(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Om UFO’s te spotten moet je over het algemeen niet in Nederwietland zijn, maar er worden de laatste maanden wel steeds meer EVO waarnemingen gemeld. Een goede ontwikkeling want deze nieuwe LED kweeklampen van SANlight hebben een ongelooflijk hoge efficiëntie van meer dan 3 µmol/J!

Bio Bertje kweekt er al mee; de gloednieuwe EVO LED kweeklampen van SANlight uit Oostenrijk. En daar zijn we eerlijk gezegd best een beetje jaloers op. Deze nieuwe full-spectrum LED’s zijn namelijk echt een technisch hoogstandje, en met meer dan 3 µmol/J ook aanzienlijk efficiënter dan andere LED kweeklampen op de huidige markt.

Er is een nieuwe EVO lamp voor iedere kweekruimte. Van de EVO 3 met een verbruik van 190 Watt tot de EVO 5 die een verbruik heeft van 320 Watt. Met de EVO 4 die Bio Bertje gebruikt daar precies tussenin met een verbruik van 250 Watt. Deze drie SANlight EVO’s zijn bovendien allen verkrijgbaar in drie verschillende lengtes, en onder een verstelbare hoek op te hangen. Zo ben je dus altijd verzekerd van een optimale lichtspreiding.

Meer dan 3 µmol/J

De LED kweeklampen uit de EVO serie bestaan uit 3, 4 of 5 LED modules met een ongelooflijk hoge efficiëntie van meer dan 3 µmol/J. Ze zijn daarmee werkelijk de top van de evolutionaire ladder van LED kweeklampen. De meeste andere nieuwe full-spectrum LED kweeklampen hebben namelijk een efficiëntie rond de 2,5.  Enkelen komen tot de 2,7 µmol/J maar boven de 3 hebben we ze eerlijk gezegd nog niet gesignaleerd. Download hier de datasheet met alle technische specificaties van de nieuwe EVO serie.

De efficiëntie is wat SANlight zelf echter meer dan een nummer alleen. Veel aandacht is dan ook besteed aan de lichtspreiding en de opbrengst per vierkante meter. Het lichtspectrum werd tijdens de ontwikkeling dan ook grondig getest en waar mogelijk geoptimaliseerd. Het resulteerde in een breedband lichtspectrum dat meer bevat dan alleen het voor planten opneembare PAR licht. Ook rood en ver rood licht werd toegevoegd omdat dat een positieve invloed heeft op de groei en structuur van planten.

Asymmetrische lenzen

De diodes van de nieuwe EVO lampen zijn net als de eerdere SANlight kweeklampen voorzien van beschermende lenzen. Deze beschermen de LED diodes tegen de vochtige omstandigheden van een kweekruimte, maar zorgen ook weer voor een verbeterde lichtverdeling. Zo wordt het kweekoppervlak zeer gelijkmatig belicht, en wordt voorkomen dat er fotonen verloren gaan. De lenzen kunnen verder gemakkelijk schoongemaakt worden, zonder de LED’s zelf te beschadigen.

De LED diodes zelf zijn ook bijzonder en de nieuwste en beste verkrijgbaar op de markt. De rode en ver rode LED’s zijn allemaal de nieuwste OSRAM High Power Leds. De witte full-spectrum LED’s komen van Seoul Semiconductor en maken gebruik van een gepatenteerde WICOP technologie. Bij deze technologie wordt geen gebruik meer gemaakt van loden en zilveren frames voor de geleiding van stroom.

Dimbaar en koppelbaar

Het spreekt voor zich dat je de nieuwe EVO kweeklampen ook kunt dimmen. Je hebt daar helaas wel een apart verkrijgbare dimmer voor nodig, maar als je die erbij neemt kun je je lampen ook wel via bluetooth met je telefoon dimmen. Voor grote tuinders heeft SANlight ervoor gezorgd dat de lampen gebruikt kunnen worden met de gangbare controllers in de tuinbouw sector.

De nieuwe EVO’s hebben ook de IP65 classificatie, wat inhoudt dat ze spatwaterdicht zijn en dus veilig te gebruiken zijn in een vochtige omgeving. Alle kabels en stekkers zijn waterdicht en hebben hun nut de laatste decennia bewezen in de professionele tuinbouw. Aansluiten en doorlussen (daisy chain) van meerdere SANlight EVO lampen is dus veilig en gemakkelijk.

De SANlight EVO 3 is met een verbruik van 190 Watt de kleinste uit de serie, en verkrijgbaar vanaf ongeveer €370,-. De EVO 4 (250 Watt) komt op een verkoopprijs vanaf ongeveer €450, en de EVO 5 (320 Watt) is online verkrijgbaar vanaf ongeveer €550,-. Ga naar SANlight.com voor meer informatie over de nieuwe EVO serie.

(advertentie)