(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ook in België woedt de war on drugs naargeestig verder ondanks de corona-epidemie die ook de zuiderburen vol in het hart treft. Zo presteerde de rechter in Leuven het woensdag om een 25-jarige jongeman tot 3 jaar effectieve gevangenisstraf te veroordelen, omdat hij het gewaagd had om zo’n 70 gram wiet per week te verkopen in het nog altijd coffeeshoploze België.

Alle wiet is illegaal in België

Het is een vreemde wereld waarin we leven, en dan bedoelen we niet dat Covid-19 al maandenlang dood en verderf zaait. Of toch indirect; in Canada, de VS en Nederland waar cannabis min of meer gelegaliseerd is, zijn de verkooppunten van wiet immers uitgeroepen tot essentiële zaken die open mogen blijven tijdens de lockdown. Belangrijk, zeker ook voor de medicinale cannabisgebruikers.

Dus eigenlijk zijn de – illegale – dealers in België juist moderne helden, want zij zorgen er tenminste voor dat er ook voor de Belgische consumenten en patiënten cannabis beschikbaar is en blijft. En dat moet wel op die manier (of zelf kweken), want coffeeshops of cannabis-apotheken zijn er niet!

70 gram wiet à 10 euro per week

Maar met dit soort feitelijke argumenten hoef je bij justitie in België natuurlijk niet aan te komen. Dat merkte ook de 25-jarige Leuvenaar Joel T.M. deze woensdag. Hij stond terecht voor de handel in cannabis tussen mei 2015 en maart 2016. Op beter gezegd: opnieuw terecht, maar daarover zo dadelijk meer.

Wanneer worden de autoriteiten in België eens wakker en verstandig ten aanzien van cannabis – toch een ‘essentieel goedje’ in tijden van crisis zoals we sinds kort weten… [beeld: Digishire/Shutterstock]

Hoe dan ook, de jongeman – die toen dus 20 of 21 jaar oud was – verkocht in zijn eigen Leuven in die periode zo’n 70 gram wiet per week à 10 euro de gram. Een hoeveelheid die er in een beetje coffeeshop binnen het halfuur doorheen is tegenwoordig. Toch vinden de autoriteiten in België dit meteen ‘omvangrijke handel’.

Telefoon laten liggen in de taxi

Waarom we zo precies weten dat Joel 70 gram wegtikte per 7 dagen? Omdat meneertje zo stom was om zijn mobiele telefoon te vergeten in een taxi! Blijkbaar wordt een gevonden toestel door Belgische chauffeurs direct naar de politie gebracht, want die trok de inhoud van de gsm leeg en ontdekte zo de bijverdienste van Joel. En ja, er zaten ook minderjarigen tussen zijn klanten. Mag niet, maar dat is nu eenmaal het gevolg als je de wiet aan de illegale aanbieders overlaat, nietwaar…

België, word eens wakker!

Opmerkelijk is dat de Leuvense huis/straat-dealer al in januari 2018 is veroordeeld wegens deze feiten. De rechter gaf hem toen – wellicht gezien zijn leeftijd – een voorwaardelijke straf en geldboete.

Omdat Joel echter vergat of weigerde om de uitslag van recente urinetesten aan zijn reclasseringsmedewerker door te geven, mag hij nu alsnog drie jaar brommen in de bak. En ook nog die geldboete van 12 ruggen ophoesten.

Domme move van Joel, dat is zeker zo. Maar wat ook heel dom is: de gevangenis gebruiken om daar een jongeman drie jaar (!) in op te sluiten die in een jaartje in totaal driekwart kilo wiet dealde… Word nou toch eens wakker Belgen!

[openingsbeeld: siridhata/Shutterstock]
(advertenties)