(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabigerol; we beschreven deze bijzondere cannabinoïde nog niet zo lang geleden in onze miniserie over werkzame wietstoffen. Wie er nog veel meer verstand van heeft is Manas van het Test Lab Amsterdam, en volgens hem speelt cannabigerol een grote rol in het verschil tussen een stoned of een high effect.

Verschillende cannabissoorten hebben verschillende uitwerkingen, deze uitwerkingen kunnen wanneer we kort door de bocht gaan, uiteengezet worden in 2 hoofdeffecten: activerend en deactiverend. De activerende soorten zitten voornamelijk hoog in de THC en minder in andere cannabinoïden. Alle soorten met THC activeren in principe, zowel lichamelijk als geestelijk.

De samenstelling en aanmaak van bepaalde cannabinoïden in een wietplant is dus belangrijk voor de uitwerking en de ervaring na het roken van de wietsoort. Maar hoe komt het nou dat de ene soort wel activeert en de ander niet? Ook al bevatten beide soorten THC? De sativa’s worden voor overdag geadviseerd, en de indica’s voor s’avonds maar waarom is dat zo?

cannabigerol

Cannabigerol (CBG)

Uit onderzoek komt naar voren dat de Sativa varianten vrij hoog in THC waarden zijn en laag in andere cannabinoïden waardoor er een sterke activering plaatsvindt. Het gaat voornamelijk om de THC werking. Bij indica’s is dit een ander verhaal, alle indica’s bevatten naast hoge THC-waarden ook redelijke CBG-waarden. CBG (cannabigerol) is de niet-psychoactieve stamcel cannabinoïde die verantwoordelijk is voor de aanmaak van de andere cannabinoiden door middel van omzetting. Bijna alle cannabinoïden ontstaan in de plant vanuit CBG-A (cannabigerolzuur).

CBG heeft naast naast de CB1 en CB2 receptorfunctie waar we straks op terugkomen, ook andere receptorfuncties. Het is niet alleen de receptorfunctie maar ook de synergie (het entourage effect) tussen terpenen en cannabinoïden die voor een kalmerend effect zorgen. Maar vandaag zullen we specifiek de werking van CBG en de interactie met THC beschrijven. Zoals aangegeven heeft CBG buiten de CB1 en CB2 receptoren, een effect op nog meer receptoren.

immune-system-brain

CB1 receptoren bevinden zich voornamelijk in het hoofd terwijl CB2 receptoren te vinden zijn in het lichaam

Het is bijvoorbeeld een hoge alpha-2 adrenergische receptor agonist, wat betekent dat de afgifte van adrenaline in het lichaam gereguleerd en gebalanceerd wordt (energie balans regulator). Tevens is CBG een gematigde 5HT1A receptor agonist, wat simpelweg betekent dat het de serotonine-aanmaak in de hersenen beïnvloed (activeert), hierdoor heeft het een anti-depressieve werking. Serotonine is een neurotransmitter die invloed heeft op de stemming, emotie, sexuele activiteiten, geheugen en eetlust. Dus na inname van cannabis met hoog CBG-gehalte voel je je ook nog eens goed.

De cannabinoïde receptorfunctie van CBG betekent dat het een lage affiniteit CB1 antagonist is; het werkt de CB1 receptoren tegen. Daarentegen is het een sterke CB2 receptor agonist; het versterkt het effect op de CB2 receptoren. Dus CBG richt zich voornamelijk op de CB2 receptoren in het lichaam. THC is een CB1 en CB2 receptor agonist (activeren zowel CB1 als CB2 receptoren). De combinatie van deze 2 cannabinoïden zorgt ervoor dat de activering van de CB1 receptoren vermindert door de tegenwerking van de CB1 receptor door CBG, maar die van de de CB2 (lichamelijk) juist versterkt wordt.

De combinatie van THC en CBG wordt hierdoor een beetje duidelijk, CBG versterkt de lichamelijke effecten van THC. Het zorgt ervoor dat de activerende werking van THC wordt omgezet in een lichamelijk voelbare deactiverende body-stone. Het is verdovend, sterk slaap bevorderend en kalmerend. Dit is de reden waarom indica’s voor het slapen worden geadviseerd.

De gemiddelde CBG waarden in indica (kush) varianten liggen tussen 0.6%-1,3%, in vergelijking met een White Widow of Power plant die gemiddeld maar 0,3% aan CBG bevat. De variant met het hoogste CBG percentage die wij op het lab zijn tegengekomen, is tevens ook het meest tegenstrijdige: Dr.Grinspoon met een dikke 2,9 procent aan CBG, ondanks dat dit een sativa feno- en genotype is, is het chemotypisch dus echt een indica, en zal sterk verdoven en deactiveren bij normale (o,3 gr.) en hoge (0,5 gr.) doseringen.

[Openingsfoto: Eldad Carin, Shutterstock.com]
(advertentie)