(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Finland zou zomaar eens het tweede Europese land kunnen worden – na Luxemburg – dat besluit om recreatieve wiet te legaliseren. Het Finse parlement moet daar in ieder geval serieus over gaan debatteren nadat een volksinitiatief de daarvoor vereiste 50.000 handtekeningen wist op te halen!

Europa beweegt richting legale wiet

Terwijl we in Nederland blijven steken in een vrij klein, tijdelijk experimentje met legale wiet voor 79 coffeeshops, geven ze in andere Europese landen bepaald meer gas richting legalisering. Eerder deze week berichtte onze columnist Derrick Bergman van het VOC nog dat Duitslands grootste en machtigste partij – het CDU van bondskanselier Angela Merkel – serieus overweegt om wiet vrij te geven. En Luxemburg kondigde eind vorig jaar al als eerste in de EU aan om cannabis volledig uit het strafrecht te halen.

En nu Finland, een land met slechts 5,5 miljoen inwoners, waarvan er dus meer dan 50.000 de volkspetitie tekenden om het parlement te dwingen over legalisering van cannabis te praten. De initiatiefnemers zijn uiteraard verheugd over hun eerste succes:

Consumptie en thuisteelt decriminaliseren

De petitie die in mei van start ging en 1 november (vandaag dus) als deadline had, kreeg in het begin maar moeizaam de stemmen bijeen. Begin oktober was nog maar de helft van het doel bereikt. Maar dankzij een geweldige slotsprint lukte het vorige week donderdagavond toch om de kaap van 50k te ronden.

In het voorstel van de activisten staat een oproep om het bezit, de consumptie én thuisteelt van ‘kleine hoeveelheden cannabis’ te decriminaliseren. Voorman Janne Karvinen is niet verbaasd over de late steunbetuiging van de Finnen voor zijn resolutie. “Mensen laten over het algemeen alles liggen tot het laatste  moment. Onlangs zijn wij onze boodschap gaan promoten en gaan uitdragen via sociale media. Er zijn zeker meer dan 50.000 of zelfs meer dan 100.000 mensen in Finland die deze zaak steunen.”

Sociale uitsluiting moet verdwijnen

Net als veel van zijn buitenlandse collega-activisten zegt Karvinen dat legalisering de enige oplossing is voor het falende verbod van de war on drugs. “Allereerst doet het bestraffen van het gebruik van cannabis meer kwaad dan goed. Het bevordert sociale uitsluiting en een veroordeling wegens bezit van wiet kan iemands toegang tot banen en studies hinderen.”

En dat laatste is bepaald niet verzonnen door Karvinen. De Finse krant Kaleva berichtte in juli dat mensen die rondlopen met een veroordeling voor kleine cananbisovertredingen in meer dan 60 sectoren (!) worden geweerd. Volgens diverse deskundigen, waaronder een professor van het National Institute for Health and Welfare, is decriminalisering van de drug daarom alleen al een zinnige zaak…

Wat gaat het worden in Finland?

In oktober oordeelde het Hooggerechtshof in Finland dat automobilisten niet meer mogen worden aangeklaagd voor het rijden onder invloed van cannabis, omdat wiet dagenlang traceerbaar blijft in het lichaam.

Of dat een gunstig voorteken is voor de legalisering van cannabis moeten we afwachten. Initiatiefnemer Karvinen denkt dat het Finse parlement wel eens positief zou kunnen oordelen, aangezien iedereen inmiddels wel begrijpt wat de voordelen zijn van decriminalisering. En omdat beleidshervormingen ten aanzien van drugs ook in het programma staan van de politieke partij van de huidige minister-president die een centrum-linkse regering aanvoert…

[openingsbeeld:  ARTPROXIMO/Shutterstock, illustratie ‘legalize’: Digishire/Shutterstock]
(advertenties)