar liefst 7 wietoogsten per jaar vandaan haalde, zonder groeilampen nog wel!

OM wil huis van Doede ontnemen

Behalve bovengenoemde aanklacht voor grootschalige hennepteelt, hangt Doede nog iets verschrikkelijks boven het hoofd. Het OM vindt dat hij in zijn kas maar liefst zeven keer per jaar zou kunnen oogsten (zonder lampen!), goed voor 156 kilo wiet. Daarom is er beslag gelegd op zijn huis en dient er komende vrijdag ook een ontnemingszaak tegen de Fries. Justitie vordert namelijk 525.171,71 euro van hem en als ie dat niet kan betalen (en dat kan hij niet), dan dreigt hij zijn huis waar hij al 40 jaar woont met zijn vrouw te verliezen…

Steun Doede in Leeuwarden!

Doede de Jong kan dus alle steun en hulp van ons – de cannabisliefhebbers, kwekers en blowers – gebruiken. Via RollingStoned roept hij jullie allemaal op om vrijdag naar Leeuwarden af te reizen en op de publieke tribune plaats te nemen. Om zo aan justitie en het OM te laten zien dat hier door hen een schoftenstreek wordt uitgevoerd. Een bizarre kruistocht tegen een eerzame wietkweker die er toevallig voor kiest om NIET illegaal en ondergronds te werken, maar met luide stem op te komen voor zijn rechten om als vrij mens in een vrij land wiet te willen kweken.

De rechtszaak tegen Doede de Jong dient op vrijdag 11 april om 13.30 uur in de rechtbank van Leeuwarden, (adres: Zaailand 102)

Wie is Doede de Jong?

Meer over zijn ideële strijd voor vrije wiet – onze strijd dus ook –  lees je in deze eerdere berichten op RollingStoned:

Doede ‘Baas in eigen Brein’ de Jong – Wietbestrijding grenst aan waanzin!

Video kijken en Doede helpen! – documentaire ‘Fryske Himp: in poldermodel’ van Ernst Ellerman

(advertenties)