(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Sommige cannabisverhalen zijn zo vreemd dat je ze onmogelijk kunt verzinnen. Neem dit speciale geval van een Australiër die naar het ziekenhuis gaat omdat hij zoveel hoofdpijn heeft en ook al jaren last van verstoppingen en ontstekingen in de neus. Geen wonder; het blijkt dat hij al bijna twintig jaar rondloopt met een – inmiddels versteend – ballonnetje wiet, dat ie ooit de gevangenis in smokkelde!

Jarenlang koppijn en verstopte neus

Voordat je nu denkt dat we op de CNNBS redactie helemaal gaar geblowd zijn en dingen uit onze duim zuigen, hier heb je de link naar het artikel over de vergeten neuswiet. Het is vorige week gepubliceerd in het vakblad BMJ Case Reports onder de welluidende titel ‘A nose out of joint: first reported case of prison-acquired marijuana-based rhinolith‘.

Dat het voor het eerst is gerapporteerd willen we gerust aannemen ja, wat een ongelooflijk verhaal! Het draait dus allemaal om een nu 48-jarige man uit Australië die naar het ziekenhuis gaat voor een CT-scan. Van zijn kop omdat hij maar niet verlost wordt van knallende koppijn en bij navraag door de arts ook al jarenlang last heeft van een verstopte neus en infecties. De scan levert een neussteen – rhinolith is de Engelse vakterm hiervoor – op van 19 bij 11 millimeter, die later endoscopisch verwijderd wordt!

‘Gedegenereerde plantmaterie’

“Het histopathologie-rapport heeft het over een ‘rubberen capsule die gedegenereerde groenten/plant-materie bevat'”, zo schrijven artsen van Westmead Hospital in Sydney. “Bij een follow-up met specifieke vragen kon de patiënt zich een incident herinneren dat 18 jaar eerder plaatsvond, toen hij in de gevangenis verbleef. Tijdens het bezoekuur voorzag patiënt’s vriendin hem van een kleine hoeveelheid wiet, verstopt in een rubberen ballon. Om ontdekking te voorkomen stak de patiënt het pakketje in zijn rechterneusgat.”

En dan breken we het vertalen even af, om de volgende zin in onvervalst Engels te doen, gewoon omdat het in die taal zo prachtig klinkt dat vertalen er afbreuk aan zou doen. Komen de Australische artsen weer:

 “Despite effectively smuggling the package past the prison guards, the patient then accidentally pushed the package deeper into his nostril and mistakenly believed he had swallowed it. He remained unaware of the package’s presence until presented with the unusual histopathology report”

Hahaha, dat is me toch ook wat hè, dat je dus 18 jaar rondloopt met een – inmiddels versteend – ballonetje wiet in je gok zonder dat je daar ook nog maar enig idee van hebt! Nou ja, de patiënt a.k.a. ex-gevangene checkte drie maanden nadat zijn neussteen was verwijderd nogmaals in bij de artsen. Hij vertelde hen dat al zijn neus issues als sneeuw voor de zon waren verdwenen.

Zeer zeldzame alternatieve smokkelroute voor gevangeniswiet

De artsen zijn uiteraard in hun nopjes met het geval, alleen al omdat het zo zeldzaam is. Een ‘next-level medical finding’ noemen ze het zelfs. Iets – een prison-acquired marijuana-based rhinolith – wat naar hun weten nog nooit eerder door medische vakbroeders is gerapporteerd.

En daar is ook een goeie reden voor ook natuurlijk. De Australische artsen speculeren dat de reden dat dokters niet meer gevangenis gerelateerde neusstenen tegenkomen, gelegen is in het feit dat de ‘meeste smokkelpogingen verlopen via het gastro-intestinale traject (zeg maar de spijsverteringsroute, red.), terwijl inname via de neusopening voor dit doel relatief zeldzaam is’…

[openingsfoto: DenisSergeeich/Shutterstock, illustratie neuswiet:  kasin sogeh/Shutterstock]
(advertentie)