(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Iedereen kent ondertussen wel tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD), twee werkzame stoffen in cannabis die ook medicinaal al hun waarde hebben bewezen. Het Canadese bedrijf Whistler Medical Marijuana Corporation lanceert nu als eerste een legale olie met de cannabinoïde cannabigerol (CBG). Een component die veelbelovend lijkt voor o.a. kankerpatiënten.

Cannabigerol?

CBG (cannabigerol) is de niet-psychoactieve stamcel cannabinoïde die verantwoordelijk is voor de aanmaak van de andere cannabinoïden door middel van omzetting. Bijna alle cannabinoïden ontstaan in de plant vanuit CBG-A (cannabigerolzuur). CBG heeft naast naast de CB1 en CB2 receptorfunctie ook andere receptorfuncties. Het is niet alleen de receptorfunctie, maar ook de synergie (het entourage effect) tussen terpenen en cannabinoïden die voor een kalmerend effect zorgen.

Wil je meer lezen over CBG, dan raden we je de volgende eerder gepubliceerde RollingStoned artikelen aan:

Wietolie met hoog CBG-gehalte

Terug naar de actualiteit. Dinsdag maakte het beursgenoteerde Canadese Whistler Medical Marijuana Corporation (WMMC) bekend dat zij erin geslaagd zijn na twee jaar onderzoek om een medicinale wietolie te produceren met een hoog CBG-gehalte. Daarmee heeft het bedrijf dus een primeur, want tot nu toe waren het alleen THC- en CBD-olie die beschikbaar zijn voor patiënten.

Tijdens de jarenlange research zijn de beste medicinale fenotypes geïdentificeerd van de diverse zadenbedrijven bij WMMC. Tijdens dit proces vond men ‘een uniek fenotype dat significante hoeveelheden bevat van zowel THC als CBG tijdens de volwassen fase’, en dat vormt het basismateriaal voor de high CBD oil.

Vele medicinale werkingen

Hoewel CBG nog niet zoveel bestudeerd wordt als THC en CBD, toont initieel wetenschappelijk onderzoek wel aan dat deze niet psycho-actieve cannabinoïde een breed scala aan medische voordelen zou kunnen hebben. Directeur medische research bij WMMC is Brishna Kamal: “Basisonderzoek heeft aangetoond dat CBG een serie effecten teweegbrengt in celmateriaal en proefdieren, inclusief de werking als anti-ontstekingsremmer, pijnstiller en als anti-schimmel middel. Op dit moment wordt CBG bestudeerd als mogelijke behandeling voor vele ziekten, waaronder kanker, glaucoom, inflammatoire darmziekten, verschillende soorten pijn en zelfs neurodegeneratieve aandoeningen (ziekten van het zenuwstelsel, red.) zoals de ziekte van Huntington.”

cbgoil-420cef3501bbbb1ba18122df092cb28b

De deze week gelanceerde CBG cannabisolie (met THC ook), een primeur voor Canada

Olie met CBG én THC

De medicinale cannabis patiënten in Canada zijn dus de eerste op aarde die ermee mogen werken. De CBG-olie bevat zowel THC als CBG, in een verhouding van 3:2. Overigens krijgen alleen bij WMMC geregistreerde Canadezen de beschikking over deze olie; het doel van het bedrijf is namelijk om nog veel meer informatie van patiënten (mensen dus, na de cellen en dieren die eerder zijn getest) te vergaren. Verder onderzoek naar de werking van CBG-olie zal dan ook worden gestuurd door hun ervaringen.

‘Totale wietplant ontcijferen’

Natuurlijk is men trots bij het bedrijf dat zij de eerste zijn die met deze vorm van cannabisolie komen. Het hoofd van de wetenschappelijke afdeling, Daniel Lantela verklaart in het persbericht: “Wij zijn vastbesloten om de gehele cannabisplant te ontcijferen zodat het volledige potentieel voor alle patiënten in medische nood beschikbaar komt. En dit gaat ver voorbij alleen THC en CBD.”

WMMC is sinds 2014 actief op de legale mediwietmarkt in Canada en maakt inmiddels 14 verschillende wietoliën. Die worden geproduceerd zonder het gebruik van potentieel schadelijke oplosmiddelen als alcohol, butagas en CO2. Mechanisch wordt het plantenmateriaal gescheiden van de gezeefde hasjkristallen van de wietplant, waarna het vermengd wordt met kokos- of olijfolie.

Entourage effect

De olie wordt gemaakt van vers ingevroren cannabis en dankzij een vernuftig proces behoudt hij dan de terpenen van de originele plant, waardoor de WMMC oliën het veelgeroemde ‘entourage effect’ behouden, geproduceerd door iedere strain (wietsoort) met haar unieke mix van cannabinoïden en terpenen.

Echt goedkoop is deze olie natuurlijk niet, je betaalt 80 of 90 dollar voor een flesje met 30 milliliter CBG-olie.

 

(advertenties)