(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Er zijn weinig wietkwekers die in alle openheid werken. Biologisch wietkweker Doede de Jong doet dat wel. Bekend van de tv-documentaire ‘Nederwiet’ en al jaren verwikkeld in een strijd met justitie. Vanaf nu zal hij zijn – en  jullie – strijd ook voeren via RollingStoned, en wel onder zijn (levens)motto ‘Baas in eigen Brein’. Zijn eerste bijdrage: Wietbestrijding grenst aan waanzin!

 

WIETBESTRIJDING GRENST AAN WAANZIN!

door Doede J. de Jong

Natuur, hennep, in oorlog met de wet. Het is geen oorlog tegen de planten maar tegen de genieters hiervan.

Als je een ander willekeurig kruid gaat verkopen en de teelt daarvan gaat verbieden, dan krijg je exact dezelfde problemen. Criminaliteit heeft niets met de plant op zich te maken maar alles met het respectloze verbod. Oud-politiekorpschef Magda Berndsen stelde al volkomen terecht dat de overheid met haar cannabisbeleid een monstrum heeft gecreëerd.

De Friese wietkweker Doede de Jong teelt biologische kaswiet, tenminste als justitie zijn oogst niet confisqueert... [Foto: Gonzo media]

De Friese wietkweker Doede de Jong teelt biologische kaswiet, tenminste als justitie zijn oogst niet confisqueert… [Foto: Gonzo media]

Ondanks dit gegeven heeft het ministerie van Justitie & Veiligheid, ten koste van uw portemonnee, gemeend haar onderdrukking te moeten intensiveren. Einstein zei het al: een beleid blijven voeren en zelfs intensiveren, dat steeds tot de niet gewenste en zelfs averechtse resultaten leidt, is een vorm van krankzinnigheid. Coffeeshops mogen wiet verkopen, die niet verbouwd had mogen zijn.

Schijnheiligheid met desastreus gevolg

Discutabel is ook dat de politie zegt de teelt te bestrijden, terwijl als ze zouden willen, ze vandaag nog wel de achterdeur (aanvoer) van de coffeeshops zou kunnen sluiten. Wat ze niet doen! De gevolgen van dit schijnheilige beleid zijn desastreus. Er wordt gestolen, geroofd, gemoord, troep gefabriceerd en brandgevaarlijke situaties gecreëerd.

Allemaal het gevolg van het feit dat de overheid categorisch weigert de teelt fatsoenlijk te regelen, terwijl ze die met haar beleid ook nog eens zelf uitlokt. Een gevaarlijke ontwikkeling is dat zij door deze handelswijze onderdeel van een criminele organisatie geworden. Ondertussen worden de consument en de kweker op het altaar van hypocrisie geofferd.

Wiet valt uit de lucht

Waar de voor de coffeeshops dagelijks benodigde 700 kilo wiet vandaan komt is een raadsel. Het schijnt dat die tegenwoordig uit de lucht komt vallen. Officieren van justitie en rechters en zijn verplicht hun signaalfunctie te gebruiken om aan deze hypocriete, contraproductieve, illusoire en juridisch volslagen incorrecte rechtsgang een einde te maken. Waar is hun juridische geweten? Rechtvaardigheid moet hun doel zijn!

Baas in eigen Brein, daar gaat het Doede eigenlijk allemaal om [Foto: Gonzo media]

Baas in eigen Brein, daar gaat het Doede eigenlijk allemaal om [Foto: Gonzo media]

Een positief bericht is dat de rechtbank van Zwolle een coffeeshop exploitant en medewerkers geen straf heeft opgelegd voor het aanwezig hebben van een te grote handelsvoorraad. Het zou de overheid sieren en verstandig zijn, als ze toe zou geven, dat haar repressieve beleid heeft gefaald.

Laat de Drooglegging in Amerika, bijna een kopie van onze wietbestrijding,voor hen een les zijn. Daar zijn momenteel 21 staten waar op medicinale basis wiet wordt verkocht en twee staten, Colorado en Washington, waar wiet gelegaliseerd is. Nog eens acht staten overwegen op korte termijn wiet te legaliseren.

Stop de repressie

Het is zo simpel, stop met de repressie en begin met oplossingsgericht te denken, dan hoef je alleen de aanvoer nog maar fatsoenlijk te regelen. Dat moet niet zo moeilijk zijn, want er zijn 123 zetels in de Tweede Kamer die voor het open houden van de coffeeshops zijn. Breng de materie onder bij het ministerie van VWS, hef het verbod op of legaliseer minimaal de teelt, dan kan de dure repressieve symbool politiek worden beëindigd, zal de criminaliteit verdwijnen en kan de kwaliteit van de wiet gecontroleerd worden. Een win-win situatie.

PS RollingStoned: Voor een uitgebreide kennismaking met Doede de Jong en meer over zijn battle met de overheid, kijk hier de prachtige NCRV-documentaire ‘Nederwiet’

(advertenties)