(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Iedere dag steken 800.000 Fransen in de leeftijd van 18 tot 64 jaar een joint op of ze stoppen een pijp, lurken aan hun vaporizer of verorberen een plakje spacecake. Hoe dan ook: 2,2% van alle volwassenen gebruikt dagelijks cannabis en dat is een historisch record in het land dat recreatieve wiet nog altijd verbiedt.

 

800.000 Fransen roken dagelijks wiet of hasj

De recordcijfers komen naar voren uit een opiniepeiling/enquête van het Observatoire Francais des Drogues et des Toxicomanies (OFDT) onder 20.000 Fransen van 18 tot 64 jaar oud. Vier jaar geleden hield het OFDT een soortgelijk onderzoek.

Het aantal sporadische cannabisgebruikers is min of meer hetzelfde gebleven in die vier jaren, maar het percentage Fransen dat dagelijks wiet consumeert steeg wel: van 1,7% naar 2,2% ofwel 800.000 mensen in totaal.

Vandaag de dag heeft bijna 1 op de 2 Franse burgers – 44,8 procent om precies te zijn – ooit in het leven cannabis geprobeerd. Dat is significant meer dan de 12,7% die dat in 1992 aangaf en de 23,6% in het jaar 2000.

Blower is gemiddeld ouder dan vroeger

Het OFTD stelt een interessante trend vast en dat is dat de Franse cannabis consument ouder wordt. Het aantal individuen van 25 jaar en ouder dat zegt dat ze regelmatig wiet consumeren, is sinds de eeuwwisseling verdrievoudigd. In de groep 26 tot 34-jarigen bedraagt het 6,3%, in de groep 35 tot 44 jaar blowt 3,3% regelmatig.

Voor het jaar 2000 waren het met name jongeren die cannabis gebruikten, ‘maar nu houdt de consumptie aan na de entree in het professionele leven’, aldus het OFTD-rapport.

De jeugd zelf heeft er klaarblijkelijk ook wat minder zin in, om wat voor reden dan ook. Voor het eerst sinds 2000 bedraagt het aantal Fransen van 17 jaar en jonger dat met wiet experimenteert minder dan 40%. Vier jaar eerder was nog 47,8% van de knoflook kids bereid om de vlam in een jointje te jassen…

1 op 15 Fransen kweekt zelf wiet

Toch geeft meer dan 1 op de 4 (26,9% om precies te zijn) van de 18 to 25-jarigen aan dat ze in het afgelopen jaar wiet/hasj hebben gerookt. Dat is ongeveer evenveel als tijdens de millenniumwisseling, maar wel minder dan in 2014 toen nog 28% van deze leeftijdsgroep aangaf te hebben geblowd.

Tot slot nog een opmerkelijk feitje over de thuisteelt in Frankrijk. Met de strenge straffen die er lange tijd op stonden (en deels nog staan) is het niet verwonderlijk dat Fransen wat voorzichtiger zijn dan pakweg Nederlanders. Twee derde van alle consumenten geeft dan ook aan dat de zwarte markt hun gewenste leverancier is van cannabis. Slechts 7% van alle ondervraagden kweekt zelf wiet. Bij de groep van 35 jaar en ouder is dat overigens iets meer: 10 procent.

[openingsbeeld: svtdesign / Shutterstock]
(advertenties)