(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Met voorsprong de meest nauwkeurige manier om te checken of je wietplant rijp is voor de oogst, is de kleur van trichomen checken. Er zijn alleen letterlijk een heleboel piepkleine probleempjes. Trichomen (je weet wel, die minuscule witte harsdruppeltjes op je toppen) zijn zó klein, dat je ze het blote oog niet goed genoeg kunt zien. Daar heb je een zakmicroscoop voor nodig.

Het oogstmoment voor wietplanten kun je enigszins inschatten door naar de kleur van de bladeren en bloeiharen en de dikte van de toppen te kijken. Heel erg nauwkeurig is die methode echter niet, omdat je het belangrijkste niet kunt zien: trichomen. In deze piepkleine plakkerige harsdruppeltjes bevinden zich alle werkzame stoffen.

Wiet is met andere woorden pas oogstrijp wanneer de trichomen oogstrijp zijn. Dan pas bevatten ze namelijk de meeste werkzame stoffen en terpenen (smaakstoffen). Of trichomen rijp genoeg zijn kun je zien aan de kleur ervan. Die zijn namelijk eerst transparant (onrijp) dan wit (rijp) en vervolgens worden ze bruin (overrijp). Oogsten doe je bij voorkeur wanneer het gros van de trichomen wit is.

Lumagny 60-100 microscoop

Maar dan moet je ze natuurlijk wel goed kunnen zien. Met het blote oog lijken alle trichomen namelijk wit maar met de Lumagny 60-100 microscoop kun je de kleur wel goed zien. De Lumagny is een draagbare zakmicroscoop in een luxe etui, die je zo in je broekzak stopt wanneer je je planten gaat bezoeken. Je hoeft hiermee dus ook geen suikerblaadjes te verwijderen om ze te bekijken.

De Lumagny 60-100 microscoop is voorzien van een klein LED lampje, zodat je de trichomen met goed licht kunt bekijken. Hij kan het beeld 60 of 100 keer zo groot maken, en alles daar tussenin. Bovenop de Lumagny zitten twee draaiknoppen. De ene dient om de vergroting traploos in te stellen, terwijl je met de andere draaiknop het beeld kunt scherpstellen.

Je bestelt de Lumagny 60-100 microscoop op focus-planet.com. Hij kost slechts €13,95 euro en wordt geleverd met een luxe lederen etui.

[Openingsfoto: Roxana Gonzalez, Shutterstock]
(advertentie)