(advertentie)
(advertentie)
MANAS (TLA) Lees ook:
(advertentie)

Nieuw te lezen op RollingStoned zijn de artikelen van Manas. Manas is van Test Lab Amsterdam dat in opdracht van coffeeshops wietsoorten test op verschillende cannabinoïdengehaltes zodat een duidelijk voorspelbaar effect gegeven kan worden. Hij is een echte wandelende encyclopedie op het gebied van wiet en hasj. Voor zijn debuut op RollingStoned nam hij deel aan Baked, een psychedelisch diner in Amsterdam.

Baked

Bewapend met verschillende cannabissoorten begeef ik me naar een try-out van een psychedelisch diner in een klein restaurant in de Jordaan in Amsterdam. Aangekomen zie ik dat er meer mensen aanwezig zijn en ik gelukkig niet de enige ben die hieraan deelneemt. Er is mij gevraagd om zelf de nodige psychedelische ingrediënten voor het diner mee te brengen.

We worden verwelkomd door chef-kok Noah die ons een spannende gastronomische trip belooft aan de hand van de meegenomen ingrediënten. Ik ben een doorgewinterde psychonaut maar ik heb niet erg veel ervaring met ‘edibles’ (eten dat verrijkt is met wiet of hasj) en vooral niet met verschillende psychoactieve stoffen maar voor alles moet een eerste keer zijn.

Mijn psychoactiverende ingrediënten bestaan uit CBD Red Angel, Frisian Dew, Sweet Diesel, Nepal en Tibetaanse en Marokkaanse hasjsoorten. Andere genodigden hebben Kanna, Psylotruffels en Syrian rue meegenomen, dit wordt spannend…

katbordTrippend de deur uit?

Als ik Noah vraag naar de ervaring die hij ons mee wil geven, antwoordt hij duidelijk dat het niet de bedoeling is dat we na het eten trippend de deur uit lopen. Hij zal ervoor zorgen dat de effecten van de cannabis, hasj en psychedelica zowel qua smaak als uitwerking de gebruikte ingrediënten kunnen complementeren en aanvullen. Het is de bedoeling dat we de effecten hiervan licht kunnen ervaren en inzien dat er op een ander niveau gekookt kan worden met psychedelica. Dus geen droge spacecake of spacebonbons die je even naar binnen werkt, maar een combinatie van verse ingrediënten waarmee op hoog niveau gekookt kan worden, zoals in een restaurant.

Menukaart

  • Geelvintonijn-tartaar met gerookte avocado, yuzu dressing, dashi met Kanna extract (10x) met een aangebrande (gedecarboxyleerde) korst van CBD Red angel en hennepzaad.
  • Bloedworst met gepocheerde ei, beef jus met Frisian Purple Dew en Nepal hasj verwerkt in de jus.
  • Everzwijn met gerookte gerst met gestoofde peertjes en spruitjes, met jus gemaakt van Psylo-truffels  in combinatie met Syrian rue (Syrische wijnruit) en zoethout.

geelvintonijn

Geelvintonijn-tartaar met gerookte avocado, yuzu dressing, dashi met Kanna extract (10x) met een aangebrande (gedecarboxyleerde) korst van CBD Red angel en hennepzaad

De uitwerking van cannabis en hasjsoorten zijn gebaseerd op de receptor werking van de cannabinoïden. Dit houdt in dat bepaalde cannabinoïden een wisselwerking hebben op de receptoren zelf en andere cannabinoïden op het aanwezige THC. Hierdoor kun je met verschillende cannabinoïden verschillende uitwerkingen ervaren.

Als je CBD en THC bijvoorbeeld in de 1e gang gebruikt zorg je ervoor dat de mensen niet te high maar eerder kalm en rustig worden, dit is het specifieke effect van de combinatie van CBD en THC. CBD dempt het psychoactiverende highe effect van THC en zorgt dat de uitwerking kalmerend, rustgevend en spierontspannend is. Kanna (niet de verwarren met cannabis) bevat een alkaloïde mesembrine en zorgt ook voor een ontspannende uitwerking. CBD en THC hebben een eetlust opwekkend effect, denk maar aan de munchies.

Met THC en THCV is dit een ander verhaal, THCV (Tetrahydrocannabivarin-receptor antagonist) heeft de specifieke eigenschap dat THCV de cannabinoïden-receptor eerder bedekt dan het aanwezige THC, waardoor het THC effect direct tegen wordt gewerkt en het effect mild euforisch is, je helder blijft en een eetlustremmend effect veroorzaakt. Deze dient dus ter afsluiting zoals bij een toetje gebruikt te worden. Je wil als kok niet dat er na het eten nog mensen met een vreetkick naar huis gaan om daar vervolgens de koelkast leeg te plunderen.

Als de 1e gang wordt geserveerd beseft niemand van ons dat dit een ervaring zal zijn dat ons nog lang zal bij blijven

Bon apetit!

We krijgen een korte uitleg over de ingrediënten en mogen beginnen aan de eerste gang. De smaak van de Tonijntartaar met de gerookte avocado deed iedereen vergeten dat er cannabis en Kanna in was verwerkt. Subtiel maar toch aanwezig. Dit smaakt naar meer. Het duurde ongeveer 10-15 minuten voordat de eerste effecten van ontspanning en kalmte licht voelbaar waren.

Als de tweede gang wordt geserveerd is iedereen het er wel mee eens dat het effect van het eerste hapje goed te voelen is, en zoals voorspeld vooral ontspannend is mede door de CBD en Kanna. Net zoals de eerste gang is de combinatie van smaken zeer verfijnd en goed op elkaar afgestemd. De bloedworst met gepocheerde ei hadden vooral een subtiele aardse kruidige Nepal hasj nasmaak.

Als de tweede gang in de man is, zogezegd, begint het psychoactieve effect de overhand te krijgen en dat is zeer ontspannend en goed te voelen. Iedereen wordt losser en de gesprekken gaan niet meer over het effect of over de ingrediënten maar over de dagelijkse gang van zaken. Door de aanwezige THCV in de Nepal hasj blijft iedereen redelijk helder en treedt er een licht eetlustremmend effect op, maar dat kan natuurlijk ook komen omdat onze buiken inmiddels al aardig gevuld raken.

knaller

Artist impression van de derde gang van de Baked try-out…

Knaller

De derde gang was de afsluiter en tevens de knaller van de avond: everzwijn met gerookte gerst, gestoofde peertjes en spruitjes. Dit smaakte niet alleen geweldig maar bracht de zwaar bittere smaak van Syrian rue en de truffels goed in balans. De Psylotruffels en Syrian rue werken als een psychofarmacologisch hulpmiddel om het totaaleffect te versterken. Dus ze versterken de psychedelica en cannabinoïden als het ware. Hierdoor wordt het gevoel sterk stimulerend, activerend en licht dromerig maar toch ontspannend en helder. De doseringen zijn zoals Noah ons eerder aangaf goed op elkaar afgestemd zodat we gelukkig nog allemaal normaal functioneren.

Zwevend naar huis

Na de derde gang blijkt de tijd toch iets sneller gegaan te zijn als dat we hadden gedacht, blijkbaar zijn we toch op een korte droomreis meegenomen, het is al voorbij middernacht. Tijd om naar huis te gaan. Met de belofte om ook aan de uitgebreidere: ‘Baked’ deel te nemen met een verbazingwekkende 8-gangen, waar deze try-out een klein voorproefje van was, neem ik afscheid van onze kok Noah en bedank ik hem voor zijn uitnodiging en zijn kookkunsten. Totaal ontspannen, voldaan en een beetje dromerig zweef ik naar huis toe, mij afvragend waar de 8-gangen mij heen zullen brengen…

(advertentie)