(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is de grootste anti-cannabis operatie uit de geschiedenis van het Los Angeles County Sheriff’s Department. Tien dagen lang gingen de agenten aan de slag met het uitroeien van illegale wietplantages, die volgens de autoriteiten gerund worden door de Mexicaanse drugskartels. In totaal is er meer dan 15.000 kilo geoogste wiet in beslag genomen, goed voor liefst 1,19 miljard dollar!

370.000 wietplanten vernietigd

Woensdag maakte het Los Angeles County Sheriff’s Department op een heuse persconferentie van een uur de resultaten bekend van de ongekende anti-wiet operatie. Het plantengeweld dat begon op 8 juni en dus 10 dagen duurde, leverde 22 arrestaties voor zware misdrijven op, 109 arrestanten voor lichtere drugsovertredingen en nog eens 19 arrestaties voor waterdiefstal.

Alle cijfers van deze monsterlijke operatie zijn indrukwekkend eigenlijk. Zo zijn er meer dan 200 verschillende locaties doorzocht met een huiszoekingsbevel. De agenten namen 370.000 wietplanten in beslag, naast 33.480 pounds ofwel 15.186 kilo geoogste wiettoppen. Verder scoorde de politie nog 65 voertuigen, 180 dieren en het dan toch wel weer wat schamele geldbedrag van 28.000 dollar…

‘Joint operation’

De politiemannen van L.A. kregen bij hun tiendaagse slooptocht hulp van het Amerikaanse leger, de Drug Enforcement Administration (DEA) en leden van het Special Enforcement Bureau (LASD). Alles wordt blijkbaar uit de kast getrokken om de kartels aan te pakken.

“Wij praten hier over de kartels”, zei burgemeester Rex Parris van de stad Lancaster op de genoemde persconferentie woensdag. “We praten niet over pap en mam die wiet verkopen die ze in hun achtertuintje hebben gekweekt. Dit zijn de drugskartels. We zijn dichtbij het moment waarop we over de snelweg rijden en lijken zien hangen aan de viaducten. Dat is wat ons te wachten staat.”

Meer illegale wietplantages ondanks legalisering

Je ziet, ook in een staat waar zowel medicinale (sinds 1996) als recreatieve wiet (sinds 2018) legaal zijn, worstelt men nog steeds met illegale producenten/verkopers van cannabis. Sterker nog; CBS News meldt dat sinds de legalisering van funwiet het aantal illegale wietplantages in Californië juist toeneemt!

Alleen het Los Angeles County Sheriff’s Narcotic Bureau heeft in 2021 tot nu toe al meer dan 500 illegale wietkwekerijen opgerold, tegenover ‘slechts’ 150 illegale plantages in heel 2020, zo maakte men in juni bekend. Daarnaast blijkt dat de gemiddelde omvang van een wietkwekerij gestegen is van 8 kassen vorig jaar naar 15 greenhouses in 2021.

Never ending war (on drugs)

De sheriff van L.A. is Alex Villanueva en hij gelooft nog steeds heilig in de harde war on drugs-aanpak. “Wat wij willen is een heldere en luide boodschap sturen naar de kartels en iedereen die een illegale wietoperatie uitvoert in de High Desert (het gebied rond L.A., red.): jullie dagen zijn geteld en wij komen achter je aan!”

Nou zijn wij natuurlijk geen aanhangers van welke war on drugs dan ook, maar het wietwerk van de Mexicaanse drugskartels heeft toch wel wat nadelen. Denk aan waterdiefstal – iets wat in het door bosbranden geteisterde en waterarme Californië niet zomaar een gebbetje genoemd kan worden – en mensensmokkel bijvoorbeeld.

Wordt dus ongetwijfeld weer snel ergens in Californië vervolgd…

(advertentie)