(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Net als je denkt dat je alle gekkigheid omtrent het coronavirus wel kent, komt daar dit bericht uit San Francisco. In de Californische stad waar ooit de flower power ontstond in de Summer of Love (1967) krijgen daklozen die door de corona-epidemie nu in een hotel verblijven, gratis drugs van de gemeente. Niet alleen drank, maar dus ook wiet en zelfs methadon. En voor hun hotelkamer betalen ze uiteraard ook al niet.

Gratis wiet en andere drugs, van de gemeente

‘San Francisco Offering Cannabis & Other Drugs to Help the Unhoused Shelter In Place’, kopt een Amerikaanse wietwebsite afgelopen weekend. En ook de normale media pikken het verhaal over de wel heel vergevorderde zorg voor de dak- en thuislozen in San Francisco op.

Is dit nu het nieuwe normaal soms waarover je zoveel hoort: gratis drugs uitdelen?!

Betaald met donaties van particulieren

Het San Francisco Department of Public Health (SFDPH) geeft onomwonden toe dat het privé-donaties gebruikt om ‘medicinale cannabis en andere drugs’ te geven aan dakloze individuen die in quarantaine zitten op hotelkamers die door de stad zijn betaald.

Volgens gezondheidsambtenaren is het onderdeel van een plan om de daklozen-populatie op één plek binnen te laten blijven zolang de richtlijnen om vanwege het coronavirus aan (zelf)isolatie te doen blijven gelden. En  het SFDHP bevestigt dat het strategie is om ze ‘van substanties te voorzien die verslaafden anders zouden gaan zoeken op straat’.

Overigens schrijven ze in een tweet hierover er wel snel bij dat er geen cent belastinggeld aan te pas komt, haha. Desalniettemin is er – zeker op de sociale media – een stevige discussie uitgebroken over deze move van San Francisco.

‘Wat goed is voor hen, is goed voor ons allemaal’

Volgens de lokale overheid moeten we het uitdelen van gratis drugs ook weer niet overdrijven. Men heeft het over ‘diverse medicinale cannabis leveringen voor patiënten met een recept’. Verder heeft ongeveer 10% van de ‘hotelgasten’ tabaksproducten ontvangen en kregen 11 gasten ‘medisch verantwoorde hoeveelheden alcohol om om te kunnen gaan met afkickverschijnselen’.

Klapper op deze vuurpijl: gratis methadon afkomstig van de methadon-klinieken voor mensen met heroïne-ontwenningsverschijnselen.

Voor de directeur van de afdeling Volksgezondheid van de stad, Dr. Grant Colfax, is het allemaal kraakhelder. “Met het oog op het steunen van mensen die risico lopen, of die in quarantaine of isolatie moeten zitten omdat ze covid-positief zijn, moet onze focus liggen op de steun. Ze ontmoeten waar ze zijn, zodat er op de best mogelijke manier voor ze gezorgd kan worden. Op een manier die goed is voor hen en voor onze gemeenschap.”

[foto: ShutterstockProfessional/Shutterstock]
(advertenties)