(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Terwijl ambtenaren van het Europees Parlement werken aan een soort van uniform, legaal medicinaal cannabisbeleid, wordt er ook in de alledaagse praktijk gas gegeven. Met name door Canadese wietbedrijven, het zal geen verrassing zijn. Via hun Europese dochteronderneming Spectrum Cannabis zet Canopy Growth nu ook vaste voet aan de grond in Groot-Brittannië en Polen.

 

Canadese werelddominantie

“Het bouwen van een verfijnd, pan-Europees productie- en distributienetwerk dat de behoeften van artsen en hun patiënten over het hele continent bedient.” Je kan veel zeggen over de Canadese cannabis-invasie van de afgelopen paar jaar, maar niet dat ze er daarginds omheen draaien.

Het doel van de Canopy’s, Tilray’s en Cronossen uit Canada is helder: wereldwijde dominantie van zowel de medicinale als recreatieve cannabismarkt. En met de vele miljarden dollaars die dit soort wiettelers ophalen bij investeerders en externe bedrijven, gaat het ze naar alle waarschijnlijkheid nog lukken ook.

Nieuwste wapenfeit van het in Canada en in de VS aan de aandelenbeurs genoteerde Canopy Growth Corporation, is de entree op de nieuwe mediwietmarkten van de UK en Polen.

Spectrum Biomedical UK

In Groot-Brittannië heeft ’s werelds grootste legale wietteler Spectrum Biomedical UK opgericht. Het nieuwe bedrijf heeft als missie meegekregen om ‘toegang te verschaffen voor UK patiënten met serieuze, onbevredigende klinische nood tot medicinale cannabisproducten’. Voor deze toko werkt Canopy Growth overigens in een joint venture samen met het in Oxford gevestigde researchbedrijf Beckley Canopy Therapeutics. Zo denkt men tegemoet te komen aan ‘de vloed van patiënten in de UK die hoge kwaliteit en gestandaardiseerde cannabisproducten nodig hebben’.

En je kan niet zeggen dat ze er niet snel bij zijn, die Canadezen, want pas sinds 1 november jongstleden is de wet in Groot-Brittannië veranderd zodat specialisten hun patiënten wietmedicatie mogen voorschrijven. Dat mag bij een scala aan ziekten en aandoeningen, waaronder chronische pijn, door chemo veroorzaakte misselijkheid en overgeven en spierspasmen voor mensen met MS.

Artsen en patiënten voorlichten

Dankzij de lancering van de joint venture kunnen de Canadezen nu hun medicinale cannabisproducten onder het merk Spectrum Cannabis introduceren aan Britse doktoren en patiëntenverenigingen. “Spectrum UK zal zich ook bezighouden met onderwijs en voorlichting aan artsen, zodat zij kennismaken met het omvangrijke onderzoek dat de therapeutische voordelen van wiet aantoont”, aldus Canopy Growth over hun Britse invasie.

Dr. Mark Ware is Chief Medical Officer bij de grootste legale wietteler op aarde. Hij zegt: “Er is significant real-world  én klinisch bewijs dat de veiligheid en effectiviteit aantoont van cannabismedicatie. Echter, door de huidige regels en het gebrek aan scholing over mediwiet onder Britse medici, blijven er aanzienlijke obstakels bestaan voor patiëntentoegang. Spectrum UK heeft de ambitie en expertise om het Britse mediwiet-landschap te versimpelen en toegang tot cannabis-based medicinal products te verzekeren voor patiënten met grote onvervulde medische noden.”

Spectrum Cannabis Polska

Ook in de nog relatief spiksplinternieuwe Oost-Europese wietmarkt slaat Canopy Growth een slag. In de middeleeuwse stad Toruń is namelijk de allereerste lading medicinale cannabis geïmporteerd door Spectrum Cannabis Polska. Dat gebeurde na – zoals ze zelf zeggen – “het complementeren van het toelatingsproces met rigoreuze reguleringseisen, zodat het product goedgekeurd werd voor verkoop”.

In normale mensentaal betekent dit dat er vorige week voor het eerst een partij Red No.2  is aangekomen bij de Poolse dochteromnderneming. Red nummer twee staat overigens voor sativa wiettoppen met een hoog THC-gehalte.

Vijf Europese vestigingen

“Deze zending is een belangrijke eerste stap op een nieuwe Europese markt in het proces van het bouwen van onze pan-Europese operaties”, zegt Dr. Pierre Debs, Managing Director van Canopy Growth Europe. “Wij gaan door met ons algehele plan om Europa zelfvoorzienend te maken zodat we op de beste manier individuen kunnen voorzien van hoog-kwalitatieve medicinale cannabis.”

Volgens de Poolse apothekersvereniging komen er ongeveer 300.000 Polen in aanmerking voor mediwiet, dus het zal de Canadezen ook bepaald geen windeieren opleveren.

Met Spectrum Cannabis Polska heeft Canopy Growth inmiddels vijf dochterondernemingen in Europa. Het Europese hoofdkwartier staat in Duitsland. Daarnaast zit Spectrum Cannabis ook in Canada, Australië, Zuid-Amerika en Afrika…

[openingsfoto:  Yarygin/Shutterstock]
(advertenties)