(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

We hebben het in deze miniserie al gehad over THC, CBD en CBN, allemaal redelijk bekende cannabinoïden tot dusver, met THC natuurlijk als absolute ster onder de werkzame wietstoffen. Vandaag beschrijven we een wat minder bekende, maar superinteressante cannabinoïde, namelijk cannabigerol (CBG).

Cannabigerolzuur (CBG-A) is de eerste cannabinoïde die een wietplant aanmaakt. Wetenschappers ontdekten de stof voor het eerst in 1964, in een stuk hasj. Nadat de plant cannabigerolzuur heeft aangemaakt, wordt het onder invloed van enzymen omgevormd tot een andere cannabinoïde zoals bijvoorbeeld THC-A, CBD-A of CBC-A. Cannabigerol is bijzonder, want het is de voorloper van alle andere cannabinoïden.

Cannabigerol is niet psychoactief, en je wordt er dus niet stoned of high van, net zoals bij cannabidiol (CBD) dus. Toch heeft cannabigerol grote medicinale potentie, het stimuleert namelijk de groei van nieuwe hersencellen, ook bij ouderen. CBG stimuleert ook de groei van botweefsel en ia antibacterieel en remt tumorgroei. Oh, en je gaat ook heerlijk slapen van cannabigerol. Het kookpunt ervan ligt een stuk hoger als van dat van THC bijvoorbeeld, dus cannabigerol verdamp je het best op de hoogste temperatuurstand van je verdamper.

cannabigerol

Cannabigerol(zuur) is de voorloper van elke andere cannabinoide.

  • Cannabigerol (CBG)
  • Scheikundige formule: C21H32O2
  • Molecuulmassa: 314.2246 g/mol

 

Het is nog niet zo lang geleden ontdekt, in januari van vorig jaar (2015) om precies te zijn, maar wetenschappers hebben toen gezien dat cannabigerol beschermende neuroprotectieve effecten had bij muizen met de ziekte van Huntington. Een ziekte waarbij de zenuwcellen in de hersenen steeds verder achteruit gaan. CBG vertraagde verder de ontwikkeling van darmkanker bij muizen, wat wellicht tot nieuwe behandelingen zal leiden.

Cannabigerolwiet?

Cannabigerolwiet is er helaas nog niet, maar het stofje komt wel in zo’n beetje iedere wietsoort voor. Meestal gaat het dan om zeer kleine hoeveelheden, minder dan 1 procent. Wanneer je echt per se op zoek bent naar relatief veel CBG, zou je een wietplant moeten oogsten wanneer deze ongeveer drie kwart van haar bloeifase erop heeft zitten.

(advertenties)