(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Terug naar de good old days van de war on drugs. Zo kun je de memo die de Amerikaanse minister van justitie Jeff Sessions donderdag aan alle openbare aanklagers in het land stuurde wel uitleggen. Als het aan de regering Trump ligt, wordt de federale drugswet uit 1970 – die cannabis volledig verbiedt – in ere hersteld. Daarmee zou het ‘gedoogbeleid’ dat de centrale regering ten aanzien van individuele staten voert sinds de dagen van president Obama en dat er o.a. toe leidde dat Colorado en nog 8 andere staten recreatieve wiet legaliseerden, weer teniet worden gedaan.

Reactie op legalisering Californië

Paniek in de cannabisindustrie in de Verenigde Staten dus, slechts 4 dagen nadat de grootste staat Californië begonnen is met de legale verkoop van recreatieve wiet. Dat leverde zoals verwacht beelden op van lange rijen, blije mensen voor de schappen van de marijuana dispensaries. Maar het zorgde dus niet voor blije gezichten bij de federale machthebbers in Washington D.C.

Het antwoord van de regering van president Donald Trump liet dan ook niet lang op zich wachten: donderdag verstuurde minister van justitie Jeff Sessions – een erkende wiethater die cannabis net zo slecht als heroïne noemt, dus dan weet je het wel – een memo naar alle officieren van justitie in de VS. Met de expliciete boodschap dat zij zich weer aan de federale drugswet dienen te gaan houden, ofwel dat ze voortaan weer wél mogen optreden tegen alles en iedereen die zich met cannabis bezighoudt.

Reefer Madness all over again

De woorden die Trump’s minister kiest lijken zo uit de lang vervlogen tijden van Reefer Madness te komen. Om niks van de reactionaire impact van de woorden en daarmee de bedoeling van Trump & Co verloren laten te gaan, plaatsen we de integrale tekst van het persbericht van het ministerie in het Engels:

Alle planken misgeslagen

Tja, eigenlijk kun je van een idioot als Sessions (en/of Trump) niet veel beter verwachten. Terug naar vroeger, toen alles zogenaamd veel beter en veiliger was. Maar 2018 is geen 1970 toen de mensen de ballen verstand hadden van (soft)drugs en het volk de repressieve onzin van regeringen als zoete koek naar binnen liet glijden.

En de regering Trump weet ook dondersgoed dat de criminele organisaties er alleen maar BETER van worden als een substantie verboden is/wordt – denk aan de Drooglegging bijvoorbeeld waardoor de maffia stinkrijk en supermachtig werd met alcoholproductie en -verkoop, en zeker ook aan 70 jaar mislukte war on drugs.

De ‘growing drug crisis’ waarover Sessions rept behelst in de verste verte niet cannabis, maar gaat met name over de comeback van heroïne en de tienduizenden Amerikanen die jaarlijks voortijdig sterven aan een overdosis opioïde medicijnen. Legale door artsen voorgeschreven medicatie, voor de goede orde!

Beter kunnen we het niet illustreren: de twee opperidioten in de VS die eigenhandig de war on drugs reanimeren! [foto: Photo_Grapher/Shutterstock]

Klok teruggedraaid, maar wat nu?

Neemt allemaal niet weg dat er uiteraard de nodige paniek is ontstaan in de legale cannabisindustrie in de VS: 9 staten met legale recreatieve wiet en 29 staten met legale medicinale cannabis. Sinds 2013 waren de wiettelers, verwerkingsbedrijven, edibles fabrikanten, concentraten producenten, dispensaries en alle anderen in de branche beschermd door het zogenaamde ‘Cole memo’.

Dat schrijven van Deputy Attorney General James M. Cole zorgde ervoor dat de federale overheid onder leiding van toentertijd president Barack Obama de individuele staten met rust liet op cannabisgebied. De FBI bijvoorbeeld mocht geen federaal geld gebruiken om dispensaries te overvallen…

Met het memo van Jeff Sessions donderdag is die klok finaal teruggedraaid. Wat dit in de praktijk betekent moeten we nog even afwachten. Niemand gelooft dat de consumenten nu weer massaal gearresteerd gaan worden voor ‘bezit’. Maar grote wietkwekers, verkopers en dergelijke zullen wellicht slecht(er) slapen de komende tijd…

(advertentie)