(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ook Canada vecht tegen de verspreiding van het coronavirus. Maar ook daar werden de coffeeshops in eerste instantie als ‘essentiële zaken’ bestempeld en mochten ze open blijven. Maar niet langer meer in de dichtstbevolkte provincie Ontario. Op de nieuwe, strengere lijst met niet-essentiële ondernemingen staan nu ineens wél de cannabis stores. En toch betekent dit niet het einde voor ondernemers én klanten.

Coffeeshops in eerste instantie wel essentieel

Over naar Canada, het eerste grote westerse land dat in oktober 2018 overging tot volledige regulering van onze geliefde substantie. Specifiek gaan we naar de provincie Ontario, waar ongeveer 1 op de 3 Canadezen woont. Zeg maar de Randstad van Canada. Met net zoveel coffeeshops ook, haha.

Toen de Canadese overheid in de battle tegen corona op 24 maart bekendmaakte dat er een hoop bedrijven dicht moesten, stonden de ‘cannabis stores’ daar gelukkig niet op. Net als hier en in de meeste Amerikaanse staten beschouwde men de toegang tot wiet – al dan niet bedoeld voor (semi-)medicinale consumptie – als essentieel voor het welzijn van de bevolking tijdens een lockdown.

Meer bedrijven moeten dicht in strijd tegen corona

Dat is wiet nog steeds natuurlijk, maar de deelstaatregering onder leiding van Doug Ford vindt dat de strijd tegen Covid-19 niet naar wens verloopt. Men schat dat er tegen het einde van deze maand 80.000 besmettingen en 1.600 doden te betreuren zijn, op een bevolking van 14,5 miljoen mensen.

Het fijne van legalisering is dat je als ondernemer en als klant niet afhankelijk bent van alleen de fysieke wietverkoop, en dat komt goed uit als er een dodelijk virus rondwaart… [beeld: Andrei Verner/Shutterstock]

Afgelopen vrijdag kwam de overheid daarom met een nieuwe en uitgebreide lijst van bedrijven die dicht moeten, waarop bijvoorbeeld alle bouwplaatsen staan. En dus de cannabis retail stores, of coffeeshops in onze moerstaal.

Fysieke winkel dicht betekent niet einde van wietverkoop

Sinds zaterdag 4 april 12.00 uur ’s middags gelden de nieuwe, strengere regels in Ontario en die duren minimaal 14 dagen. Echter, dit is Canada, een land waar zoals gezegd alle wiethandel gereguleerd is. En dus wordt er niet wezenlijk getreurd om het sluiten van de wietwinkels, aangezien dit alleen de fysieke variant betreft! Ofwel, je kan niet meer in hoogsteigen persoon naar de shop.

Maar wat je wél kunt blijven doen: wiet kweken als ‘licensed producer’ (legale wietteler met overheidslicentie) én als shop ONLINE blijven verkopen en de bestellingen BEZORGEN bij je klanten.

Wat een schitterend land dat Canada, nietwaar? Misschien ook een ideetje voor Nederland om online bestellen en bezorgen van cannabisproducten toe te staan, zeker in deze donkere corona tijden…

Drank is nog net wat essentiëler dan wiet

“Wij nemen extra stappen om de curve af te vlakken”, verklaart premier Doug Ford van Ontario. “We kondigen de sluiting van heel veel meer sectoren van de economie aan en ik kan jullie vertellen dat dit geen eenvoudige taak was.”

Wat dan weer iets minder fantastisch is aan Canada, is het feit dat alle LCBO- (sterkedrank) en bierwinkels nog steeds als essentiële business worden aangemerkt en dus ook nu nog hun fysieke winkels mogen openhouden. Maar hè, zo blijft er zelfs in Canada nog wat ruimte voor verbeteringen!

[openingsfoto: Ali Jabber/Shutterstock]
(advertenties)