(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Woensdag buitenwietdag! Dr. Kush & Purple bespreken de volledige afronding van de bouw van hun kas, het kweekmedium en de potten die ze gaan gebruiken en natuurlijk de verschillende wietsoorten die ze deze zomer zullen kweken. Bereid je voor want je is weer een uitgebreid staaltje buitenwiet-kweekinformatie!

Hallo buitenwietvrienden, het is weer zover; Kush & Purple (wij dus 😉 )zijn weer op bezoek op de leukste pothead website van de lage landen. We zullen jullie zo af en toe proberen te voorzien van het nodige kwijl-materiaal, maar voor nu eerst dit: rol een dikke joint, ga er lekker bij zitten op deze cannabis feestdag (420) en geniet!

Om te beginnen willen we het tuinteam van RollingStoned even bedanken. Dankzij hun zullen we stichting natuurmonumenten haar flora en fauna met tenminste 4 tot 5 rassen van Dutch Passion verrijken. Ook de zaadbank van de afgelopen jaren is inmiddels flink aangesterkt. We hebben ook nog een big-shopper, 2 encyclopedieën, de nodige stickers, heel wat verpakkingsmateriaal voor na de productie en de Friese eendenpoot Frisian Duck mogen ontvangen.

FOTO 2.1

Sponsormateriaal bekijken met 2.2 een Girl Scout Cookie

Wij kwaken alvast een lekkere snaak aan, want na het openen van het pakketje is Dr. Purple op avontuur geweest als therapeutische rookmachine in de smaken Kush en Lemon Haze bij de Opgezwolle tot nu Tour. Met op zijn kop de werkmijter van Dutch Passion.

Afronding kasbouw

Hierboven zie je het vertrekpunt van de kas die we inmiddels hebben afgebouwd. De afgelopen weken hebben we er bloed zweet en tranen in gestoken, maar met veel liefde uiteraard. Het heeft niet allen de enige inspanning, maar ook vooral een groot deel van de groen voorraad van de zomer van vorig jaar gekost. Joints werden aan de lopende band gedraaid en geknakt, maar we boekten ook vooruitgang. Onze noeste arbeid leidde tot een zeer mooi resultaat, al zeggen we het zelf.

Heerlijk dat hobby-en! De good vibrations vloeiden letterlijk door de lucht en onze energie was al even positief. Van het zwoele Buddha’s Cheese aroma bleven wij lekker helder, waar we van de zware Amnesia Kush vaker dan eens de hamers, spijkers, aanstekers en vooral de draad kwijt raakten. Ondertussen schroefden we de houten constructie in elkaar. Het plaatsen van het speciale UV-licht doorlatende kasfolie was nog best een kwellende klus. Autistisch perfectionisme kwam in het spel en al snel was niks meer goed genoeg. Het spannen van het zeil leverde zowel frustraties als motivatie op in onze zoektocht naar kweekgeluk.

Arsenalen aan nietjes vlogen door de lucht. Blaren ontstonden, maar het geheel kreeg toch snel vorm en de rust keerde terug. Het resultaat is bevredigend. Een gesponsorde stapel pallets van een lokale pallet-boer was meer dan welkom voor een mooie opgehoogde bodem. Deze bodem zorg er natuurlijk voor dat onze vriendinnetjes droge voetjes houden en lekker kunnen afwateren. Ook zullen ze door de verhoging, minder last hebben van de koude stenen ondergrond.

Links de deur van de kas, rechts de verhoogde palletvloer voor een goede afwatering en tegen koude voeten

Het zogenaamde afwatervlonder zat er al snel in en dichterbij kwam het einde van de kasbouw. Een deur zou de kas compleet maken, 2 scharniertjes, wat panlatten en schroeven waren voldoende een doorgang naar wat later het wietveld zal worden. Later voegen we nog anti-insectenhor voor een raampje in de deur toe. In de hoeken van het dak hebben we 2 flappen geplaatst, deze luchtflappen kunnen open en dicht zodat we in het begin een warme en aangename temperatuur kunnen behouden en later wat ruimte hebben voor ventilatie, vocht en warmte afvoer.

FOTO 4

De temperatuur in de kas. Buiten is het nog maar 15 graden

In de loop van de tijd zullen we ons ook gaan inzetten om het klimaat een beetje te beïnvloedden. We zijn natuurlijk op de hoogte van de risico’s die een kaskweek met zich meebrengt. Zo hebben we rekening te houden met het explosief groeien van de dames. ‘Met een beetje pech zijn hoge hakken er niks bij.’ Aldus Dr. Kush. Ook houden we rekening met een van onze grootse nachtmerries: ROT! Ophoping van vocht in een kas kan leiden tot nare situaties, en oververhitting is ook iets om in de gaten te houden, want ook al zijn het tropische planten, in een slecht geventileerde kas kan de temperatuur al snel te hoog oplopen. Het klein houden en vervroegd afbloeien zou geen slechte keuze zijn.

Veiligheid voorop

Andere aspecten zoals rippers, smurfen, buren en ratten spelen ook in ons achterhoofd. Tweehonderdtwintig (volt) op de kas zou mooi zijn maar misschien wat drastisch. De waakhond moet maar eens op cursus! Over de buurt-WhatsApp, de waakhond, het alarmsysteem, en de camerabewaking vertellen we binnenkort meer.

Geuroverlast gaan we proberen aan te pakken door maskeren en bestrijden, maar in een experimentele en analyserende fase is niks zeker dus dat pakken we gaandeweg aan wanneer het nodig is. Tips over de maskering van geur zijn natuurlijk altijd van harte welkom! Wij hebben vast een plantaardige herbman ingeschakeld om zijn theorie te toetsen aan de werkelijkheid. Als testcase stellen we de plant Peter Frampton aan jullie voor. Deze frambozenplant zal ons een voorlopig inzicht geven in de kwaliteiten van de kas.

De framboos Peter Frampton, vernoemd naar de Engelse artiest, verblijft als testcase in de kas.

Op het programma staat nog:

 • Ontwikkeling generaties 1 & 2 evalueren (met chickpics uiteraard)
 • Temperatuurbeheer
 • Luchtcirculatie
 • Passieve afzuiging
 • Geurbeperking
 • Verdediging en bewapening van ‘fort Domotica’ en alarmsysteem
 • 3e ronde dames uitzetten

Kweekmedium en potten

Deze week stond ook in het teken van het kweekmedium. Het experimenteren met verschillende potten kwam ter sprake. Een bezoek aan de lokale boerderijwinkel was daarbij niet te vermijden, aangekomen in het paradijs begon de zoektocht naar het zwarte goud. Het grote aanbod aan grond in combinatie met de Dutch Passion pet, zorgde voor veel onrust in het tuincentrum. De excursie naar de bloemenspecialist zorgde dan wel voor een fikse rekening, het resulteerde wel in een upgrade naar een mix van biologische moestuin aarde, verrijkt met lava en fossiele zeewier extract, universele potgrond, perliet en kokos. Met deze grondlaag moet het helemaal goed komen!

nr7

Biologische aarde voor de voldoende aanwezige bio-activiteit,  perliet voor een goede vocht huishouding, en kokos om het medium lekker luchtig te maken

Lava in de mix

Hoofdbestanddeel van lava is kiezelzuur, daarnaast bevat het onder meer: Calcium, Fosfor en Magnesium, evenals klei-mineralen. Dat zorgt voor betere ziekteresistentie en grotere bio-activiteit. De fosfor zal dan ook nog eens een extra bijdrage leveren tijdens de bloei van het plantenleven.

Een volgende belangrijke factor is het gehalte aan sporenelementen. Deze centrale atomen regelen de celvorming en het ontstaan van aminozuren. Voor plantaardig, dierlijk én menselijk leven zijn ze daarom onmisbaar! Lavameel werkt als een voedings-stofbinder en als een ionenwisselaar in het complexe systeem van uitwisseling van voedingsstoffen tussen bodem en plantenwortels. Men heeft geconstateerd dat producten die op met lavameel behandelde bodems worden geoogst;

 1. eerder rijp zijn.
 2. minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen.
 3. meer evenwicht hebben in de bodem.

Potpraat

We zullen gebruik gaan maken van cement aka speciekuipen, voorheen zwart maar waarschijnlijk dit keer ook wit om oververhitting van het wortelstelsel te voorkomen. De grootte van de potten worden nog in overweging genomen aangezien we rekening moeten houden met de afmetingen van de kas. Een reus die tegen het dak aan hengst is natuurlijk minder in de gelegenheid om vocht af te voeren wat kan lijden tot een van onze welbekende nachtmerries.

Wij staan altijd open voor wat nieuws, echter leert de ervaring een bepaalde vorm van zekerheid. De toenemende belangstelling voor smartpots, airpots en airprunning neemt toe, maar toch is het lastig om buiten het bekende gebied te treden. Daarbij hebben we dit jaar al een fikse verbetering in de basis (betere kas, betere aarde, selectievere zaadkeuze, et cetera) aan onszelf cadeau gedaan. Ook de kosten spelen een rol, want aangezien we kweken voor een jaar zonder zorgen en rookplezier, kweken we niet voor commerciële doeleinden. De volledige oogst zal dan ook zorgvuldig verorberd worden door de heren Kush en Purple zelf (wij dus!).

Het zelf maken van airpots kan ook. Aangezien het super eenvoudig is, en natuurlijk geldbesparend gaan wij ook zelf aan de slag met een boormachine en een pot. Het idee van een air- of smartpot bestaat uit het afsterven van wortel punten door het in aanraking komen met lucht. Dit zorgt ervoor dat de wortels gestimuleerd worden om meer vertakkingen aan te maken die weer meer gebruik gaan maken van de stoffen in het medium. Stoffen die anders verwaarloosd worden aangezien de wortels zich ophopen aan de randen en op de bodem van de pot.

Of dit vruchten gaat afwerpen? Daar zijn we zelf nog sceptisch over, maar niet geschoten is altijd mis. We kiezen ervoor om te experimenteren op de meest soortgelijke dames om de verschillen meetbaar en inzichtelijk te maken.

De eerste wietplanten

Ieder jaar verassen ze ons weer, en ze staan op de foto puur voor het experiment eens te snuffelen in de kas. Het aanzien van een vierde generatie Nedermeid is uitgebalanceerd en gewend aan kou. Wie weet zijn het wel vroege vogels… Ze brengen inzicht in het effect van de verschillende mogelijkheden en technieken. Ze zijn aan de vroege kant gestart zonder bijsturing. Ze gaan ook met lage temperaturen de kas in volle glorie ervaren. Laten we hopen dat de de zonnegoden ons goed gezind zullen zijn. We hebben bij enkele planten ook eens wat anders geprobeerd zoals jullie zien op de foto’s.

De eerste dames die gezaaid zijn als test, staan al ondergebracht in ons knusse onderkomen. Rekening houdend met de nog altijd dreigende nachttemperatuur, worden er wellicht op zeer korte termijn maatregelen getroffen. Mochten de weergoden ons niet gezind zijn. Natuurlijk is er maar beperkte ruimte en zullen we ons toch aan de 5 planten regel gaan houden, min of meer… Terwijl de kas beschutting biedt en al aardig  de temperatuur verzorgd voor de Early’s, staan de andere baby’s tot op 2 na allemaal 1 dag boven de grond. 4 Autoflowers waarvan één zich nog niet heeft laten zien, en 5 volwaardige kasknallers waarvan er eveneens eentje nog niet boven is.

13

De stand van wietzaken:

 • Blue Mammoth: opgekomen
 • Blue Invader: slaapt nog
 • Haze 2.0: opgekomen
 • Black Afghani Kush: opgekomen
 • Frisian Duck: opgekomen
 • CHEESUS: opgekomen
 • Super Sour O.G: opgekomen
 • Berrby Bomb: slaapt nog
 • Desfran: slaapt nog

Direct in kas:

 • Hollands hope: opgekomen
 • Autobrooklyn Sunrise: opgekomen
 • Early Girl 4th gen & airpot: opgekomen

Deze plantjes zullen nog een aantal weken binnen blijven, voordat ze ceremonieel zullen worden ingehuldigd binnen het uiteindelijke onderkomen. Ook zijn er de Hollands Hope en AutoBrooklyn Sunrise komen kijken en tijdig bijgezet bij de al wat meer gevorderde vroege meiden. Zij zijn direct in de kas gezet om eventuele nakomelingen voor te bereiden op de strenge nachten van april. Temperaturen die vanaf morgen in de nacht zelfs om en nabij het vriespunt komen te liggen.

Balkonië

Om nog even naar over te schakelen naar balkonië; de verstekeling heeft het ogenschijnlijk zwaar onder de minimale zonuren in de ochtend. Wij salueren dan ook voor de vorst die de komende dagen op komst is. De oude aarde bracht onder de tomaten ook nog wat verassingen mee…

4LUIK

Ook word er op dit moment nog onderzocht of er wellicht cactussoorten bij onze collectie zitten die een paar weekjes kas wel zien zitten. De komende weken hebben wij dan ook weer een drukke agenda, Dr. Kush gaat Def P achterna de komende weken. Daarbij zal Purple er voor zorgen dat er een leuke verrassing op hem staat te wachten als hij terug is uit de Himalaya. Wellicht komt er nog een uitbreiding van de zaden-database tot stand na het bezoek aan de andere kant van de wereld.

Tot slot willen we jullie aan het einde van iedere update een fijn plaatje aanraden dat de sfeer van ons proces kenschetst. Deze week beginnen we met Peter Frampton als eerbetoon aan de indica(tie) die zij ons de komende weken gaat geven. Komende week gaan we aan de slag met een bezoek aan een nieuwe ruimte waar we ondersteuning en passie zullen delen. Eerst genieten we van Peter Frampton met een dikke joint en een zwaai, tot over twee weken!

Dr. Kush & Dr. Purple

 

(advertenties)