(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Opnieuw waait er een goede ‘legalisatie-les’ over vanuit de Verenigde Staten. Al tijden wordt er naar verluidt gesjoemeld door zowel cannabisproducenten als testlaboratoria met het THC-percentage. Omdat meer THC ook meer verkoopopbrengst betekent, zouden testresultaten kunstmatig worden opgepompt. En dat betekent dus ook dat er foutieve informatie op de (verplichte) etiketten van legale cannabisproducten staat. Voor het eerst is dit fenomeen nu ook wetenschappelijk onderzocht en (helaas) ook bewezen!

Meer THC betekent hogere verkoopprijs

Hoe meer THC er in een product zit, hoe hoger de verkoopprijs. Niet heel vreemd dus dat ermee gesjoemeld wordt door marktpartijen die daar belang bij hebben. Geruchten over deze ronduit misleidende consumentenpraktijken gingen al langer rond in Noord-Amerika, maar nu is er ook echt bewijs voor geleverd.

Nota bene in de eerste staat die in 2012 recreatieve cannabis legaliseerde, Colorado, blijkt dat er flink wordt overdreven op de etiketten van legale cannabisproducten voor wat betreft het psychoactieve bestanddeel THC.

Die onthutsende conclusie staat in het artikel ‘Uncomfortably high: Testing reveals inflated THC potency on retail Cannabis labels‘, dat deze week is gepubliceerd op de website van PLOS ONE. Het onderzoek is bovendien door andere onderzoekers gecontroleerd, ofwel peer-reviewed.

Legaal cannabisproduct moet ‘THC potentiebereik’ vermelden

Uit een steekproef van legaal in Colorado verkochte cannabis, bleek dat de meeste producten aanzienlijk minder tetrahydrocannabinol – THC dus, het belangrijkste psychoactieve bestanddeel van de wietplant – bevatten dan op de verpakking stond.

“We weten dat het gebeurt en iedereen praat erover, maar niemand had het tot nu toe wetenschappelijk en nauwkeurig uitgezocht,” zegt Anna Schwabe. Zij deed het onderzoek toen ze nog aan de Universiteit van Noord-Colorado werkte, tegenwoordig staat ze op de loonlijst bij cannabisbedrijf 420 Organics.

Zij en haar collega’s verkregen 23 cannabis samples van 10 dispensaries – het Noord-Amerikaanse equivalent van onze coffeeshops – in Colorado. De wiet lieten ze in een particulier lab testen op THC-concentratie.

Colorado eist – net als andere Amerikaanse staten die recreatieve cannabis hebben gelegaliseerd – dat de legale wietwinkels al hun producten etiketteren met een ‘THC potentiebereik’, dat is gebaseerd op tests van externe laboratoria.

“Mensen betalen voor een product en krijgen het niet”

De onderzoekers stelden vast dat de samples gemiddeld 23% minder krachtig waren dan het laagste niveau dat op het etiket stond vermeld. Meer dan de helft van de monsters was zelfs meer dan 30 procent minder krachtig.

“Mensen betalen voor een product en krijgen het niet,” zegt Schwabe. Voor gebruikers van medicinale cannabis kan dit betekenen dat ze niet de juiste dosis krijgen, zegt ze. Hieronder zie je de testresultaten van de onderzoekers in Colorado voor wat betreft het vermelde en het daadwerkelijke THC-gehalte:

Verschillen kunnen komen doordat laboratoria verschillende delen van een plant testen – de dikke toppen bovenin bevatten namelijk meer THC dan de kleine fluffy topjes onderin de plant. Het kan ook (deels) liggen aan het feit dat er verschillende testapparatuur of -methoden worden gebruikt.

Dat zegt Erik Paulson van Infinite Chemical Analysis Labs in Californië. Maar hij zegt er eerlijk bij dat labs een duidelijke prikkel hebben om de potentie te overschatten. “Kopers betalen vaak meer voor wiet met een hoger THC-gehalte en dispensaries kunnen de labs kiezen die hen de beste cijfers geven”, zegt hij tegen de wetenschap-website NewScientist.

Testlabs die wel eerlijk werken verliezen klanten

In 2022 analyseerde het bedrijf van Paulson meer dan 150 monsters van dispensaries in Californië, en ontdekte dat zij bijna allemaal potenties hadden die meer dan 10 procent afweken van het etiket. Hij zegt dat het rapporteren van nauwkeurige resultaten met een lagere potentie ervoor heeft gezorgd dat zijn bedrijf klanten heeft verloren. “Alle producenten weten met welke laboratoria ze in zee moeten gaan.”

Stephen Goldman van Kaycha Labs, een nationaal testbedrijf, zegt dat potentie vooral gewaardeerd wordt in nieuwere markten zoals Californië, Oregon en Michigan, en dat de resultaten van Colorado hem niet verbazen. “Kunnen labs in het algemeen het beter doen? Absoluut,” zegt hij.

De les voor Nederland, dat de wiet en hasj voor het wietexperiment immers ook wil laten testen op THC en CBD en die percentages op het etiket gaat vermelden? Geloof de testlaborant niet automatisch op zijn rode oogjes!

LEES OP CNNBS OOKBoze blowers klagen wietbedrijf aan omdat er te weinig THC in joint zit

[openingsbeeld: Yefym Turkin/Shutterstock]
(advertentie)