(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een goede voorbereiding zorgt voor nog betere resultaten wanneer het om buitenwiet gaat. Vandaar dat Dr. Kush en Dr. Purple de afgelopen week hebben besteed aan het bouwen van een stevige tuinkas. De eerste plantjes die erin zullen komen zijn ook al ontkiemd, het wordt een mooie zomer zo te zien!

Dr. Kush & Purple kassenbouw

Hallo buitenwietfans, zoals we al eerder lieten doorschemeren, maken we dit jaar gebruik van een stevige kas constructie. Hierbij maken we gebruik van panlatten, planken van de eik, gewapend zeil en een aantal stevige balken. Voor degenen die ook zo’n kas willen bouwen, hieronder de exacte ingrediënten.

  • Eikenhouten planken, 2 x 3 meter en 2 x 1 meter 50 cm hoge planken voor de lange zijde
  • Eikenhouten planken, 2 x 1,50 meter voor de korte zijde van de kas
  • Panlatten van een bekende doe-het-zelf winkel, 10 stuks van 2 meter voor een tientje
  • Gewapend kaszeil 25 x 4 meter voor € 150,- (genoeg voor de komende 15 jaar)
  • 4 balken van 240 centimeter
  • 4 balken van 210 centimeter
  • Een nietmachine (tacker)

De constructie

We hebben om te beginnen de eiken planken van 3 meter bevestigd aan de eiken planken van 1 meter. Hierdoor ontstond er als het ware een plank van 4 meter. We hebben daarbij de de planken van 1,50 vervolgens bevestigd tussen de 2 planken van 4 meter. Zo maakten we de rechthoekige basis van onze kas van 4 x 1,50 meter.

IMG_7868 (Custom)

Vervolgens hebben we het geraamte gebouwd. We hebben de balken van 240 centimeter aan de achterkant bevestigd en de balken van 210 cm aan de voorkant. Hierdoor ontstond er een frame als van een tuinhuisje. Omdat we nog een aantal andere plekjes tot onze beschikking hebben, kiezen we ervoor om maar een halve kas constructie te maken. Dit doen we omdat de zon voornamelijk over een helft van de kas schijnt.

Het dak hebben we gemaakt met de panlatten. Deze hebben we ook gebruikt om de constructie te verstevigen. Omdat we eerder met een koepeldak wilden werken hebben we besloten om het zeil in een later stadia aan te spannen met pvc. Ook kunnen we er nog een koepel op zetten wanneer de planten toch hoger worden dan het dak van 2 meter 40.

IMG_0441 (Custom)

De kas begint al aardig vorm te krijgen

De eerste wietplanten

Er zit een goede structuur in onze persoonlijke zadenbank. Toch zijn er enkele dames niet door de controle gekomen en in ons bakje in de vergetelheid geraakt. We hebben sterk het vermoeden dat het ofwel Early Girls ofwel autoflowers zijn. Of een combinatie van die twee, wie zal het zeggen? We zullen het de komende maanden vanzelf zien want dit zijn de onbekende zaden die we een week of twee geleden hebben laten kiemen. Ook is er spontaan een verstekeling opgedoken. Hopelijk is het een vrouwtje en blijft ze tot september bij Dr. Kush wonen tussen de bramen en de papaver.

IMG_7859 (Custom)

De eerste mysterieuze wietplantjes van het seizoen voor Dr. Kush en Dr. Purple

IMG_0463 (Custom)

Een spontaan wietplantje in de tuin van Dr. Kush, hopelijk is het een dame

We bewaren verder bewust het nodige geduld. We bereiden al onze projecten goed voor en zullen volgende week beginnen met het zaaien van de eerste bekende soorten. In het begin zal de kas voornamelijk als broedkamer en slaapplaats tijdens de donkere periodes dienen. Daarbij zullen we het hok deze week volledig dicht maken. De kunst van het geduld zal hopelijk zijn vruchten afwerpen. Daarbij zijn we deze week in het bezit van Frisian Duck, Desfrán en Automazar van Dutch Passion gekomen. We zullen de eerste planten in ons volgende verslag aan jullie voorstellen en het gaan hebben over de keuze van aarde, potten en meststoffen.

IMG_0457 (Custom)

Klaar voor een zinderende zomer!

Waarom een kas?

Waarom kiezen wij nou eigenlijk voor een kas dit jaar? Het kostte ons geld en flink wat tijd en dat besteden we uiteraard niet voor niets en heeft voornamelijk te maken met de temperatuur in jet Nederlandse klimaat. Om het uit te leggen hebben we dit stukje tekst gevonden waarin het volgens ons perfect wordt verteld. De tekst is geschreven door het inmiddels gebannede lid van jointjedraaien.nl xtreme, we nemen het voor de gelegenheid even letterlijk over. Veel leesplezier en tot volgende keer!

Dr. Kush & Dr. Purple

 

De invloed van zonlicht en warmte bij de plantengroei

Fotosynthese is een biochemisch proces waarbij hogere plantensoorten een deel van het licht als energiebron aanwenden om koolstofdioxide om te zetten in glucose. Er zijn 2 hoofdtypen bij de hogere plantensoorten te onderscheiden, te weten C3-planten en C4-planten. Alle hogere planten, dus ook de C4-planten hebben het C3-systeem: hierbij wordt kooldioxide uiteindelijk met 3koolstofatomen omgezet in glucose, waarbij licht als energiebron dient. Er bestaan voor zover thans bekend ongeveer 1900 planten die 4 koolstofatomen kunnen vastleggen; de zogenaamde C4-planten. De optimale temperatuur voor C3-planten ligt tussen de 15 en 25 graden Celsius. Bij deze planten treedt lichtverzadiging op bij half tot vol zonlicht. Bij C4-planten ligt de optimale temperatuur tussen de 25 en 35 graden en treedt er geen lichtverzadiging op bij vol zonlicht. Cannabis -zowel de sativa’s en de indica’s- behoort tot de plantengroep met het C4 systeem

Beschouwing

Op grond van bovenstaande feiten en omstandigheden zal ik uiteenzetten wat naar mijn oordeel de oorzaak is dat buitenwiet onder gelijkblijvende omstandigheden het moet afleggen tegen kaswiet. In ons Nederlandse klimaat hebben we gemiddeld 77 dagen met een temperatuur tussen de 20 en 25 graden. Het aantal zomerse dagen met een temperatuur tussen de 25 en 30 graden bedraagt gemiddeld 22 dagen en het aantal tropische dagen met een temperatuur boven de 30 graden bedraagt slechts 3. Op grond van deze gegevens concludeer ik dat buitenwiet slechts 25 dagen op C4 niveau kan groeien en 77 dagen op C3 niveau. De geringe groei tussen de 15 en 20 graden laat ik even buiten beschouwing. Kort gezegd: het Nederlandse zeeklimaat kan niet wedijveren met de tropische en subtropische omstandigheden waarin de cannabisplant optimaal groeit. De cannibis planten die door selectie wel in ons zeeklimaat gedijen blijken vaak een laag thc-gehalte te hebben.

Alternatief

In een eenvoudige foliekas is de temperatuur significant hoger dan de buitentemperatuur, laten we uitgaan van 5 graden (in de praktijk is het meer). De 77 dagen van groei op C3 niveau worden dus in de kas getransformeerd in groeidagen op C4 niveau, immers de temperatuur in de kas is 5 graden hoger. Het aantal dagen waarop de plant gebruik kan maken van zijn C4 systeem wordt dus verviervoudigd. Daarbij komt nog een ander aspect bij aan de orde: op koude dagen, met een buitentemperatuur tussen de 15 en 20 graden is het in de kas toch 5 graden warmer. De stilstand in groei bij de buitenteelt wordt op deze dagen in de kas omgezet in groei op C3 niveau.

Conclusies

1 Op grond van het vorenstaande meen ik aannemelijk te hebben gemaakt dat het kweken van cannabis in een kas de natuurlijke groei omstandigheden dichter benaderd dan het kweken van buitenwiet.
2 Tuinbezitters kunnen met een geringe investering -een paar tuinpalen, een paar meter kasfolie en wat bevestigingsmateriaal- met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid jaarlijks wiet van goede kwaliteit oogsten.
3 Kaskwekers hebben een ruimere keuze in soorten: veel binnenwiet groeit uitstekend in de kas en is in kwaliteit beslist niet minder dan lampenwiet.

Xtreme

(advertenties)