(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Opmerkelijke ommezwaai in het denken over cannabis bij Sadiq Khan, de burgemeester van Londen. Die konden we nooit eerder op een goed wietidee betrappen, maar na de 122ste (!) moord in zijn stad dit jaar, gooit de burgervader het verbieden overboord. Wellicht neemt de gewelddadige misdaad af als we nadenken over het legaliseren van cannabis, zo luidt het nieuwe standpunt van Khan.

Steekpartijen aan de orde van de dag in Londen

Londen wordt al enige tijd geteisterd door een moordgolf, met name onder jongeren en veelal gepleegd met steekwapens. Dat er een link is met de drugshandel zal geen zinnig mens ontkennen. Komt natuurlijk voor een deel ook omdat Groot-Brittannië nog steeds cannabis verbiedt. Alleen al op bezit staan forse cel- en geldstraffen, laat staan als je gepakt wordt op het dealen of kweken van wiet.

Maar prohibitie (het verbieden en keihard straffen) en war on drugs hebben overal gefaald en dus klinken er langzamerhand ook in de UK andere geluiden. En tot verrassing van menigeen behoort de burgemeester van Londen daar sinds afgelopen vrijdag dus ook bij! Watskeburt?

Burgemeester Sadiq Kahn van Londen is het beu na de 122e moord in zijn stad dit jaar, en roept op tot een verstandige discussie over het legaliseren van drugs, te beginnen met het bezit van wiet… [foto: Wikipedia Creative Commons: Katy Blackwood]

Legale wiet, minder geweld?

Sadiq Kahn – van de sociaal-democratische Labour partij en burgemeester van de hoofdstad sinds 2016 – roept op tot een discussie over hervorming van de cannabiswetten, om op die manier de het verband tussen drugs en gewelddadige misdaad aan te pakken. Volgens de burgemeester wordt het tijd voor ‘een op bewijzen gebaseerde conversatie over legalisering’ en wetshandhaving, gezien de aanhoudende golf aan steekpartijen in Londen.

Kahn was tot afgelopen weekend een verklaard tegenstander van het versoepelen van de drugswet voor recreatief gebruik van cannabis. Maar murw gebeukt door het geweld op straat, kondigde hij na de 122ste moord alleen al in 2019 – vrijdag, op een man – aan dat er wellicht anders met drugs en drugsproblematiek moet worden omgegaan. Kahn: “Het spreekt voor zich dat ik de politie zal blijven steunen om de huidige wet te handhaven, maar alle Londenaars zullen ervan profiteren als we een discussie kunnen starten die leidt tot een afname van gewelddadige misdaad.”

Vierduizend drugsdealers actief in Londen

Verstandige praat (eindelijk) van de burgervader. En uit een opiniepeiling van de krant Evening Standard  blijkt dat liefst 63 procent van de inwoners van de hoofdstad de legalisering van cannabis steunt. Nu is wiet nog een class B drug, waarop een gevangenisstraf van 5 jaar staat voor bezit en tot 14 jaar cel voor het dealen en/of kweken ervan.

De politie in Londen hanteert in de dagelijkse praktijk al een minder streng regime, tenminste voor het bezit van cannabis. Dat beschouwt men niet als de hoogste prioriteit. Er geldt een soort ‘3 strikes rule’: eerst een waarschuwing, dan een geldboete en dan pas arrestatie.

Wellicht is deze praktijk ook ingegeven door het feit dat er minstens vierduizend drugsdealers actief zijn in Londen, volgens een rapport van de gemeente zelf. Merendeels handelen die trouwens in heroïne en crack-cocaine. En die dealers vormen wel een prioriteit voor de politie, zeker omdat het messengeweld in deze bendes volstrekt normaal is geworden.

Legale drugs besparen levens

Ook in de landelijke politiek draait de wind voorzichtig. Vorige week nog presenteerde een commissie van parlementsleden een advies aan de regering over decriminalisering van drugsbezit voor persoonlijk gebruik. Daarin concludeert men dat legale drugs levens kunnen besparen. En dat er zo geld van het strafrechtelijke justitiesysteem kan worden verplaatst naar preventie en behandelingen van verslaafden…

[openingsbeeld: Horth Rasur/Shutterstock]
(advertentie)