(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het klinkt natuurlijk best lekker: één gram legale en dus goed gecontroleerde, gezonde wiet kopen in de winkel voor 4 dollar (3,75 euro). Maar achter die historisch lage prijs voor een grammetje legale wiet in de Amerikaanse staat Oregon – een van de eerste staten die legaliseerden – schuilt toch een en ander aan zakelijke ellende. Opnieuw een waarschuwing voor landen als Nederland en Duitsland die ook legalisatie van recreatieve cannabis overwegen?

In zeven jaar zijn de prijzen van legale wiet gehalveerd

Niet alleen in de staat Oregon is het trouwens hommeles met de legale cannabisindustrie, dat geldt eigenlijk voor alle staten die al wat langer een commerciële legale wietmarkt hebben. Maar in Oregon is het inmiddels, sinds de start van de legale verkoop in 2016, wel heel schraal geworden voor de marktpartijen. De consument uitgezonderd natuurlijk, want die kan goedkoper dan ooit inkopen bij de kwakkelende dispensaries.

Oregon marijuana prices hit record lows; market at ‘weakest economic position’‘, kopt de nieuwssite OregonLive deze zondag. De gemiddelde detailhandelsprijzen daalden tot $4 per gram aan het begin van 2023, volgens toezichthouders van de staat en dat is 16% minder dan een jaar eerder. ‘De daling van vorig jaar zet een lange neerwaartse lijn voort die de prijzen met meer dan de helft heeft verminderd in de zeven jaar sinds recreatieve wiet legaal werd in Oregon’, weet de website ook.

Nooit was de positie van de legale cannabisindustrie zo slecht

“De recreatieve cannabismarkt in Oregon bevindt zich aantoonbaar in de zwakste economische positie sinds de start van het programma in 2016”, schreef de Oregon Liquor and Cannabis Commission vorige maand ook al in haar jaarverslag. Daarin vinden we ook een hoop grafiekjes, waaronder deze over de prijsontwikkeling van een gram legale recreatieve wiet in Oregon. Het begint allemaal nog wel lekker voor de groothandels, maar dan…

 

Van meer dan een tientje per gram daalt de prijs voor de consument gestaag naar 4 dollar voor 1 gram legale wiet in de winkel (retail). En bij de groothandel (wholesale) is het beeld niet veel beter: op 23 februari 2023 kreeg die slechts 1,32 dollar voor 1 gram…

Staat haalt minder belastinggeld op dan gedacht

Dalende prijzen zijn geweldig voor consumenten die de gevolgen van de inflatie voor de meeste andere producten vrezen, maar rampzalig voor detailhandelaren en wiettelers in Oregon. Economen waarschuwden vorige maand ook nog dat de belastinginkomsten lager zijn dan voorspeld.

Dat is niet alleen omdat de dalende (legale) marktprijzen de staat minder hebben opgeleverd – te midden van de sterke daling zijn worstelende cannabisbedrijven “niet in staat om al hun rekeningen te betalen.” Oregon int jaarlijks iets meer dan 150 miljoen dollar aan belastinginkomsten uit de cannabismarkt. De totale wietomzet in deze Amerikaanse staat met 4,2 miljoen inwoners bedraagt ongeveer 1 miljard dollar per jaar.

Het is de economie, sufferd

“We hebben een recordaantal achterstallige rekeningen, winkeliers die ons geld schuldig zijn”, zegt Mason Walker, CEO van East Fork Cultivars, dat wiet teelt in Josephine County. “Dat gebeurt in de hele markt. Het veroorzaakt pijn in de hele toeleveringsketen.”

De reden dat de prijzen blijven dalen is eigenlijk doodeenvoudige basiseconomie: het aanbod is veel groter dan de vraag. De verkopen daalden in 2022 met 17 procent naar 994 miljoen dollar en dat was de eerste omzetdaling ooit in Oregon.

De productie (het aantal geteelde kilo’s wiet zeg maar) daalde eveneens, omdat boeren reageren op de instortende prijzen. Maar dan nog liggen vraag en aanbod ver uit elkaar. Volgens cijfers van de Oregon Liquor and Cannabis Commission is de totale vraag van cannabisconsumenten goed voor slechts 63 procent van de totale productie. Dat betekent dat de overschotberg alsmaar blijft groeien en daarmee kunnen de marktpartijen geen kant op omdat cannabis op landelijk (federaal) niveau nog altijd verboden is.

Hoe vergaat het Nederland straks met legale cannabis?

Wij zijn benieuwd of de 10 uitverkoren wietexperiment-telers in Nederland allemaal in staat zullen zijn om een fatsoenlijke boterham te verdienen. Lijkt ons in ieder geval gedurende de proef van 4 jaar zo goed als onmogelijk, aangezien slechts een procentje of 10 à 15 van alle Nederlandse coffeeshops mee doet met de verkoop van legale cannabis.

Mede gezien de enorme hoeveelheid overheidseisen die aan ze gesteld worden – en dus ook alle (extra) kosten die de legale producenten moeten maken – moet je wel van héél goeden huize komen om boven de streep nog geld over te houden – met zijn tienen bij pak ‘m beet negentig verkooppunten in tien gemeenten.

[openingsbeeld: Bigc Studio/Shutterstock]
(advertentie)