(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Albanië, ach daar hebben we best al vaker over geschreven. Bijvoorbeeld dat het leger daar even uitrukt met tanks en helikopters om het ultieme wietdorpje Lazarat naar de gallemiezen te schieten. Want de straatarme voormalige communistische Balkan-republiek wil oh zo graag bij de EU, en dan moet je natuurlijk wel zonder dralen meedoen aan de war on drugs, nietwaar? Nieuw hoogtepunt hierin is de aanstaande lancering van 2 satellieten van SpaceX – het raketbedrijfje van ’s werelds rijkste man Elon Musk – om vanuit de ruimte 24/7 de Albanese wietboeren in het snotje te houden.

Slijmen bij de EU ten koste van wiet

Nee, de regering van Albanië doet er echt alles aan om het de Europeanen van de EU naar de zin te maken, nu al tien jaar lang als kandidaat-lid. Geen wonder dat ze het hogerop gaan zoeken om dat begeerde doel bereikbaar te maken, haha.

En wie anders dan de flamboyante zo niet geflipte multi-multi-multi-miljardair Elon Musk schiet de Albanese machthebbers te hulp. Letterlijk dus ook hè; door ergens komend voorjaar met zijn SpaceX de eerste twee satellieten van Albanië te lanceren, die heel toepasselijk en oh zo origineel ‘Albania 1’ en ‘Albania 2’ zijn gedoopt.

Lazarat (voordat de overheid het kapot schoot)

Maar voor we daar verder over gaan ouwehoeren, eerst een klassiek filmpje van de Britse omroep Channel 4 over het reeds aangestipte wietdorpje Lazarat, want dan snap je het waarom van deze actie ook. Helaas zit ook dit filmpje achter een zinloze leeftijdsbeperking, dus aub eerst even op onderstaand screenshot klikken om vervolgens bij YouTube verder te kijken:

Leuk dorpje nietwaar? Maar minister-president Edi Rama kan er niet om lachen, om dat ‘drugsimago’ van zijn landje aan de Middellandse Zee met net geen drie miljoen inwoners. Enter de satellieten van Elon Musk’s SpaceX, die dan eindelijk voor een radicale breuk met dat imago moeten zorgen.

In eerste instantie dacht heel het land trouwens dat hun premier te lang aan het lachgas had gehangen toen ie vertelde over de spionage-satellieten, maar het bleek toch geen grapje. Kijk maar naar dit filmpje op Facebook, waarin eind oktober de nieuwe trots van het land wereldkundig werd gemaakt:

Eerste satellieten van Albanië worden goed gebruikt (not)

Welja. In maart volgend jaar moet Albania 1 zijn rondjes gaan vliegen, in juni gevolgd door zijn broertje Albania 2, zo meldt het nieuwsmedium Exit News. De bedoeling van het spektakel is dat er (eindelijk) sprake kan zijn van een betere bewaking van het Albanese grondgebied, aldus de premier.

Behalve met 2 satellieten in de ruimt wordt de illegale wietteelt (en smokkel) ook bestreden met fonkelnieuwe drones, zo beloofde de hoogste ambtenaar van Albanië op een recente bijeenkomst van politiemensen. ‘Het is tijd om een einde te maken aan de wetteloosheid’, sprak de MP geheel in war on drugs stijl anno 1973.

Dat betekent in de praktijk van de Albanese alledag dus dat de wietboeren – in Lazatrat en elders – vanuit de ruimte in de gaten moeten worden gehouden om de vurig gewenste toetreding tot de EU (eindelijk) dichterbij te brengen.

Balkan-humor

Collega’s van de Belgische site Business AM zijn zo aardig geweest om wat rake woorden van premier Rama, die hij deze dinsdag sprak over de Musk-machines, voor het Nederlandstalige volksdeel te vertalen. En omdat het tegelijk triest en een beetje grappig is, knallen we er met die quote maar tussenuit ook:

“De satellieten zullen het niet alleen onmogelijk maken om hele percelen met cannabis te bebouwen, maar ook om verder te groeien dan 70 cm. Elke dag, in real time, zal de politie voor zich hebben wat er in heel Albanië aan de hand is” – premier Rama van Albanië

ps; Misschien moet iemand deze Rama even vertellen dat het grootste land van de EU op het punt staat om die vervloekte cannabis te… legaliseren – jawohl!
[openingsbeeld: Beatriz Gascon J/Shutterstock]
(advertenties)