(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Alles in Amerika is groot-groter-grootst en dat geldt dus ook voor het oprollen van illegale wietplantages. Maar of het nu gevestigde record ooit nog verbroken wordt, is de vraag. In Californië sloopten de autoriteiten onlangs namelijk liefst tien miljoen wietplanten.  De oogst bij verkoop op de zwarte markt zou goed zijn geweest voor een omzet van 1 miljard dollar!

Hennep en wiet, hetzelfde is dat niet

Behalve fans van het kapitalistische levensmotto ‘groot-groter-grootst’, moeten de buitenwiettelers in het Californische Arvin ook liefhebbers van het gezegde ‘brutalen hebben de halve wereld’ zijn geweest. Want ze kweekten grootschalig – op 11 verschillende locaties en in totaal 183,6 hectare land – onder het mom van industriële vezelhennepteelt.

Hennep is sinds december 2018 volkomen legaal in heel de VS, alleen mag er in die hennep slechts maximaal 0,3% THC zitten. Maar daar knalden de tien miljoen (!) planten van deze boeren knetterhard overheen… ofwel: het was helemaal geen hennep, maar ordinair WIET. En dat mag niet zomaar zonder licentie, zelfs niet in Californië.

Gezamenlijke operatie politie, FBI en natuurbeheer

De megazaak kwam zogezegd aan het rollen doordat er bij de Kern County Sheriff’s Office tips binnenkwamen over diverse hennepvelden waarop ‘actief wiet verbouwd zou worden’. Gezien de omvang van die velden schakelde de politie van Kern County ook de hulp in van het California Department of Fish and Wildlife (CDFW) en van de federale wiethaters van de FBI. Ze noemen het zelf een ‘joint operation’, zonder grappig te willen zijn.

Op 25 oktober gingen ze met een ‘huiszoekingsbevel’ de elf genoemde velden op, allemaal nabij Arvin. Al snel blijkt dat de hennep die er verbouwd wordt, en die volgens de Food and Agricultural Code en de Health and Safety Code minder dan 0,3% THC moet bevatten, niet is wat ie lijkt. En als het geen hennep is, is het dus cannabis!

Labtest maakt sloop 10 miljoen wietplanten mogelijk

Dat wordt door de eerste de beste test in het lab ook meteen duidelijk. Het THC-percentage is volgens de autoriteiten ‘well over the legal limit for industrial hemp’. Hetgeen een vernietigingsoperatie rechtvaardigt die zijn gelijke voorlopig niet kent.

Er worden in rap tempo tien miljoen wietplanten vernietigd, met zoals gezegd een geschatte waarde van liefst één miljard dollar op de zwarte markt. Het begrip ‘zonde’ volstaat hierbij bij lange na niet meer…

(advertenties)